Ο χαλκός χτυπάει ιστορικό ρεκόρ: Για πρώτη φορά πάνω από τα $11.000-Στοιχήματα ότι έρχεται έλλειψη

Ο χαλκός εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, επεκτείνοντας ένα ισχυρό, πολύμηνο ράλι που καθοδηγείται από χρηματοοικονομικούς επενδυτές οι οποίοι έχουν συσσωρευτεί στην αγορά εν αναμονή της εμβάθυνσης των ελλείψεων στην προσφορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου σημείωσαν άλμα άνω του 4% στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας, οδηγώντας τον χαλκό για πρώτη φορά πάνω από τα 11.000 δολάρια ανά τόνο.

Η αγορά έχει πολλές αισιόδοξες προβλέψεις και η BHP Group Ltd. θέλει να αγοράσει την ανταγωνίστρια Anglo American Plc κυρίως για τα ορυχεία χαλκού της.

Ο χαλκός σπάει τα 11.000 δολάρια τον τόνο για να φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών

Αρκετές εξελίξεις το 2024 έχουν ενθαρρύνει τους ταύρους του χαλκού και έχουν προσελκύσει μια αυξανόμενη ροή κερδοσκοπικού χρήματος.

Η περιορισμένη προσφορά μεταλλεύματος χαλκού τροφοδότησε τις συζητήσεις για περικοπές παραγωγής από τα χυτήρια, ενώ μια βραχυπρόθεσμη συμπίεση στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων της Νέας Υόρκης αυτό το μήνα προκάλεσε μια παγκόσμια «σπουδή» για την εξασφάλιση του μετάλλου.

«Αυτό έχει οδηγήσει τις τιμές σε άλλο επίπεδο και είναι πολύ δύσκολο να πούμε κορυφή σε αυτό το περιβάλλον», δήλωσε τηλεφωνικά από τη Σιγκαπούρη ο Craig Lang, κύριος αναλυτής της ερευνητικής εταιρείας CRU Group. «Οι αγορές εμπορευμάτων τείνουν να υπερβαίνουν τις τιμές».

Επενδυτές, έμποροι και στελέχη ορυχείων έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει κρίσιμη έλλειψη χαλκού εν μέσω της διογκούμενης ζήτησης στις πράσινες βιομηχανίες – από τα ηλεκτρικά οχήματα έως τις υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο βετεράνος των εμπορευμάτων Τζεγ Κέρι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο χαλκός ήταν το καλύτερο long trade που έχει δει ποτέ.

Ο χαλκός στο Λονδίνο σημείωνε άνοδο 3% στα 10.992,50 δολάρια ανά τόνο στις 12:04 μ.μ. ώρα Σαγκάης.

Οι τιμές έχουν κερδίσει περισσότερο από το ένα τέταρτο από την αρχή του τρέχοντος έτους, πρωτοστατώντας σε όλα τα κέρδη για τα κύρια βιομηχανικά μέταλλα.

Ο χρυσός σημείωσε επίσης ράλι ρεκόρ μαζί με τον χαλκό, με τα δύο μέταλλα να λαμβάνουν στήριξη από την αισιοδοξία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος.

Πολλοί συμμετέχοντες στο φυσικό εμπόριο έχουν προειδοποιήσει ότι οι τιμές του χαλκού υπερβαίνουν την πραγματικότητα. Η ζήτηση παραμένει σχετικά χλιαρή – ειδικά στην κορυφαία αγορά της Κίνας, όπου τα επίπεδα αποθεμάτων παραμένουν υψηλά.

Μια σειρά από αντιξοότητες σε μεγάλα ορυχεία τροφοδοτούν τους φόβους ότι η πολυαναμενόμενη έλλειψη παραγωγής θα φτάσει νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Τα τέλη επεξεργασίας σε χυτήρια – ένας δείκτης της στενότητας στην αγορά μεταλλεύματος – έπεσαν κάτω από το μηδέν τον Απρίλιο.

Και η συμπίεση των short στο χρηματιστήριο Comex της Νέας Υόρκης οδήγησε τις τιμές εκεί σε πρωτοφανή πριμοδότηση έναντι της LME.

Αυτό προκάλεσε μια βιασύνη για την αναδρομολόγηση των προμηθειών μετάλλων στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει λιγότερο διαθέσιμο μέταλλο αλλού.

«Η συμπίεση των βραχυπρόθεσμων αποθεμάτων στο Comex ανακατευθύνει τον χαλκό στις ΗΠΑ και περιορίζει τις προμήθειες σε άλλες περιοχές», δήλωσε τηλεφωνικά ο Γκονγκ Μινγκ, αναλυτής της Jinrui Futures Co.

«Η κινεζική αγορά αναμένεται να δει τα αποθέματα να αποσύρονται σύντομα με τις εξαγωγές να αυξάνονται», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Αμετάβλητα τα επιτόκια από Τράπεζα της Ιαπωνίας, μειώνει τις αγορές ομολόγων
Βάζει γκολ στα έσοδα της Γερμανίας από τον τουρισμό το Euro 2024-Αναμένει ώθηση ενός δισ. ευρώ
Μειώνει τις αγορές ομολόγων η κεντρική τράπεζα Ιαπωνίας-Πέφτει το γεν
Γέλεν: Οι μισθοί δεν αποτελούν πλέον απειλή για τον πληθωρισμό
Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τη δήλωση Fed για μόνο μία μείωση επιτοκίων
Κίνα: Ένεση ρευστότητας €250 εκατ. στο τραπεζικό σύστημα
Χρυσός: Τα παγκόσμια αποθέματα εξαντλούνται και αυξάνεται η τιμή του
Πάουελ: Δεν έχουμε ακόμα αυτοπεποίθηση για μείωση επιτοκίων-Η οικονομία πάει καλά
Η απάντηση της Ρωσίας στις νέες κυρώσεις-Τέλος δολάριο και ευρώ στο Χρηματιστήριο
DBRS: Ο επόμενος προϋπολογισμός θα καταδείξει νέες προτεραιοτήτες της Ε.Ε.