Φοβούνται νέες αυξήσεις, καθυστερήσεις και ελλείψεις προϊόντων

Αυξήσεις από 30% μέχρι 50% στις τιμές πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών διαπιστώνουν οι επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, το 47.1% αναμένουν ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις και ποσοστό 22.3% εκτιμούν ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην εισαγωγή ή παραγωγή προϊόντων. Επίσης, το 12.4% αναμένει ότι θα υπάρξει έλλειψη προϊόντων περιλαμβανομένων πρώτων υλών.

Αυτά προκύπτουν απο έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22 Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου, μεταξύ των επιχειρήσεων μελών της ΟΕΒ για τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Διαβάστε ακόμη:

Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές σε βασικές κατηγορίες προϊόντων

Ακριβαίνουν γάλα, ψωμί, αλεύρι και άλλα βασικά είδη

Καφές, γάλα και ψωμί από…χρυσάφι-Εκτοξεύονται οι τιμές

Στόχος της έρευνας ήταν η διαπίστωση του ύψους των αυξήσεων, οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και στην οικονομία, οι εκτιμήσεις για το άμεσο μέλλον και τέλος μέτρα που πρέπει να ληφθούν για ανάσχεση της κατάστασης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μόνο με ηλεκτρονική μορφή και έλαβαν μέρος 637 επιχειρήσεις/οργανισμοί. Σημειώνεται ότι δεν ήταν υποχρεωτική η απάντηση όλων των ερωτήσεων.

Κατανομή επιχειρήσεων ανά κλάδο Οικονομικής δραστηριότητας
 

  

➢ Μεταποίηση / Βιομηχανία (π.χ. παραγωγή τροφίμων, αρτοποιία, μεταλλικές κατασκευές, προφίλ αλουμινίου, έπιπλα, κλπ) με ποσοστό 27.9 %.

➢ Υπηρεσιών με ποσοστό 22.1%.

➢ Εμπόριο (εισαγωγικό, λιανικό, χονδρικό) με ποσοστό 20.5%.

➢ Κατασκευές (π.χ. επιχειρήσεις ανάπτυξης γης, εργολάβοι οικοδομών, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, κλπ) με ποσοστό 18.9%.

➢ Τουρισμός με ποσοστό 6.4%.

➢ Γεωργία, Κτηνοτροφία, Αλιεία με ποσοστό 4.2%.


Τα προϊοντα που πουλούν
Ποσοστό 4.9% δήλωσε ότι η επιχείρηση τους ασχολείται με βασικά είδη πρώτης ανάγκης (γάλα, ψωμί, κλπ.), ποσοστό 8.6% με προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και το υπόλοιπο 86.5% με άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες.
 

Ποσοστό 63.9% δήλωσε οτι οι τιμές αυξήθηκαν, ενώ το 36.1% απάντησε αρνητικά.
 

Από 30 μέχρι 50%
Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, δηλαδή οι 9 στις 10 ή ποσοστό 91%, απάντησε ότι οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020 είναι μέχρι 30%. Ποσοστό 7.1% απάντησε μέχρι 50% και μόνο το 1.9% απάντησε ότι έχει αυξήσει τις τιμές πάνω από το 50%.

 

 
Πού οφείλονται οι αυξήσεις
Από το δείγμα των επιχειρήσεων, 9 στις 10 επιχειρήσεις ή ποσοστό 89.7%, απάντησαν ότι οι αυξήσεις στις τιμές αποδίδονται στο κόστος μεταφοράς προϊόντων και το 82.1% απάντησε ότι υπάρχει αύξηση στο κόστος εισαγωγής πρώτων υλών.
 

 
Ποσοστό 65.4% ότι οφείλεται στο κόστος ενέργειας/καυσίμων, το 56.4% στο κόστος των εμπορευματοκιβωτίων και το 35.9% στο κόστος τελικών προϊόντων ή υπηρεσιών. Ποσοστό 1.3% ανέφερε ως αιτία την αύξηση του εργατικού κόστους και στη μείωση παραγωγής προϊόντων.


Οι επιπτώσεις στο κόστος λειτουργίας 
Ποσοστό 84.6% απάντησε ότι οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων / υπηρεσιών έχουν οδηγήσει στη μείωση της κερδοφορίας τους.
 

Το 43.6% απάντησε ότι έχει υποστεί μείωση στις πωλήσεις και το 26.9% συρρίκνωση στις εργασίες τους.

 

Πώς θα το διαχειριστούν
Το 86.1% των απαντήσεων που λήφθηκαν αναφέρει ότι θα μεταφέρει μέρος ή ολόκληρη την αύξηση στους καταναλωτές. Το 41.6% θα απορροφήσει το κόστος της αύξησης, ποσοστό 27.8% θα προβεί σε αλλαγή στην εφοδιαστική αλυσίδα, εξεύρεση νέων προμηθευτών και εναλλακτικών αγορών / δρομολογίων και ποσοστό 15.2% θα έχει αναστείλει κάποια από τα προϊόντα ή υπηρεσίες που παράγει ή που προμηθεύει στους καταναλωτές.

 

Προβλέψεις για το επόμενο εξάμηνο
Κατά τους επόμενους έξι μήνες, οι μισές περίπου επιχειρήσεις ή το 47.1% αναμένουν ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις και ποσοστό 22.3% εκτιμούν ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην εισαγωγή ή παραγωγή προϊόντων. Επίσης, το 12.4% αναμένει ότι θα υπάρξει έλλειψη προϊόντων περιλαμβανομένων πρώτων υλών, ποσοστό 9.9% ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση τιμών και τέλος το 5.3% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση και σταδιακή μείωση.

 

 
Τι μέτρα εισηγούνται
Μεταξύ των μέτρων που εισηγούνται οι επιχειρήσεις προς αντιμετώπιση του φαινομένου των αυξήσεων είναι η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (7 στις 10 επιχειρήσεις ή ποσοστό 71.7%), η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη (6 στις 10 επιχειρήσεις ή ποσοστό 62.5%), η επιδότηση από το κράτος μέρος των αυξήσεων (5 στις 10 επιχειρήσεις ή ποσοστό 49.2%) και η ενίσχυση των κινήτρων για έργα ΑΠΕ για τις επιχειρήσεις (4 στις 10 επιχειρήσεις ή ποσοστό 43.3%).
 

 

Δειτε Επισης

Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Στοχευμένοι έλεγχοι Προστασίας Καταναλωτή σε καταστήματα πώλησης επίπλων
Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Μειωμένες οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών-Μικρή άνοδος στην αμόλυβδη βενζίνη
Ξάνθος Σαρρής: Η επέκταση της ΕΥΡΗΚΑ και η επόμενη γενιά
Οι Υπεραγορές Αλφαμέγα ανταμείβουν τους πελάτες τους με πολυτελή πιάτα MasterChef
Το βραβείο Red Dot Design 2024 στο νέο Hyundai Santa Fe
Μειώθηκαν στο μισό τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ
Τα υβριδικά ψαλιδίζουν τα μερίδια αγοράς των βενζινοκίνητων-Οι κορυφαίες μάρκες του τριμήνου
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση