Ακριβαίνουν γάλα, ψωμί, αλεύρι και άλλα βασικά είδη

Αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο του λιανικού εμπορίου και της οικονομίας προκαλεί το κύμα αυξήσεων σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, το οποίο συνεχίζεται χωρίς σταματημό.

Το τελευταίο δεκαήμερο οι καταναλωτές διαπίστωσαν αυξήσεις στις τιμές του ψωμιού, του αλευριού και των μακαρονιών, οι οποίες κυμάνθηκαν περίπου στο 7%-8%.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου, υπέδειξε ότι οι αυξήσεις θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, εάν οι λιανέμποροι δεν απορροφούσαν μέρος του αυξημένου κόστους, εξηγώντας ότι ο έντονος ανταγωνισμός, τουλάχιστον στις υπεραγορές, λειτουργεί για την ώρα προς όφελος του καταναλωτή.

Διαβάστε ακόμα: 

Σε αυτές τις πόλεις η φθηνότερη βενζίνη και το φθηνότερο πετρέλαιο 

Texis: Νέο τοπίο στην απομαγνητοφώνηση συνομιλιών με πελάτες

Πιο ακριβό και το γάλα
Θέμα ημερών, αν δεν έχει ήδη επιβληθεί, είναι η αύξηση περίπου 3% στην τιμή του γάλακτος και άλλων γαλακτομικών προϊόντων, προκαλώντας προβληματισμό για το αν θα αποτελέσει μεμονωμένο φαινόμενο ή αν θα ακολουθηθεί κοινή πολιτική από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες.

Το προηγούμενο διάστημα είχαν σημειωθεί αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων, όπως εισαγόμενος καφές, ζάχαρη και σόγια με τα μακαρόνια, το ψωμί και το αλεύρι να ακολουθούν.

Αυξήσεις στα καθαριστικά
Τις επόμενες μέρες, οι καταναλωτές αναμένεται να δουν τσιμπημένο κόστος στα είδη καθαρισμού (όπως σκόνες πλυσίματος), ενώ αυξημένο κατά 4%-5% το κόστος εισαγόμενων φρούτων και λαχανικών.

Κληθείς να εκτιμήσει κατά πόσο θα συνεχιστεί η αυξητική πορεία των τιμών βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, ο κ. Αντωνίου επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για πρόσκαιρο ή παροδικό φαινόμενο. «Η διεθνής αύξηση της τιμής των πρώτων υλών, των ναύλων και των καυσίμων είναι διαρκής και οι αυξήσεις αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2022», ανέφερε σχετικά.

Οι λιανέμποροι αποτιμούν θετικά το γεγονός ότι στα τρόφιμα δεν υπάρχουν οποιαδήποτε ολιγοπώλια ή μονοπώλια, με τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων να παραμένει μέχρι στιγμής έντονος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το κόστος των ειδών πρώτης ανάγκης θα ήταν ακόμα πιο τσουχτερό από το υφιστάμενο.

Δειτε Επισης

Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά