Αναζητούν συνεχώς αγροτεμάχια οι Κύπριοι

Στην αγροτική γη φαίνεται να στρέφουν την προσοχή τους οι Κύπριοι τους τελευταίους μήνες, με τη ζήτηση και την αγορά τεμαχίων που βρίσκονται στην ύπαιθρο και διατίθενται σε τιμές ιδιαίτερα προσιτές για τον μέσο αγοραστή, να παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη κατά το 2020.

Πρόκειται για μία κατηγορία που θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική αφενός λόγω των πολλαπλών τρόπων αξιοποίησης σε συνδυασμό και με τα διάφορα κυβερνητικά ή/και ευρωπαϊκά κίνητρα/χορηγίες που παρέχονται, και αφετέρου λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών συγκριτικά με άλλα είδη ακινήτων.

Επιπρόσθετα, εξίσου σημαντικός παράγοντας που ωθεί τους Κύπριους αγοραστές να επενδύσουν σε αγροτική γη, είναι οι στενοί οικογενειακοί δεσμοί που χαρακτηρίζουν την κυπριακή κοινωνία και η σύνδεση που κατ’ επέκταση υπάρχει με τον τόπο καταγωγής τους. Σε αυτό συντείνει επίσης και το μεγάλο εύρος χαρακτηριστικών που διαθέτουν τα αγροτικά τεμάχια, όπως για παράδειγμα το κόστος, η έκταση, η τοποθεσία και φυσικά η πληθώρα επιλογών αξιοποίησης.

Μηδενικό ΦΠΑ, 5 με 10 φορές φθηνότερα από τα οικιστικά οικόπεδα
Αναζητώντας τους κυριότερους λόγους ως προς το γιατί να επενδύσει κανείς σε αγροτική γη, στελέχη του κλάδου μας ανέφεραν πως σε πολλές περιπτώσεις τα αγροτεμάχια διατίθενται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, κάποτε 5 με 10 φορές χαμηλότερες σε σχέση με τα γειτνιάζοντα οικιστικά οικόπεδα. Όπως μας εξήγησαν, δεδομένου των χαμηλών τιμών, ο εκάστοτε αγοραστής έχει τη δυνατότητα να αγοράσει μεγάλες εκτάσεις γης, διαθέτοντας λιγότερα χρήματα και να επωφεληθεί μελλοντικά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα, η ενδεχόμενη αλλαγή πολεοδομικών ζωνών που τροχοδρομείται εντός των επόμενων χρόνων σε αγροτεμάχια που γειτνιάζουν με ζώνες ανάπτυξης, αναμένεται ότι θα επιδράσει επίσης θετικά στην αξία των τεμαχίων.

Εξίσου σημαντικός παράγοντας για αγορά ενός αγροτικού τεμαχίου είναι και η δυνατότητα που παρέχεται για ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας με χαμηλότερο κόστος και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις στη βάση της εκάστοτε πολιτικής του κράτους.

Παράλληλα, εκτός από το γεγονός πως η αγροτική γη είναι σημαντικά φθηνότερη σε σύγκριση με άλλα ακίνητα, τα αγροτεμάχια δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Πολλές προοπτικές αξιοποίησης
Την ίδια ώρα, η απόκτηση ενός αγροτεμαχίου συνεπάγεται πολλαπλούς τρόπους αξιοποίησης που μπορεί να αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη και σημαντικά εισοδήματα στον αγοραστή. Ενδεικτικά, οι εν δυνάμει ιδιοκτήτες μπορούν να αξιοποιήσουν την αγροτική τους γη για ανέγερση γεωργικών αποθηκών, για εγκατάσταση συστημάτων εναλλακτικών πηγών ενέργειας, καθώς και για καλλιέργεια, επωφελούμενοι ταυτόχρονα από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πλούσια γκάμα ευκαιριών σε ελκυστικές τιμές
Οι ευκαιρίες που προκύπτουν λοιπόν στην κυπριακή αγορά όσον αφορά την αγροτική γη, είναι πλέον αρκετές, με την μεγαλύτερη γκάμα να εντοπίζεται στα χαρτοφυλάκια των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων, οι οποίες διαθέτουν πληθώρα επιλογών σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Προς αυτή την κατεύθυνση, προχωρήσαμε σε μία έρευνα αγοράς στις ιστοσελίδες της Altamira Real Estate, της GoGordian και της APS, όπου και εντοπίσαμε ενδιαφέρουσες εκστρατείες που αφορούν την προώθηση αγροτικών τεμαχίων.

Altamira Real Estate: Όλα τα αγροτεμάχια της σε τιμές ευκαιρίας από €400
Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο μεγάλη εκστρατεία της Altamira Real Estate στο πλαίσιο της οποίας διατίθενται προς πώληση όλα τα αγροτεμάχια που έχει η Εταιρεία στο χαρτοφυλάκιό της, δίνοντας στο κοινό τη δυνατότητα να επιλέξει το τεμάχιο εκείνο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας η οποία ξεκίνησε στις 23 Δεκεμβρίου 2020, διατίθενται προς πώληση 500 συνολικά αγροτεμάχια, σε όλη την Κύπρο, με τις τιμές να αρχίζουν από μόλις €400 και να φθάνουν μέχρι και τις €453.000.

Ενδεικτικά, στην επαρχία Λευκωσίας υπάρχουν διαθέσιμα 157 αγροτεμάχια μέσω της Altamira Real Estate, με τις τιμές να κυμαίνονται από €1.200 μέχρι €138.000.

Όσον αφορά την επαρχία Λεμεσού, διατίθενται περισσότερα από 96 αγροτεμάχια με τιμές από €900 μέχρι €453.000, ενώ στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου πωλούνται συνολικά 126 αγροτεμάχια, με τιμές από €800 μέχρι €137.000.

Τέλος, στην επαρχία Πάφου ο αριθμός των διαθέσιμων αγροτεμαχίων είναι 129, με τις τιμές να κυμαίνονται από €1.800 μέχρι €248.000.

Μπορείτε να δείτε όλες τις διαθέσιμες προσφορές στην ιστοσελίδα της Altamira Real Estate.

Ειδικές προσφορές και από την GoGordian
Στη συνέχεια, κι άλλες εταιρείες προχώρησαν στην ανακοίνωση ειδικών προσφορών, όπως η GoGordian, μέσω της εκστρατείας της “Go Deals”.

Οι τιμές ξεκινούν από €15.000 με αγροτεμάχια σε όλες τις πόλεις.

Ενδεικτικά, εντοπίζονται αγροτεμάχιο €15.000 με εμβαδόν 6.689 τ.μ. στο χωριό Πέρα στην Λευκωσία, αγροτεμάχιο με εμβαδόν 22.074 τ.μ. αξίας €16.500 στον Άγιο Παύλο στην Λεμεσό και τεμάχιο αξίας €22.000 και εμβαδόν 1.338 τ.μ. στο χωριό Μαραθούντα στην Πάφο.

Τα εν λόγω αγροτεμάχια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλλιέργεια, δημιουργία αγροκτημάτων ή ακόμη και φάρμες.

Μπορείτε να δείτε όλες τις διαθέσιμες προσφορές στην κατηγορία “special deals” της GoGordian.

APS: Αγροτικές εκτάσεις από €6.000
Τέλος, διαθέσιμα αγροτεμάχια, υπάρχουν και στην ιστοσελίδα της εταιρείας APS.

Μέσω της APS, μπορεί να βρει κανείς επιλογές όπως αγροτεμάχιο με εμβαδόν 809 τ.μ. στο Παλιομέτοχο, το οποίο προσφέρεται στην τιμή των €7.600.

Οι τιμές για αγροτικές εκτάσεις γης στην επαρχία Λευκωσίας, στην ιστοσελίδα της APS, κυμαίνονται από €6.000 μέχρι €226.000.

Σε άλλες πόλεις, εντοπίζονται ευκαιρίες όπως τεμάχιο έκτασης 4.683 τ.μ. στη Λάγια της Λάρνακας για €7.000, τεμάχιο μεγέθους 4.516 τ.μ. στο Στρουμπί της Πάφου, αξίας €13.000 και τεμάχιο με εμβαδόν 5.352 τ.μ. στο χωριό Δορά της Λεμεσού, αξίας €7.000.
 

Δειτε Επισης

Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο
ΥΠΕΣ: Τα έργα που προγραμματίζονται-Αναθεώρηση στεγαστικών, «Ιππόδαμος» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα