Ελληνική: Αποσύρει δάνεια €184 εκατ. στη βάση συμφωνίας για Συνεργατισμό

Στην απόσυρση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων που αποτελούνται από δάνεια, με Τιμή Αναφοράς Περιουσιακού Στοιχείου ύψους €184 εκατ. προχώρησε η Ελληνική Τράπεζα, ενώ έχει προχωρήσει με πληρωμή ύψους €4,5 εκατ. αναφορικά με το σχετικό δικαίωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η απόσυρση των περιουσιακών στοιχείων από το πρόγραμμα προστασίας περιουσιακών στοιχείων (το «ΠΠΣ») προβλέπεται από τις πρόνοιες της συμφωνίας του προγράμματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων που σύναψαν η Συνεργατική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (πρώην Κυπριακή Συνεργατική Τράπεζα Λτδ) και η Εταιρεία στις 03 Σεπτεμβρίου 2018, ως έχει τροποποιηθεί.

Με βάση τη Συμφωνία ΠΠΣ, εντός 30 ημερών μετά τη δεύτερη επέτειο, η Ελληνική Τράπεζα έχει την επιλογή είτε:

(α) να αποσύρει από το ΠΠΣ περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας €250 εκ. (ή περισσότερα) σύμφωνα με την Τιμή Αναφοράς Περιουσιακού Στοιχείου(με την Τιμή Αναφοράς Περιουσιακού Στοιχείου να αναφέρεται στο ποσό που καλύπτεται σύμφωνα με τους όρους της Συμφωνίας ΠΠΣ),

ή (β) να πληρώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία (η «ΚΔ») το Πρώτο Δικαίωμα Επιλογής (όπως ορίζεται στη Συμφωνία ΠΠΣ) ύψους €17 εκ.,

ή (γ) να προχωρήσει σε μερική απόσυρση και όπου σε τέτοια περίπτωση η Εταιρεία οφείλει να πληρώσει στην ΚΔ αναλογικά το Πρώτο Δικαίωμα Επιλογής.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική έχει ήδη πληρώσει €15 εκατ. στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2019 σύμφωνα με τους όρους της Συμφωνίας ΠΠΣ. Η Εταιρεία θα έχει επίσης την επιλογή να αποσύρει περιουσιακά στοιχεία από το ΠΠΣ μετά την τρίτη επέτειο της ημερομηνίας Ολοκλήρωσης (το 2021) ή να πληρώσει στην ΚΔ το Δεύτερο Δικαίωμα Επιλογής.

Η απόσυρση των Αποσυρθέντων Περιουσιακών Στοιχείων από το ΠΠΣ θα αυξήσει τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία της Ελληνικής κατά περίπου €64,5εκ., και η υποχρέωση που έχει ήδη αναγνωριστεί έναντι όλων των πληρωμών των δικαιωμάτων (€12,5 εκ.) θα αντιστραφεί και θα αναγνωριστεί στο Λογαριασμό Αποτελεσμάτων της Εταιρείας.
Επιπλέον, η επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια της Εταιρείας θα είναι περιορισμένης σημασίας. Η απόσυρση των ΠΠΣ περιουσιακών στοιχείων θα καταγραφεί κατάλληλα στα Οικονομικά Αποτελέσματα της Εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Δειτε Επισης

Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών