ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (ΑΠΚΥ) - Εξ αποστάσεως Σπουδές προσαρμοσμένες στις ανάγκες σου!

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) είναι δημόσιο πανεπιστήμιο και το μοναδικό στην Κύπρο με εξειδίκευση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
 
Προσφέρει, σύμφωνα με τον Πρύτανή του και Καθηγητή, Σωκράτη Κάτσικα, την πολύτιμη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να αποκτήσει έναν αναγνωρισμένο και αξιόπιστο τίτλο σπουδών, από τον δικό του χώρο και στον χρόνο που μπορεί να διαθέσει, χωρίς τους περιορισμούς της συμβατικής εκπαίδευσης. Με καινοτόμες τεχνολογίες τηλεκπαίδευσης και ευέλικτη εκπαιδευτική μεθοδολογία, το ΑΠΚΥ προσφέρει υψηλής ποιότητας, αναγνωρισμένα μεταπτυχιακά και προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε παραδοσιακά/κλασικά αντικείμενα και σε κλάδους αιχμής με προσιτά δίδακτρα, ευέλικτη οικονομική πολιτική και υποτροφίες. Κύριο εκπαιδευτικό εργαλείο είναι η Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης eClass, η οποία προσομοιώνει τις παραδοσιακές αίθουσες και συνθήκες διδασκαλίας και αποτελεί ένα σύγχρονο, ασφαλές και ολοκληρωμένο περιβάλλον μάθησης. Πολυμεσικό εκπαιδευτικό υλικό παρέχεται στους φοιτητές μέσω του eClass χωρίς πρόσθετο κόστος, ενώ η διδασκαλία από το έμπειρο, εκπαιδευτικά και ερευνητικά, ακαδημαϊκό προσωπικό συνεπικουρείται από Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις και διαδικτυακές διαλέξεις. Η φυσική παρουσία των φοιτητών απαιτείται μόνο στις τελικές εξετάσεις σε εξεταστικά κέντρα που λειτουργούν στην Κύπρο και στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη) και, υπό προϋποθέσεις, σε τρίτες χώρες.
 
Τρεις Σχολές, 26 προγράμματα
 
Οι τρεις Σχολές (Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών, Οικονομικών Επιστημών & Διοίκησης και Θετικών & Εφαρμοσμένων Επιστημών) προσφέρουν για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 26 διεπιστημονικά προγράμματα σπουδών (4 προπτυχιακά και 22 μεταπτυχιακά), τα οποία παρέχουν πολύπλευρη ακαδημαϊκή γνώση και καλλιεργούν επαγγελματικά αξιοποιήσιμες δεξιότητες. Παράλληλα, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, το ΑΠΚΥ προσφέρει στους ενδιαφερόμενους δυνατότητες εγγραφής σε Αυτοτελείς Θεματικές Ενότητες σε ευρύ φάσμα αντικειμένων, καθώς και προγράμματα κατάρτισης σύντομης διάρκειας.
 
Πώς αξιολογείτε τον Κύπριο επιχειρηματία και στέλεχος σε ό,τι αφορά την προσέγγισή του στη συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση;
Για έναν επαγγελματία, η επένδυση στη γνώση και τη δια βίου μάθηση, αν όχι δεδομένη, θα πρέπει να θεωρείται απαραίτητη στο σημερινό ανταγωνιστικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον. Και αυτό επειδή είναι τέτοιοι οι ρυθμοί εξέλιξης της επιστήμης, της τεχνολογίας και των παραγωγικών διαδικασιών, που οδηγούν σε ταχύτερη απαξίωση των γνώσεων και στην απο-ειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού. Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να διαθέτει ευελιξία και ικανότητα να εξελίσσεται στον χώρο εργασίας του, ακόμα και να αλλάζει επαγγέλματα. Τέτοια ευελιξία μπορεί να του προσφέρει ένας τίτλος σπουδών ή ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα με άμεσο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Βέβαια, και για κάθε οργανισμό ή επιχείρηση, η πολύπλευρη εκπαίδευση και εξέλιξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόρους του, διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο στην επιτυχημένη πορεία του σε μακροπρόθεσμο, αλλά και βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό διότι η (επανα)κατάρτιση αποτελεί βασικό συντελεστή αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας και κίνητρο διαμόρφωσης εταιρικής κουλτούρας, που να προάγει τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων ή υπηρεσιών. Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε σύγχρονο επιχειρηματία να συνειδητοποιήσει τη χρησιμότητα της συνεχούς επιμόρφωσης των στελεχών του και να υποστηρίζει την επιδίωξη κάθε εργαζόμενου να αποκτήσει ένα πτυχίο ή ένα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών που θα συμβάλλει στην προσωπική και επαγγελματική του εξέλιξη.
 
Ποια προγράμματα προσφέρει το ίδρυμά σας σε στελέχη και επιχειρηματίες και πώς προσαρμόζεστε στις ανάγκες τους;

Με σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου τα στελέχη επιχειρήσεων μπορούν να επωφεληθούν πολλαπλά. Καταρχάς, η εξ αποστάσεως εκπαιδευτική μεθοδολογία του Πανεπιστημίου μας - με εκπαιδευτικές διαδικασίες που πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου σε ψηφιακό περιβάλλον - προσφέρει στους εργαζόμενους ευελιξία και τους επιτρέπει να προσαρμόσουν τις σπουδές τους στο δικό τους πρόγραμμα ζωής, επιλέγοντας μερική ή πλήρη φοίτηση, ανάλογα με τον χρόνο που μπορούν να διαθέσουν. Επιπρόσθετα, έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ πλήθους προγραμμάτων σπουδών σε κλάδους αιχμής, τα οποία οργανώθηκαν και αναδιαρθρώνονται με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, τις επιστημονικές εξελίξεις, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού. Τρίτη σημαντική παράμετρος είναι η πολύπλευρη εκπαίδευση που παρέχει το ΑΠΚΥ, η οποία στοχεύει όχι μόνο στην αναβάθμιση και επικαιροποίηση των γνώσεων, αλλά και στην καλλιέργεια από πλευράς των αποφοίτων βασικών και επαγγελματικά αξιοποιήσιμων ικανοτήτων και δεξιοτήτων.
Με βάση τα παραπάνω, όλα τα προγράμματα των τριών Σχολών του ΑΠΚΥ οδηγούν σε τίτλους σπουδών χρήσιμους και χρηστικούς για την επαγγελματική εξέλιξη κάθε απόφοιτου. Αν επικεντρωθούμε, όμως, στα επιστημονικά πεδία της διοίκησης και των οικονομικών επιστημών, τότε τα (εν δυνάμει) στελέχη επιχειρήσεων θα ενδιαφέρουν τα δύο (2) προπτυχιακά προγράμματα στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων» και τα «Οικονομικά» και σε μεταπτυχιακό επίπεδο τα εξής προγράμματα: «MBA», «Enterprise Risk Management», «Τραπεζική και Χρηματοοικονομική», «Διοίκηση, Τεχνολογία και Ποιότητα», «Εκπαιδευτική Ηγεσία», «Διοίκηση Μονάδων Υγείας» και «Δίκαιο της Ε.Ε.».
 
Θεωρείτε πως η πανδημία του covid-19 έχει επηρεάσει τη φιλοσοφία του Κύπριου επιχειρηματία και στελέχους σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά προγράμματα εκπαίδευσης;

Αναμφισβήτητα έχει επιφέρει κοσμογονικές αλλαγές στην εργασία και την απασχόληση, στην οικονομία, αλλά και στην καθημερινότητά μας. Πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, νέες μορφές εργασίας, όπως η τηλε-εργασία, έχουν αναδυθεί, ενώ πολλοί εργαζόμενοι τελούν υπό καθεστώς επισφάλειας. Σε ό,τι αφορά τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποτέλεσμα της πανδημίας ήταν η στροφή σε εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών και επιμόρφωσης, τα οποία βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί εργαζόμενοι θα χρειαστεί να επενδύσουν στην (επανα)κατάρτισή τους, αλλά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο την επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού τους, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές και βιώσιμες.
 
Ποιες μεγάλες αλλαγές αναμένεται να δούμε στη σφαίρα της εκπαίδευσης γενικότερα στη μετά την πανδημία εποχή;
Η υγειονομική κρίση αποτέλεσε τον καταλύτη για την ψηφιακή αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης και την ευκαιρία για σημαντικές μεταρρυθμίσεις που ήταν από καιρό χρήσιμες, αλλά πλέον καθίστανται αναγκαίες. Καταρχάς, η συμβατική εκπαίδευση δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα και πολλά πανεπιστήμια οδηγήθηκαν στην εξ ανάγκης αξιοποίηση εξ αποστάσεως διδακτικών μεθόδων και εργαλείων τηλεκπαίδευσης.  Στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, πάντως, δεν χρειάστηκε να προβούμε σε αλλαγές στις μαθησιακές διαδικασίες, καθώς πάντοτε παρείχαμε αποκλειστικά εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Επιπρόσθετα, σε συνθήκες κρίσης, ο ανταγωνισμός μεταξύ των πανεπιστημίων θα ενταθεί, ενώ αναμένεται οι φοιτητές να στραφούν σε νέα επιστημονικά πεδία και σε προσεκτική επιλογή του ιδρύματος που θα εμπιστευτούν για τις σπουδές τους. Σε βάθος χρόνου είναι πιθανές οι ψηφιακές συμπράξεις μεταξύ Πανεπιστημίων, αλλά και η γενικευμένη εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης παγκοσμίως. Σίγουρα η τεχνολογία θα επιδράσει στον μετασχηματισμό της ανώτατης εκπαίδευσης και θα επηρεάσει τη λειτουργία των πανεπιστημίων, συμβατικών και μη, με συνέπειες που ακόμα είναι δύσκολο να προβλεφθούν, διότι θα πρέπει να τις εξετάσουμε σε συνάρτηση με τις μεταβολές που συντελούνται στο ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Σε μερικούς μήνες θα έχουμε οπωσδήποτε μια καλύτερη εικόνα για τις αλλαγές που τελικά ήρθαν για να μείνουν.
 
Στοιχεία επικοινωνίας

Ιστοσελίδα: www.ouc.ac.cy
Tηλέφωνο: (357) 22 411600
E-mails: info@ouc.ac.cy
admissions@ouc.ac.cy
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

UNIVERSITY OF NICOSIA - Σπουδές εξ αποστάσεως
NEAPOLIS UNIVERSITY PAFOS - Πανεπιστήμια και Επιχειρήσεις σε σχέση διάδρασης
FREDERICK UNIVERSITY - Το επόμενο βήμα η δια βίου μάθηση
CYPRUS INTERNATIONAL INSTITUTE OF MANAGEMENT - Στροφή στα κυπριακά εκπαιδευτήρια
CYPRUS INSTITUTE OF MARKETING – THE CYPRUS BUSINESS SCHOOL - Learning Never Ends
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ UCLAN CYPRUS - Εκπαίδευση σημαίνει ανέλιξη
ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (ΑΠΚΥ) - Εξ αποστάσεως Σπουδές προσαρμοσμένες στις ανάγκες σου!