FREDERICK UNIVERSITY - Το επόμενο βήμα η δια βίου μάθηση

Για την εξειδίκευση και την αναβάθμιση δεξιοτήτων που μπορούν να βοηθήσουν κάθε στέλεχος και επιχειρηματία να προσδιορίσει και να εξελίξει το επαγγελματικό του προφίλ και την καριέρα, μέσω της δια βίου μάθησης, μας μιλά ο δρ Χριστόφορος Χαραλάμπους, Διευθυντής Οικονομικών και Διοίκησης και Αντιπρόεδρος Συμβουλίου Πανεπιστημίου Frederick.
 
Πώς αξιολογείτε τον Κύπριο επιχειρηματία και στέλεχος σε ό,τι αφορά την προσέγγισή του στη συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση;
Γενικά το ποσοστό συμμετοχής των Κυπρίων σε δραστηριότητες μάθησης τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης παρουσιάζει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Έχουν αναπτυχθεί και καθιερωθεί φορείς και υποδομές που ενθαρρύνουν τη διά βίου μάθηση στο επιχειρηματικό περιβάλλον και βλέπουμε αρκετό ενδιαφέρον από στελέχη και επιχειρηματίες, ειδικά για τα επαγγελματικά προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης.

Πόσο απαραίτητο είναι για κάθε στέλεχος και επιχειρηματία να επενδύει στην περαιτέρω εκπαίδευσή του;
Οι συνθήκες της εργασίας, το εργασιακό περιβάλλον, η παγκόσμια οικονομία μετασχηματίζονται διαρκώς και η επιχειρηματική αλλαγή επηρεάζει τη βιωσιμότητα. Η διά βίου μάθηση, η εξειδίκευση και η αναβάθμιση δεξιοτήτων μπορούν να βοηθήσουν κάθε στέλεχος και επιχειρηματία να προσδιορίσει και να εξελίξει το επαγγελματικό του προφίλ και την καριέρα του, να ενισχύσει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του οργανισμού του αλλά και να διοικήσει πιο αποτελεσματικά την ομάδα του ή την επιχείρησή του ως μοχλός καινοτομίας και ανάπτυξης. Υπάρχουν δεκάδες επιλογές μεταπτυχιακών ή επαγγελματικών προγραμμάτων που παρέχουν πρόσθετα προσόντα στο ίδιο ή σε διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο από αυτό του πρώτου τους πτυχίου, ώστε να αποκτήσουν εις βάθος γνώση σε εξειδικευμένους τομείς και περαιτέρω κατανόηση των οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικών ή ακόμα και περιβαλλοντικών αλλαγών που μπορούν να επηρεάσουν μια επιχείρηση.
 
Ποια προγράμματα προσφέρει το ίδρυμά σας σε στελέχη και επιχειρηματίες και πώς προσαρμόζεστε στις ανάγκες τους;
Προσφέρουμε ένα εύρος καινοτόμων και πρωτοπόρων μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στον τομέα της Διοίκησης, δίνοντας την ευκαιρία σε στελέχη και επιχειρηματίες να επιλέξουν διαφορετικούς τομείς εξειδίκευσης, που θα τους βοηθήσουν να συμβάλουν θετικά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις στην Κύπρο, την Ευρώπη και παγκόσμια.
 
Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA)
Αναγνωρισμένο σε Κύπρο, Ελλάδα και διεθνώς, απευθύνεται σε άτομα που αναζητούν μια αλλαγή σταδιοδρομίας, ανέλιξη στην επαγγελματική τους πορεία ή ενδιαφέρονται να αρχίσουν τη δική τους επιχείρηση. Προσφέρεται και εξ αποστάσεως.
 
Engineering Management
Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα διοίκησης, το οποίο αναπτύσσεται ραγδαία διεθνώς και απευθύνεται σε μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων, καθώς και σε επιστήμονες που εργάζονται σε τεχνολογικούς οργανισμούς. Στόχος του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει μηχανικούς και διευθυντές στις τελευταίες τεχνολογίες και πρακτικές στον τομέα της διοίκησης της Μηχανικής και να τους προετοιμάσει για τις σχετικές προκλήσεις σε αυτούς τους τομείς, ενώ παρέχει εξειδίκευση στην Ενεργειακή Διοίκηση και Διοίκηση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Υδρογονανθράκων.
 
Διεθνές Εμπόριο και Ναυτιλιακή Διοίκηση

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη εξειδικευμένων επιχειρηματικών δεξιοτήτων και γνώσεων που είναι απαραίτητες σε κατόχους διευθυντικών θέσεων στο εμπόριο και στους ναυτιλιακούς τομείς. Η διεπιστημονική φύση του προγράμματος προετοιμάζει τους απόφοιτους για το σύνθετο επιχειρηματικό περιβάλλον των διεθνών αγορών. Προσφέρεται και εξ αποστάσεως.
 
Ναυτικό Δίκαιο και Ναυτιλιακή Διοίκηση
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών αποτελεί ένα από τα λίγα μεταπτυχιακά προγράμματα παγκοσμίως που προσφέρουν ειδίκευση στα ναυτιλιακά θέματα και στο δίκαιο, έτσι ώστε οι απόφοιτοι να μπορούν να διαχειριστούν νομικές αλλά και επιχειρηματικές προκλήσεις. Προσφέρεται και εξ αποστάσεως.
 
Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την εξειδίκευση στελεχών σε θέματα Διοίκησης και Οικονομικών της Υγείας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οι οποίοι προέρχονται από τον χώρο των επιστημών της Υγείας, της Διοίκησης, της Οικονομίας, της Νομικής, καθώς και των Κοινωνικών Επιστημών. Προσφέρεται και εξ αποστάσεως.
 
Ναυτική Μηχανική και Διοίκηση
Το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα είναι μοναδικό στην Κύπρο και ένα από τα λίγα παγκοσμίως. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην εκπαίδευση του σύγχρονου μηχανικού, αφού καλύπτει τα αντικείμενα της ναυτικής μηχανικής και της διοίκησης ναυτιλιακών επιχειρήσεων, παρέχοντας στους αποφοίτους τα απαραίτητα προσόντα ώστε να αναλάβουν εκτελεστικές θέσεις σε διάφορους κλάδους της ναυτιλίας και της βιομηχανίας. Το Πανεπιστήμιο προσφέρει επίσης και Διδακτορικό στη Διοίκηση, για υποψήφιους που θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους και να ασχοληθούν κυρίως με έρευνα.

Θεωρείτε πως η πανδημία του covid-19 έχει επηρεάσει τη φιλοσοφία του Κύπριου επιχειρηματία και στελέχους σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά προγράμματα εκπαίδευσης;
Παγκοσμίως αναγνωρίζεται η ανάγκη για αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και περαιτέρω ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων τους. Τα ψηφιακά μέσα και οι τηλεπικοινωνίες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στο συντονισμό και την εφαρμογή μέτρων, με σκοπό την αντιμετώπιση κάθε πτυχής της πανδημίας του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, οπότε πιστεύουμε ότι και ο Κύπριος επιχειρηματίας και στέλεχος αναγνωρίζει την ανάγκη για επένδυση στην καινοτομία και την κατάρτιση στις νέες τεχνολογίες.
 
Ποιες μεγάλες αλλαγές αναμένεται να δούμε στη σφαίρα της εκπαίδευσης γενικότερα στην μετά την πανδημία εποχή;
Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα έθεσαν σε κίνδυνο την ομαλή εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, γι’ αυτό και τα Πανεπιστήμια κινήθηκαν αποφασιστικά και χωρίς χρονοτριβή, ώστε να προσφέρουν άμεσα αξιόπιστες λύσεις διαδικτυακής εκπαίδευσης στους φοιτητές. Τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αβεβαιότητας που προκάλεσε η πανδημία και να προσαρμοστούν σε ένα πολύ διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον και σε μια τοπική και διεθνή αγορά που χαρακτηρίζεται έντονα από αρνητικό κλίμα. Πάντα όμως σε περιόδους κρίσης, μαζί με τους κίνδυνους, υπάρχουν και ευκαιρίες. Πιστεύουμε ότι στον τομέα της εκπαίδευσης θα δούμε νέες τεχνολογίες να υιοθετούνται και να αξιοποιούνται, θα δούμε περισσότερες επενδύσεις στην τεχνολογία και στην καινοτομία.

Ως Πανεπιστήμιο Frederick σκοπεύουμε να εξελίξουμε περαιτέρω τα υφιστάμενα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και να εμπλουτίσουμε τα υπόλοιπα με τεχνολογίες τηλε-εκπαίδευσης. Είμαστε πρωτοπόροι σε θέματα τεχνολογίας και διαδικτυακής μάθησης και βασικός στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε βέλτιστες πρακτικές και να αναπτύξουμε καινοτόμες λύσεις, ώστε να καταστούμε κέντρο αριστείας στο συγκεκριμένο τομέα. Τέλος, η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων τάσεων στην αγορά εργασίας και όπως και σε άλλους τομείς αναμένουμε ότι και στον τομέα της εκπαίδευσης θα ενθαρρυνθεί η ευέλικτη απασχόληση ως ένας τρόπος αύξησης της αποδοτικότητας των εργαζομένων, μέσα από το συνδυασμό εργασίας στο γραφείο και τηλεργασίας και την αξιολόγηση της εργασίας βάσει της αποτελεσματικότητάς των εργαζομένων και όχι βάσει του χρόνου που διέθεσαν στην εργασία τους.
 
Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλέφωνα:
Λευκωσία:
+357 22 394394, Λεμεσός: +357 25 730975
Ιστοσελίδες:
www.frederick.ac.cy
www.facebook.com/frederickuniversity
Ε-mail: info@frederick.ac.cy
 

Δειτε Επισης

NEAPOLIS UNIVERSITY PAFOS - Πανεπιστήμια και Επιχειρήσεις σε σχέση διάδρασης
FREDERICK UNIVERSITY - Το επόμενο βήμα η δια βίου μάθηση
CYPRUS INTERNATIONAL INSTITUTE OF MANAGEMENT - Στροφή στα κυπριακά εκπαιδευτήρια
CYPRUS INSTITUTE OF MARKETING – THE CYPRUS BUSINESS SCHOOL - Learning Never Ends
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ UCLAN CYPRUS - Εκπαίδευση σημαίνει ανέλιξη
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ - Η συνεχής επιμόρφωση το στοίχημα για τους Επαγγελματίες
ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (ΑΠΚΥ) - Εξ αποστάσεως Σπουδές προσαρμοσμένες στις ανάγκες σου!