«Χρυσά διαβατήρια»: Πάροχος και η Μαρικκού που τα Λεύκαρα

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αναφύονται μέσα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τον τρόπο που λειτουργούσε το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, αφορά στους αδειοδοτημένους παρόχους τέτοιου είδους υπηρεσιών. Ουσιαστικά μέχρι κάποιου χρονικού διαστήματος δεν υπήρχαν πρόνοιες ή δικλείδες ασφαλείας σε σχέση με το ποιοι μπορούσαν να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες. Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε η Επιτροπή εποπτείας και Ελέγχουν για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, μέσω της οποίας προσφερόταν ολιγόωρο σεμινάριο ώστε να αδειοδοτηθούν τα άτομα που ήθελαν να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες σε επενδυτές. 

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία συνολικά 611 φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν σήμερα να παρέχουν υπηρεσίες σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Περαιτέρω, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο μία εταιρεία η οποία έχει εξασφαλίσει την άδεια να παρέχει τέτοιου είδους υπηρεσίες, καλύπτει όλα τα μέλη της ή μόνο εκείνα που παρακολούθησαν το σεμινάριο. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις εταιρειών οι οποίοι αποφάσισαν να αποκτήσουν τη συγκεκριμένη άδεια για να χειρίζονται περιπτώσεις στελεχών τους και να αποφύγουν με αυτόν τον τρόπο τα υψηλά τέλη που χρέωναν οι πάροχοι αυτών των υπηρεσιών.
 

Διαβάστε ακόμα: Al Jazeera: Οι διάλογοι που καίνε τον Συλλούρη για διαβατήρια

Διαβάστε ακόμα:Α. Πιττάτζης: «Όταν ξέρεις τους αγγέλους δεν χρειάζεσαι τον Θεό»


Με αυτά τα δεδομένα, καταλήξαμε να έχουμε πέραν των 600 παρόχων την ώρα που το ετήσιο πλαφόν για πολιτογραφήσεις είναι στις 700. Ένα ζήτημα που τίθεται μέσα από το τελευταίο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera, είναι και ο ρόλος των παρόχων τέτοιου είδους υπηρεσιών όπως της εταιρείας Sold on Cyprus, εκπρόσωποι της οποίας εμφανίζονται στο σχετικό βίντεο. Αξίζει να σημειωθεί πως από μία αρχική έρευνα στο μητρώο παρόχων της Επιτροπής, δεν περιλαμβάνεται το όνομα της συγκεκριμένης εταιρείας ούτε και των στελεχών της οι οποίοι εμφανίζονται στο βίντεο.

Κατά την τελευταία τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας περιλήφθηκε πρόνοια η οποία προβλέπει πως πάροχοι υπηρεσιών θα δικαιούνται να είναι μόνο άτομα τα οποία ανήκουν σε εποπτευόμενους κλάδους, δηλαδή λογιστές, δικηγόροι και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών οι οποίες εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία  να σημειωθεί ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των δικαιούχων παροχής υπηρεσιών σχετικών με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.
Βέβαια, η ζημιά έχει πλέον γίνει και κάποιοι πάροχοι υπηρεσιών έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις, η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει τόσο πολύ που θυμίζει παλιές κακές εποχές με τους λεγόμενους introducers  που χρησιμοποιούσαν offshore εταιρείες και ξένοι επιχειρηματίες για να ανοίξουν λογαριασμούς σε κυπριακές τράπεζες.       

Δειτε Επισης

«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες