Αυτές είναι οι νέες «αποκαλύψεις» του Al Jazeera

Βίντεο με όσα κατέγραψαν οι κρυφές κάμερες σχετικά με τον τρόπο που φαίνεται να συζητήθηκε η παραχώρηση πολιτογράφησης σε υποτιθέμενο επενδυτή, δημοσίευσε σε ανάρτησή του στο Twitter το Al Jazeera Investigations. Επικαλούμενοι τους εκπροσώπους ενός υποτιθέμενου πλούσιου επιχειρηματία, φυγά από την Κίνα, ο οποίος καταδικάστηκε σε επταετή κάθειρξη για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να εκμαιεύσουν στοιχεία για τον τρόπο, με τον οποίο μπορεί ο εν λόγω επενδυτής να εξασφαλίσει κυπριακό διαβατήριο.
 
Στο βίντεο παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζιης από το δικηγορικό γραφείο George F. Pittzdjis, o Executive Chairman της Giovani Group και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνης και ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης.
 
Διαβάστε ακόμα:
 
Διευκρινίζεται, πάντως ότι στο ρεπορτάζ δεν γίνεται ξεκάθαρο το πότε χρονικά εκτυλίχθηκαν τα εν λόγω γεγονότα, ενώ όλο το υλικό είναι μονταρισμένο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Σύμφωνα με τον κ. Τζιοβάννη, η συνάντηση μαζί τους πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2019. Σημειώνεται, επίσης, ότι πέραν ενός τρίλεπτου μονταρισμένου ρεπορτάζ που ετοιμάστηκε από το ειδησεογραφικό δίκτυο, στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ολόκληρο το ντοκιμαντέρ, διάρκειας μιας ώρας, με περισσότερους διαλόγους.

 
Undercover ρεπορτερ του Al Jazeera ήρθαν στην Κύπρο παριστάνοντας τους εκπροσώπους ενός φανταστικού πελάτη, με εγκληματικό παρελθόν, ο οποίος έχει διαφύγει από την Κίνα. Παρουσίασαν, στις συναντήσεις που είχαν στην Κύπρο, τον πελάτη τους ως έναν πλούσιο επιχειρηματία που καταδικάστηκε ερήμην σε 7 χρόνια φυλάκιση για υπόθεση δωροδοκίας και ξεπλύματος και ο οποίος επιθυμεί να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο.
 
Ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης, με τον οποίο συναντήθηκαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ εμφανίζεται να παρουσιάζει δύο τρόπους για την απόκτηση του κυπριακού διαβατηρίου, τον επίσημο και έναν ακόμα για πιο «δύσκολες» υποθέσεις, ο οποίος όμως προϋποθέτει πιο πολλά χρήματα. «Ακόμα κι έτσι μπορείς να πάρεις διαβατήριο για δύο εκατομμύρια και κανείς δεν θα πει όχι, όμως για τις περιπτώσεις που ξεπερνούν τα όρια υπάρχει διαφορετικός χειρισμός. Κανένας όμως δεν θα το παραδεχθεί», φαίνεται να λέει ο κ. Πιττάτζης, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει πως εάν σε κάποια περίπτωση υπάρχουν προβλήματα και κάποιος χρειάζεται διαβατήριο γρήγορα, θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα. "Πόσα περισσότερα, εξαρτάται από εσένα, όσο πιο πολλά τόσο το καλύτερο" φαίνεται να λέει ο δικηγόρος.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Πιττάτζης πρότεινε ακόμη να αλλάξει το όνομα στο διαβατήριο, επιτρέποντας σε έναν καταδικασθέντα εγκληματία να λάβει μια εντελώς νέα ταυτότητα. "Φυσικά μπορούμε να αλλάξουμε το όνομά του. Αυτή είναι η Κύπρος", φαίνεται να λέει.

Εξάλλου, ο κ. Πιττάτζης σε άλλο σημείο του ντοκιμαντέρ φαίνεται να αναφέρει ότι για την επίλυση τυχόν ζητημάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν, οι αιτήσεις γίνονται μέσω των μελών της οικογένειας εκείνων που δεν επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση. Ο εγκληματίας, λοιπόν, μπορεί να υποβάλει αίτηση αργότερα ως μέλος της οικογένειας. "Είχα έναν πελάτη που ήθελε να κάνει μια επένδυση και δεν μπορούσε, αλλά η σύζυγός του μπορούσε. Είχα έναν άλλο που δεν μπορούσε, αλλά ο γιος του θα μπορούσε, " φαίνεται να λέει ο δικηγόρος.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι μυστικοί ρεπόρτερ συνάντησαν επίσης επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και πολιτικούς, από τους οποίους, όπως σημειώνεται "έλαβαν το ίδιο μήνυμα".
 
Όπως σημειώνεται, οι ρεπόρτερ του Al jazeera προσκλήθηκαν να συζητήσουν την αίτηση του φανταστικού πελάτη τους με τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη. Όπως φαίνεται να λέει ο κ. Συλλούρης, "μπορείτε να πείτε (στον πελάτη σας) ότι χωρίς να γίνει οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα μου ή οποιουδήποτε άλλου, ότι θα έχει πλήρη στήριξη από την Κύπρο, σε οποιοδήποτε επίπεδο, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, σε όλα". Ο Πρόεδρος της Βουλής εμφανίζεται σε άλλο σημείο, να λέει ότι όλα αυτά πρέπει να μείνουν εμπιστευτικά γιατί "πρέπει επίσης να προστατεύσω το όνομα μου".
 
Όπως φαίνεται να λέει ο Executive Chairman της Giovani Group και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνης "βοηθάμε ανθρώπους να λάβουν διαβατήριο, γιατί όχι".
 
Σε άλλο σημείο του ντοκιμαντέρ, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ομίλου Giovani, Αντώνης Αντωνίου φέρεται να εισηγείται στον φανταστικό  πελάτη των υπό κάλυψη ρεπόρτερ να εξετάσει το ενδεχόμενο μεγαλύτερης επένδυσης στην Κύπρο – έως και 20 εκατομμύρια ευρώ – παρά το γεγονός ότι (όπως ισχυρίζεται το ρεπορτάζ) γνώριζε ότι ήταν καταδικασμένος εγκληματίας. "Όσο περισσότερο επενδύετε, τόσο περισσότερο βρίσκεστε σε ευνοϊκότερους όρους. Μπορείτε να "παραλείψετε τη λίστα αναμονής",  φαίνεται να δηλώσει στους μυστικούς δημοσιογράφους του Al Jazeera.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή