Α. Πιττάτζης: «Όταν ξέρεις τους αγγέλους δεν χρειάζεσαι τον Θεό»

Πλούσιο ιστορικό στην εξασφάλιση πολιτογραφήσεων σε ξένους επενδυτές που έχουν καταδικαστεί στις χώρες τους φαίνεται να διαθέτει ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζιης, από το δικηγορικό γραφείο George F. Pittzdjis, όπως ο ίδιος παραδέχεται στο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera «The Cyprus Papers Undercover»

Ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης, με τον οποίο συναντήθηκαν υποτιθέμενοι εκπρόσωποι επενδυτή, παρουσιάζει δύο τρόπους για την απόκτηση του κυπριακού διαβατηρίου, τον επίσημο και έναν ακόμα για πιο «δύσκολες» υποθέσεις, ο οποίος όμως προϋποθέτει πιο πολλά χρήματα.

«Ακόμα κι έτσι μπορείς να πάρεις διαβατήριο για δύο εκατομμύρια και κανείς δεν θα πει όχι, όμως για τις περιπτώσεις που ξεπερνούν τα όρια υπάρχει διαφορετικός χειρισμός. Κανένας όμως δεν θα το παραδεχθεί», λέει στους υπό κάλυψη δημοσιογράφους, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει πως εάν σε κάποια περίπτωση υπάρχουν προβλήματα και κάποιος χρειάζεται διαβατήριο γρήγορα, θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα.

«Πόσα περισσότερα, εξαρτάται από εσένα, όσο πιο πολλά τόσο το καλύτερο», λέει ο δικηγόρος.
 
Οι πελάτες “Joes” και “Sams”
Προτείνει ακόμη όπως αλλάξει το όνομα του «επενδυτή» στο διαβατήριο, επιτρέποντας σε έναν καταδικασθέντα εγκληματία να λάβει μια εντελώς νέα ταυτότητα. «Φυσικά μπορούμε να αλλάξουμε το όνομά του. Αυτή είναι η Κύπρος», λέει, παραδεχόμενος ότι είναι κάτι που έχει πράξει και στο παρελθόν. Ξέρεις πόσους πελάτες με τα ονόματα “Joes” και “Sams” έχω, προσθέτει, ξεσπώντας σε γέλια.

Σε άλλο σημείο του ντοκιμαντέρ αναφέρει ότι για την επίλυση τυχόν ζητημάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν, οι αιτήσεις εκείνων που δεν επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση μπορεί να γίνουν μέσω των μελών της οικογένειας. Ο εγκληματίας, λοιπόν, μπορεί να υποβάλει αίτηση αργότερα ως μέλος της οικογένειας. «Είχα έναν πελάτη που ήθελε να κάνει μια επένδυση και δεν μπορούσε, αλλά η σύζυγός του μπορούσε. Είχα έναν άλλο που δεν μπορούσε, αλλά ο γιος του θα μπορούσε», εξηγεί.
 
«Θαύματα» από τον Τζιοβάνη
Για τον Executive Chairman της Giovani Group και βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χριστάκη Τζιοβάνη, ο ίδιος αναφέρει πως έχει πολύ δύναμη και ότι μπορεί σχεδόν να κάνει «θαύματα».

Παράλληλα, εξηγώντας τη δομή που έχουν τα υπουργεία στην Κύπρο λέει ότι ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών είναι πολύ στενός φίλος του Χριστάκη Τζιοβάνη και στο σημείο αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν ξέρεις τους αγγέλους δεν χρειάζεσαι τον Θεό».

Προσθέτει ακόμα ότι έχει δει τον Χριστάκη Τζιοβάνη να κάνει πολλά πράγματα, που δεν είναι παράνομα, αλλά στα όρια και πως «έχουμε καλή ομάδα».

Μιλώντας για συγκεκριμένη πρόσφατη περίπτωση αίτησης διαβατηρίου που αντιμετώπιζε «ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα» αναφέρει πως ο υπουργός Εσωτερικών, που είναι επίσης φίλος, κατά τα λεγόμενα του, δεν θέλησε να αναμειχθεί στην υπόθεση ενώ αντίθετα ο Χριστάκης Τζιοβάνη έλυσε το θέμα σε μια βδομάδα.

Tο δύσκολο μέρος είναι να πείσουμε την τράπεζα και την κυβέρνηση ότι κάποιος είναι νόμιμος όταν υπάρχουν κάποια ζητήματα, λέει σε άλλη αναφορά, εξηγώντας πως περνούν εβδομάδες στην προσπάθεια προετοιμασίας ενός παζλ και μιας εικόνας που θα σταλεί στην τράπεζα (Know your customer).

«Για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι. Να ζωγραφίσουμε τη σωστή εικόνα. Εάν πας στην τράπεζα και της πεις ότι έχω ένα πελάτη που έχει καταδικαστεί, θα πουν όχι. Αντίθετα, εάν τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν δείχνουν ότι τα λεφτά που θα έρθουν στην Κύπρο θα είναι από διαφορετικές πηγές δεν θα μπορέσουν να τον απορρίψουν».
 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, ο ίδιος διέθετε πελάτη ο οποίος ήθελε να κάνει επένδυση από εταιρεία η οποία είχε καταδικαστεί για δωροδοκία και πελάτη ο οποίος είχε καταδικαστεί σχετικά με ποινικό αδίκημα.

Είχα πολύ σοβαρότερες υποθέσεις, παραδέχεται σε άλλη περίπτωση στους εκπροσώπους του υποτιθέμενου επενδυτή, αναφερόμενος σε περίπτωση επενδυτή ο οποίος είχε απορριφθεί από 11 τράπεζες και ο Ανδρέας Πιττάτζης κατάφερε να τον δεχτούν στην μία τράπεζα που είχε απομείνει.

Καμιά υπόθεση πολιτογράφησης δεν είναι εντελώς καθαρή, αυτός είναι και ο λόγος που θέλουν τα διαβατήρια, λέει σε άλλο σημείο του ντοκιμαντέρ.
 
Στην εταιρεία του Τζιοβάνη ο Συλλούρης
Αναφορικά με τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, ο Ανδρέας Πιττάτζης λέει, εμπιστευτικά, στους υποτιθέμενους εκπροσώπους του επενδυτή ότι εργαζόταν για την εταιρεία του Χριστάκη Τζιοβάνη και ήταν μέλος του συμβουλίου της για πολλά χρόνια, μέχρι την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία της Βουλής.

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο