Millennial Entrepreneurs: To νέο αίμα στις οικογενειακές επιχειρήσεις

Μπορεί να μην ιδιαίτερα εμφανές, αλλά δρομολογείται μια τεράστια αλλαγή στο επιχειρηματικό σκηνικό της Κύπρου καθώς μια νέα γενιά επιχειρηματιών βρίσκεται στη διαδικασία ανάληψης διοικητικών θέσεων σε μεγάλο αριθμό επιτυχημένων κυπριακών επιχειρήσεων. Οι περισσότερες εξ αυτών αποτελούν οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες ιδρύθηκαν κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '70, του '80 και του '90. Δηλαδή, οι τότε ιδρυτές και κύριοι μέτοχοι, ηλικιακά είναι άνω των 60 ετών, με την διαδοχή να αποτελεί ένα κρίσιμο θέμα, με τα μέλη της δεύτερης και τρίτης γενιάς των οικογενειακών επιχειρήσεων να καλούνται να αναλάβουν τα ηνία: οι νέοι επιχειρηματίες γνωστοί ως Millennial Entrepreneurs.

Οι Millennial Entrepreneurs (αυτοί που γεννήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του '80 έως και τα τέλη της δεκαετίας του '90) αλλάζουν το πρόσωπο των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο. Αν και εξακολουθούν να επικεντρώνονται στη διασφάλιση της κερδοφορίας των εταιρειών τους, η νέα γενιά ιδιοκτητών ενδιαφέρονται επίσης να συντελέσουν τη δική τους αλλαγή στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα: Altamira: 257% πάνω οι πωλήσεις ακινήτων από πέρυσι

Σύμφωνα με την έκθεση 2017 HSBC Essence of Enterprise, οι Millennial Entrepreneurs έχουν ένα εντελώς διαφορετικό κίνητρο από αυτό των προηγούμενων γενεών. Αντί να εστιάζουν μόνο στο κέρδος, επιθυμούν να έχουν μια πιο θετική κοινωνική επιρροή και να εξασφαλίσουν βιωσιμότητα.

Διαβάστε ακόμα: Ανέλαβαν καθήκοντα οι 2 διευθυντές του ΟΚΥπΥ

 
Το InBusinessNews αναδημοσιεύει μέρος του cover story του περιοδικού η GOLD στο οποίο παρουσιάστηκαν περισσότεροι από 40 Millennial Entrepreneurs της Κύπρου (ηλικίας 20-37 ετών) που κατέχουν σήμερα βασικές θέσεις σε μερικές από τις πιο επιτυχημένες οικογενειακές επιχειρήσεις της Κύπρου.

Διαβάστε ακόμα: Η διαδοχή στις επιχειρήσεις μέσα από τα μάτια της επόμενης γενιάς


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ


Ηλικία: 32
Όνομα εταιρείας: MSJ Group
Θέση στην εταιρεία: Οικονομικός Αναλυτής
Ακαδημαϊκά προσόντα: BSc, MSc, ACA
Σπουδές:  BSc in Economics, University of Warwick, MSc in Finance, University of Cambridge
Ενδιαφέροντα: Ταξίδια, μαγείρεμα, άσκηση
Τελευταίο βιβλίο που διάβασα: Λένα Μάντα: Το χρυσό γράμμα
Αγαπημένη τηλεοπτική σειρά: The Good Wife
Αγαπημένο μέρος για Business Lunch: Skinny Fox, Λευκωσία
Επιχειρηματίες που θαυμάζω: ο Jeff Bezos, ο Steve Jobs, ο Jamie Dimon, ο Warren Buffet
Μια ξένη εταιρεία που θαυμάζω: Amazon

Εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε από τον παππού της κάτι το οποίο την «αναγκάζει» να συνεργάζεται με τον μπαμπά, τους θείους και τους ξαδέλφους της (την 3η γενιά στην εταιρεία). «Παρόλο που αρχικά πίστευα ότι αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο, τα θεμέλια και οι αξίες που πέρασαν από τις προηγούμενες γενιές διασφάλισαν την πολύ ομαλή μετάβαση και ενσωματωμένη, όπως και τον τρόπο εργασίας μας. Πιστεύω ότι βρήκαμε την τέλεια ισορροπία μεταξύ μιας επαγγελματικής και προσωπικής σχέσης, ενώ τηρούμε τις κατάλληλες ιεραρχίες, τα υψηλά επαγγελματικά πρότυπα και προσπαθούμε πάντα να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο, μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και αξιοποιούμε το καλύτερο από τον κάθε έναν από εμάς».

Στο ερώτημα κατά πόσον χρειάστηκε να εργαστεί περισσότερο από του εργαζόμενους που δεν αποτελούν μέλη της οικογένειας για να αποδείξει της ικανότητες της για τη θέση που κατέχει η Χριστιάνα δηλώνει πως «η συνέχιση της οικογενειακής επιχείρησης και η άριστη φήμη του Ομίλου είναι μια μεγάλη πρόκληση. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να μάθουμε και να εξοικειωθούμε με όλες τις πτυχές της επιχείρησης και να χρησιμοποιούμε την πολύτιμη εμπειρία των προηγούμενων γενεών για να την βελτιώσουμε περαιτέρω. Φυσικά, η σκληρή δουλειά και η απόδειξη των ικανοτήτων μας για να κερδίσουμε τον σεβασμό των άλλων είναι ένα βασικό συστατικό για όποιον θέλει να υπερέχει επαγγελματικά, ανεξάρτητα από το αν εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση ή αλλού».

ΚΟΔΡΟΣ ΠΗΛΑΚΟΥΤΑΣ

Ηλικία: 27
Όνομα Εταιρείας: Όμιλος Χαράλαμπος Πηλακούτας
Θέση στην Εταιρεία: Επικεφαλής Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων
Ακαδημαϊκά προσόντα: BSc
Σπουδές: Διοίκηση BSc, American Intercontinental University, Λονδίνο
Αγαπημένο μέρος για επαγγελματικό γεύμα: Στο σπίτι των γονιών μου!
Ενδιαφέροντα: Ταξίδια, ποδόσφαιρο
Επιχειρηματίες που θαυμάζω: Ο πατέρας μου, καθώς και ένας ατελείωτος κατάλογος μεγάλων επιχειρηματιών στην Κύπρο και στο εξωτερικό
Μια ξένη εταιρεία που θαυμάζω: BMW AG

Το γεγονός ότι εργάζεται με τον πατέρα του αποτελεί για τον ίδιο πρόκληση αλλά και ενδιαφέρουσα εμπειρία, ενώ στο ερώτημα κατά πόσον χρειάστηκε να εργαστεί περισσότερο από του εργαζόμενους που δεν αποτελούν μέλη της οικογένειας για να αποδείξει της ικανότητες του για τη θέση που κατέχει ο Κόδρος επισημαίνει ότι «θα πρέπει τουλάχιστον να εργαστείς εξίσου σκληρά όπως και οι εργαζόμενοι που δεν είναι μέλη της οικογένειας. Στον Όμιλο Πηλακούτα, όλοι ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να επιτύχουμε τους ίδιους στόχους. Η ηθική της ομάδας μας καθοδηγεί και μας κινεί συνεχώς. Ένα θεμελιώδες στοιχείο της επιχειρηματικής μας κουλτούρας είναι η αφοσίωση των εργαζομένων μας».


ΕΛΕΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ-ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

Ηλικία: 30
Όνομα εταιρείας: Harco Trading Ltd
Θέση στην Εταιρεία: Key Account Manager
Ακαδημαϊκά προσόντα: Πτυχίο Οικονομικών, MSc στη Διοίκηση
Σπουδές: BSc in Economics, MSc in Management Studies: BSc Economics, University of Nottingham, MSc Management, Cass Business School
Ενδιαφέροντα: Τζόγκινγκ, Πιλάτες, διάβασμα, περιπάτους στη φύση
Τελευταίο βιβλίο που διάβασα: Robin Sharma: Ο ηγέτης που δεν είχε τίτλο
Αγαπημένη τηλεοπτική σειρά: Girlboss
Αγαπημένο μέρος για Επιχειρηματικό Μεσημεριανό: Πυξίδα, Μαρίνα Λεμεσού
Επιχειρηματίες που θαυμάζω: Ingvar Kamprad, Blake Mycoskie
Μια ξένη εταιρεία που θαυμάζω: Virgin Atlantic

Το γεγονός ότι έπρεπε να προχωρήσει από μια προσωπική σε μια επαγγελματική σχέση με τον πατέρα της δεν συνέβη εν μία νυκτί. «Όπως και με τα πάντα στη ζωή, χρειάστηκε υπομονή και καλές προθέσεις. Ένα πράγμα που βοήθησε πολύ ήταν ότι αποφασίσαμε να μην τον αποκαλούμε μπαμπά ενώ εργαζόμαστε, αλλά να τον απευθύνουμε με το όνομα του. Ως αδέλφια, είχαμε πάντα ισορροπία όταν συνεργαζόμαστε και ποτέ δεν αντιμετωπίζαμε σημαντικές δυσκολίες, καθώς ο ρόλος του καθενός ήταν σαφώς καθορισμένος από την αρχή της απασχόλησής μας στην εταιρεία».

Στο ερώτημα κατά πόσον χρειάστηκε να εργαστεί περισσότερο από του εργαζόμενους που δεν αποτελούν μέλη της οικογένειας δηλώνει ότι «είμαστε τυχεροί από το γεγονός ότι όλοι όσοι εργάζονται στην εταιρεία μας χαρακτηρίζονται από πολύ ισχυρή ηθική. Τόσο τα μέλη της οικογένειας όσο και τα μέλη που δεν ανήκουν στην οικογένεια δίνουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία στο χώρο εργασίας και πολλοί υπάλληλοι βρίσκονται στην επιχείρηση από τα πρώτα της στάδια. Τούτου λεχθέντος, πάντα ήθελα να εργαστώ όσο το δυνατόν σκληρότερα για την επιτυχία της εταιρείας, ενισχύοντας έτσι την αφοσίωση και τις εργατικές αξίες που έχει ο καθένας στην εταιρεία».


ΣΤΑΛΩ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ηλικία: 28
Όνομα Εταιρείας: G.A.P. VASSILOPOULOS GROUP
Θέση στην εταιρεία: Διευθυντής Ανάπτυξης Επιχειρήσεων
Ακαδημαϊκά προσόντα: Πτυχίο, MSc στη Διοίκηση
Σπουδές: Πτυχίο Διοίκησης, Cass Business School (City University London), MSc στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοίκηση, LSE
Ενδιαφέροντα: Ταξίδια, μόδα
Αγαπημένες τηλεοπτικές σειρές: Stranger Things, Bates Motel, Desperate Housewives
Επιχειρηματίες που θαυμάζω: Γιώργος, Άρης και Πέτρος Βασιλόπουλος, Κόδρος και Χαράλαμπος Πυλακούτας
Μια ξένη εταιρεία που θαυμάζω: Revolut

«Όπως αναμενόταν, η συνεργασία με τον πατέρα μου και με άλλα μέλη της οικογένειας είναι δύσκολη αλλά όχι τόσο δύσκολη. Είναι η έμπνευσή μου και αισθάνομαι πολύ τυχερή που τους έχω στο πλευρό μου ως μέντορες, καθώς μπορώ να μάθω καθημερινά για τις διάφορες πτυχές της επιχείρησης. Φυσικά, αποτελεί σύνηθες φαινόμενο να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ μας όπως και σε κάθε επιχειρηματικό περιβάλλον. Ωστόσο, εκφράζοντας αυτές τις ξεχωριστές απόψεις, διαμορφώνεται μια πιο σφαιρική άποψη για το θέμα, γεγονός που οδηγεί σε μια πιο αποτελεσματική λήψη αποφάσεων».

Στο ερώτημα κατά πόσον χρειάστηκε να εργαστεί περισσότερο από του εργαζόμενους που δεν αποτελούν μέλη της οικογένειας δηλώνει ότι «προερχόμενη από μια οικογένεια επιχειρηματιών μπορεί να θεωρηθεί ότι είχα μια ευκολότερη διαδρομή για την ανάπτυξη της καριέρας μου, αλλά δεν πήρα ποτέ τίποτα για δεδομένο και αισθάνομαι υπερήφανη που έλεγα ότι έχω δουλέψει τόσο σκληρά όσο κανείς για να αποδείξω τις ικανότητες μου και να κερδίσω τον σεβασμό των συναδέλφων μου».


THEO ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ηλικία: 31
Όνομα Εταιρείας: Ιωαννίδης Δημητρίου ΔΕΠΕ
Θέση στην εταιρεία: Senior Associate
Ακαδημαϊκά προσόντα: Lawyer, Barrister, Member of the Chartered Institute of Arbitrators, Accredited Mediator
Ενδιαφέροντα: Ταξίδια, Άσκηση, Γιόγκα, φαγητό, APOEL FC.
Τελευταίο βιβλίο που διάβασα: Wensley Clarkson: Sexy Beasts: The Inside Story of the Hatton Garden Heist.
Αγαπημένη τηλεοπτική σειρά: Forensic Files
Αγαπημένο μέρος για Επιχειρηματικό Μεσημεριανό: Πολλοί εστιάτορες είναι φίλοι μου, γι 'αυτό με κάθε σεβασμό δεν θα απαντήσω!
Επιχειρηματίες Θαυμάζω: Elon Musk
Μια ξένη εταιρεία που θαυμάζω: την ελληνική καπνοβιομηχανία Karelia & Sons

«Ήταν πάντα πολύ εύκολο να δουλεύω με τον πατέρα μου. Μοιάζουμε πολύ. Κάποιοι μπορεί να λένε ότι είμαστε πολύ όμοιοι! Αυτό μπορεί να είναι και καλό διότι ποτέ δεν χρειάστηκε να τσακωθούμε. Παρόλο που είμαστε σε διπλανά γραφεία, δεν δουλεύουμε μαζί. Έχει τα καθήκοντα του και εγώ τα δικά μου. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, μπορεί να υπάρχουν τέσσερις ή πέντε υποθέσεις ή projects που δουλεύουμε μαζί, αλλά, ως επί το πλείστον, ο καθένας εργάζεται χωριστά. Όμως, ο πατέρας μου είναι πάντα η πρώτη μου πηγή για συμβουλές».

Στο ερώτημα κατά πόσον χρειάστηκε να εργαστεί περισσότερο από του εργαζόμενους που δεν αποτελούν μέλη της οικογένειας δηλώνει ότι «δεν χρειάστηκε να το πράξει διότι η Ιωαννίδης Δημητρίου ΔΕΠΕ είναι μια αξιοκρατική εταιρεία όπου όλοι εργάζονται εξίσου σκληρά, ανεξαρτήτως του επωνύμου τους. Θα ήταν σοβαρή ασέβεια προς τους άλλους δικηγόρους της επιχείρησης, να πω ότι έπρεπε να εργαστώ περισσότερο ή σκληρότερα, επειδή όλοι σε αυτήν την επιχείρηση εργάζονται με τον ίδιο ρυθμό ούτως ή άλλως».


ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ-ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ

Ηλικία: 29
Όνομα εταιρείας: Harco Trading Ltd
Θέση στην εταιρεία: Εμπορικός Διευθυντής
Ακαδημαϊκά προσόντα: Πτυχίο, MSc, MBA
Σπουδές: Πτυχίο Διοίκησης & Μάρκετινγκ, Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ, ΜΒΑ, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Ενδιαφέροντα: Τρέξιμο, ταξίδια, μεγάλες βόλτες με τα τρία μου σκυλιά
Το τελευταίο βιβλίο που διάβασα: Ken Blanchard & Spencer Johnson: The New One Minute Manager
Αγαπημένη τηλεοπτική σειρά: Game of Thrones, Suits
Αγαπημένο μέρος για Επιχειρηματικό Μεσημεριανό: Πυξίδα, Μαρίνα Λεμεσού
Επιχειρηματίες που θαυμάζω: Joe Gebbia, Brian Chesky & Nathan Blecharczyk (ιδρυτές της Airbnb)
Μια ξένη εταιρεία που θαυμάζω: Corn Proper, Ηνωμένο Βασίλειο

«Πριν ενταχθούμε στην οικογενειακή επιχείρηση, ο πατέρας μας βεβαιώθηκε ότι υπήρχαν κανόνες σχετικά με το πώς θα έπρεπε να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας. Τα όρια ήταν ξεκάθαρα, πράγμα που σημαίνει ότι στη δουλειά θα συμπεριφερόμαστε ως συνάδελφοι και δεν θα αφήσουμε να μας επηρεάσουν κάποια προσωπικά ζητήματα. Φανταστείτε ότι στη δουλειά ονομάζουμε τον πατέρα μας με το πρώτο του όνομα για να διατηρήσουμε το περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο επαγγελματικό. Πρέπει να ομολογήσω ότι, αν οι ατομικές μας ευθύνες δεν είχαν ξεκαθαριστεί από την αρχή, θα αντιμετωπίζαμε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, δεν μπορώ να πω ότι είναι δύσκολο να συνεργαστούμε με την οικογένειά μου αλλά, αντίθετα, μας ανταμείβει και μας εκπληρώνει».

Στο ερώτημα κατά πόσον χρειάστηκε να εργαστεί περισσότερο από του εργαζόμενους που δεν αποτελούν μέλη της οικογένειας δηλώνει ότι «πριν εισέλθουμε στην οικογενειακή επιχείρηση, έπρεπε να εργαστούμε και σε άλλες εταιρείες για να περάσουμε από όλα τα στάδια της απασχόλησης, από τον εργαζόμενο στον ιδιοκτήτη. Οι συνάδελφοί μας το γνωρίζουν αυτό και σέβονται το γεγονός ότι όλοι εργαζόμασταν σκληρά κάπου αλλού πριν εισέλθουμε στην οικογενειακή επιχείρηση».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ηλικία: 28
Όνομα εταιρείας: G.A.P. VASSILOPOULOS GROUP
Θέση στην εταιρεία: Διευθυντής Ανάπτυξης Επιχειρήσεων
Ακαδημαϊκά προσόντα: Πτυχίο και Μεταπτυχιακό
Σπουδές: Bachelor’s in Business Management with Entrepreneurship Track, University of Richmond, Master’s in Logistics & Supply Chain Management, University of Westminster
Ενδιαφέροντα: Ποδόσφαιρο
Τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε: Δεν είμαι fan του βιβλίου
Αγαπημένη τηλεοπτική σειρά: Πολλές για να μπορέσω να επιλέξω
Αγαπημένο μέρος για Business Lunch: Οποιοδήποτε με τερματικό SIX POS
Επιχειρηματίες που θαυμάζω: ο Γιώργος, ο Άρης και ο Πέτρος Βασιλόπουλος
Μια ξένη εταιρεία που θαυμάζω: Nike και Amazon
 
«Στην αρχή, ήταν δύσκολο να εργαστώ στην οικογενειακή επιχείρηση, αλλά με το πέρασμα του χρόνου κατάλαβα ότι προσπαθούσαν να με εκπαιδεύσουν και τώρα τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν στην αρχή. Μερικές φορές, ωστόσο, είναι φυσικό να έχουμε διαφορετικές απόψεις και, από τη νεότερη γενιά, ορισμένες ιδέες δεν είναι τόσο ευπρόσδεκτες από τους παλαιότερους και πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να τους πείσουμε. Συνολικά, αισθάνομαι ότι η χημεία μεταξύ μας είναι εξαιρετική και οι τρεις τους θεωρούνται οι μέντορές μου. Πιστεύω ότι αυτός ο συνδυασμός της καθοδήγησης θα μου δώσει τα εργαλεία για να πετύχω στην επιχείρηση και στη ζωή».

Στο ερώτημα κατά πόσον χρειάστηκε να εργαστεί περισσότερο από του εργαζόμενους που δεν αποτελούν μέλη της οικογένειας δηλώνει ότι «είναι πολύ συνηθισμένο στην Κύπρο να ακολουθούν τα νέα άτομα τα βήματα των γονιών τους και να εισέρχονται στην οικογενειακή επιχείρηση. Υπάρχει, ωστόσο, μια μεγάλη εσφαλμένη αντίληψη ότι δεν απαιτεί καμία προσπάθεια να ενταχθεί κάποιος σε οικογενειακή επιχείρηση, απλά και μόνο επειδή αποτελεί μέλος αυτής της οικογένειας. Από νεαρή ηλικία και ακόμη και μετά από τις σπουδές μου εργάστηκα σε συνθήκες που πολλοί άλλοι δεν θα μπορούσαν αν ήταν στη θέση μου, προκειμένου να μάθω από την αρχή πώς λειτουργεί η επιχείρησή μας, ειδικά σε ορισμένες από τις βιομηχανίες όπου συμμετέχουμε. Δεν υπάρχει ούτε ένα τμήμα στο οποίο δεν έχω εκπαιδευτεί ή δεν έχω περάσει για να μάθω τα πάντα για τον Όμιλο και, τελικά, πιστεύω ότι απέδειξα στα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας ότι έχω την ικανότητα να είμαι μέρος αυτής και ότι θέλω να επιτύχω ακόμα περισσότερο».


ΕΙΡΗΝΗ ΑΚΡΙΤΑ

Ηλικία: 28
Όνομα της εταιρείας: NetU Consultants Ltd.
Θέση στην Εταιρεία: Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού
Ακαδημαϊκά προσόντα: Bachelor of Arts, Master of Arts
Σπουδές: Πτυχίο Μ.Μ.Ε. & Πολιτιστικές Σπουδές, Πανεπιστήμιο Lancaster, MA στo Μάρκετινγκ, Πανεπιστήμιο Kingston
Ενδιαφέροντα: Ποιοτικός χρόνος με την οικογένεια και τους φίλους, γιόγκα
Τελευταίο βιβλίο διάβασα: Ryan Holiday: Trust Me, I’m Lying
Αγαπημένη τηλεοπτική σειρά: Twin Peaks, Black Mirror, Stranger Things
Αγαπημένο μέρος για Επιχειρηματικό Γεύμα: The Gym, Λευκωσία
Επιχειρηματίες που θαυμάζω: ο Πανίκος Ακρίτας, ο Elon Musk, ο Jeff Bezos
Μια ξένη εταιρεία που θαυμάζω: Amazon, Salesforce, Oracle NetSuite

«Είναι πολύ δύσκολο να καθορίσεις το επίπεδο δυσκολίας όταν πρέπει να εργαστείς με τον πατέρα σου. Η δουλειά είναι δουλειά, δεν έχει σημασία ποιος είσαι. Νομίζω ότι το κύριο θέμα της σχέσης μας ήταν η δημιουργία υγιών ορίων μεταξύ ενός πατέρα-ιδιοκτήτη και κόρης στο χώρο εργασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σπάνια τον αποκάλεσα «μπαμπά» στο γραφείο. Αυτός ο διαχωρισμός της οικογένειας και των επιχειρήσεων βοήθησε σίγουρα και τους δυο μας να καταλάβουμε ότι αυτό που πραγματικά είχε σημασία όταν εργαζόμαστε είναι το αμοιβαίο όραμά μας για την ανάπτυξη της NetU».

Στο ερώτημα κατά πόσον χρειάστηκε να εργαστεί περισσότερο από του εργαζόμενους που δεν αποτελούν μέλη της οικογένειας δηλώνει ότι «Άρχισα να δουλεύω στην NetU από το χαμηλότερο σκαλοπάτι. Αυτό με έκανε να κατανοήσω την επιχείρηση από μέσα προς τα έξω και βοήθησε στην ανάπτυξη ενός αμοιβαίου σεβασμού με τους συναδέλφους μου. Αυτό που έχω μάθει από αυτά τα (πολύ λίγα) χρόνια είναι ότι εμείς, ως διάδοχοι, προσπαθούμε να αποδείξουμε την αξία μας επειδή φοβόμαστε την κρίση, αλλά θα έρθει ούτως ή άλλως, οπότε είναι προτιμότερο να την αγκαλιάσουμε και να την δεχτούμε εκ των προτέρων. Αντί να εργαζόμαστε σκληρότερα για να αποδείξουμε κάτι, πρέπει να επικεντρωθούμε στην εργασία εξίσου σκληρά προς τον αμοιβαίο στόχο μας ως μονάδα, ως εταιρεία. Η μόνη μάχη που αγωνιζόμαστε ως διάδοχοι είναι μέσα μας και αν αποκτήσουμε εμπιστοσύνη, όλα θα ακολουθήσουν».


ΚΛΕΛΙΑ ΠΗΛΑΚΟΥΤΑ – ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

Ηλικία: 28
Όνομα Εταιρείας: Όμιλος Χαράλαμπος Πηλακούτας
Θέση στην Εταιρία: Επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης
Ακαδημαϊκά προσόντα: Πτυχίο, MSc
Σπουδές: Πτυχίο Διοίκησης, City University, Λονδίνο, MSc στη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού & Διοίκηση, LSE
Ενδιαφέροντα: Ταξίδια
Αγαπημένη τηλεοπτική σειρά: Suits, The Crown
Επιχειρηματίες που θαυμάζω: Ο πατέρας μου
Μια ξένη εταιρεία που θαυμάζω: Netflix Inc

«Ο πατέρας μου ήταν ο δάσκαλός μου και ο μέντορας μου όλα αυτά τα χρόνια, επιτρέποντάς μου ταυτόχρονα να διατηρήσω τη δική μου προσωπικότητα και πινελιά. Πραγματικά, δεν είχα ποτέ δυσκολίες να συνεργαστώ μαζί του. Αντίθετα, ήταν πολύ ωφέλιμη για την ανάπτυξή μου».

Στο ερώτημα κατά πόσον χρειάστηκε να εργαστεί περισσότερο από του εργαζόμενους που δεν αποτελούν μέλη της οικογένειας δηλώνει ότι «είναι μια μεγάλη πρόκληση για τα παιδιά του ιδιοκτήτη να αποδείξουν την αξία τους μεταξύ των άλλων εργαζομένων. Στην Ομάδα μας, πιστεύουμε στην ομαδική εργασία και την προωθούμε, ώστε να συμμετέχουμε στην ομάδα, να είμαστε σίγουροι για τις γνώσεις και την εμπειρία μας και να είμαστε σε θέση να παρέχουμε λύσεις που διευκόλυνουν τον εαυτό μας».


ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ηλικία: 26
Όνομα εταιρείας: Harco Trading Ltd
Θέση στην εταιρεία: Μηχανολόγος Μηχανικός - Διευθυντής Παραγωγής
Ακαδημαϊκά προσόντα: BSc
Σπουδές: Μηχανολογία, Πανεπιστήμιο Φρέντερικ, Λευκωσία, που ολοκληρώνει σήμερα το MBA, CIIM Λευκωσία
Ενδιαφέροντα: Μπάσκετ
Τελευταίο βιβλίο διάβασα: Sun Tzu: Η τέχνη του πολέμου
Αγαπημένη τηλεοπτική σειρά: Big Bang Theory
Αγαπημένο μέρος για Επιχειρηματικό Μεσημεριανό: Πυξίδα, Μαρίνα Λεμεσού
Επιχειρηματίες που θαυμάζω: Gary Vaynerchuk, Shawn Corey Carter
Μια ξένη εταιρεία που θαυμάζω: ZARA ΑΕ

«Όταν προσελήφθηκα στην εταιρεία, ένα από τα πράγματα που συμφωνήσαμε ήταν ότι κατά τις ώρες γραφείου, τα οικογενειακά μας ζητήματα πρέπει να παραμείνουν εκτός του χώρου εργασίας. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, οι σχέσεις μας κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας είναι αυστηρά επαγγελματικές και αυτό δεν επιτρέπει καμία περιττή τριβή μεταξύ μας. Πέρα όμως από αυτό, ο πατέρας μας είναι πάντα εκεί για να μας υποστηρίξει και να μας συμβουλεύσει για οτιδήποτε χρειαζόμαστε».

Στο ερώτημα κατά πόσον χρειάστηκε να εργαστεί περισσότερο από του εργαζόμενους που δεν αποτελούν μέλη της οικογένειας δηλώνει ότι «δεδομένου ότι ήμουν το τελευταίο μέλος της οικογένειας που προσλήφθηκε στην εταιρεία, προσπάθησα πάντα να εργαστώ σκληρότερα από όλους, αφού όλοι οι συνάδελφοί μου ήταν πιο έμπειροι από εμένα. Ήθελα να μάθω όσο το δυνατόν περισσότερο και κατά αυτόν τον τρόπο ήμουν σε θέση να κερδίσω το σεβασμό των συναδέλφων και των προμηθευτών μας όχι λόγω της θέσης μου αλλά λόγω της γνώσης που είχα. Έχω δώσει - και θα συνεχίσω να δίνω - 100% αφοσίωση στην εταιρεία».


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΚΡΙΤΑΣ

Ηλικία: 25
Όνομα της εταιρείας: NetU Consultants
Θέση στην Εταιρεία: Διευθύνων Σύμβουλος
Ακαδημαϊκά προσόντα: BSc, κάνει τώρα MBA στο CIIM
Σπουδές: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Kingston
Ενδιαφέροντα: Ποδόσφαιρο, πινγκ-πονγκ, Άρσεναλ
Τελευταίο βιβλίο διάβασα: Michael Wheeler: Η τέχνη της διαπραγμάτευσης
Αγαπημένη τηλεοπτική σειρά: Vikings, Dexter, La Casa De Papel
Αγαπημένο μέρος για Επιχειρηματικό Γεύμα: Pralina Experience, Λευκωσία
Οι επιχειρηματίες που θαυμάζω: ο πατέρας μου, ο Elon Musk
Μια ξένη εταιρεία που θαυμάζω: Amazon

Στο ερώτημα κατά πόσον είναι δύσκολο να εργάζεται με τον πατέρα του και την αδελφή του επισημαίνει πως «δεν ήταν καθόλου δύσκολο. Θα έλεγα ότι ήταν ακριβώς το αντίθετο. Η συνεργασία με την αδελφή μου, ιδιαίτερα, με βοήθησε πραγματικά και εξακολουθεί να με βοηθά».

Στο ερώτημα κατά πόσον χρειάστηκε να εργαστεί περισσότερο από του εργαζόμενους που δεν αποτελούν μέλη της οικογένειας δηλώνει ότι «δεν θα το έλεγα. Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτα σε αυτό το πρώιμο στάδιο. Μερικοί ήδη γνωρίζουν τι είμαι ικανός και άλλοι όχι, αλλά με τον καιρό, όλοι θα ξέρουν τι μπορώ να κάνω».

Δειτε Επισης

Χρυσό βραβείο προστάτη του περιβάλλοντος στην ΑΗΚ μετά από αξιολόγηση ειδικών κριτηρίων
Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Νέα ετήσια αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Ηλίας Κόκκινος: Σημαντική αναγνώριση για την οικογένεια του Smoothie Factory το IN Business Award (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
ΚΕΒΕ: Επιταγή αξίας 14.000 ευρώ στο φιλανθρωπικό ίδρυμα «Τοξότης»
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)