Τα έργα €407 εκατ. που θα προκηρυχθούν το 2019

Σημαντικά έργα που αγγίζουν τα €407 εκατ., εκ των οποίων σχεδόν τα €400 εκατ. δεν περιλαμβάνονται στις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του 2019.

Ανακαίνιση ιστορικού κέντρου της Αρχιγραμματείας
Όπως προκύπτει από στοιχεία του Τμήματος Δημοσίων Έργων, ανάμεσα στα έργα €7,1 εκατ. που εμπίπτουν στις εξαγγελίες του Προέδρου συμπεριλαμβάνεται τόσο η ανακαίνιση του ιστορικού κέντρου της Αρχιγραμματείας που κοστολογείται στα €5,4 εκατ., όσο και η βελτίωση της Λεωφόρου Χρ. Κράνου στη Γερμασόγεια, με κατασκευή κυκλικού κόμβου ύψους €0,3 εκατ.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να προκηρυχθεί το έργο της αναβάθμισης συστημάτων ελέγχου φωτοελεγχομένων κόμβων και διαβάσεων πεζών/ποδηλάτων (δεύτερη φάση στη Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο) ύψους €0,8 εκατ., αλλά και η τρίτη φάση του ίδιου έργου σε Λευκωσία, Λάρνακα και Αμμόχωστο ύψους €0,6 εκατ.

Διαβάστε ακόμα: Επιστροφή ξένων καταθετών με €129 εκατ. σε ένα μήνα

Νέα Βουλή και νέο Κυπριακό Μουσείο
Όσον αφορά τα έργα που δεν αφορούν τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, το κόστος τους φτάνει τα €399,8 εκατ.

Ξεχωρίζουν το κτήριο για τη νέα Βουλή ύψους €72 εκατ., αλλά και το νέο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία ύψους €50 εκατ., για το οποίο θα ετοιμαστούν τα έγγραφα για μελέτη και κατασκευή εντός του 2019.

Ξεχωρίζει ο περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας
Στα άλλα μεγάλα έργα περιλαμβάνεται ο αυτοκινητόδρομος Πάφου –Πόλης, δύο λωρίδων (τμήμα Στρουμπί Γιόλου), για το οποίο ετοιμάζονται έγγραφα προσφορών για μελέτη/κατασκευή και αναμένεται περιβαλλοντική έγκριση και εκτίμηση απαλλοτριώσεων. Η προκήρυξη προσφορών για το έργο των €71,4 εκατ. τοποθετείται στις αρχές του 2019. 

Προσφορές θα ζητηθούν στις αρχές της νέας χρονιάς και για τον πολυαναμενόμενο περιμετρικό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας, (τμήμα μεταξύ αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας και Λεωφόρος Τσερίου). Το έργο, το οποίο εκτιμάται ότι θα απαμβλύνει σημαντικά το κυκλοφοριακό χάος στην πρωτεύουσα και για το οποίο αναμένονται απαλλοτριώσεις φτάνει τα €62 εκατ.

Διαβάστε ακόμα: 130 χιλιάδες πήγαν στο Nicosia Mall

Κρατικό Χημείο και δρόμος Λεμεσού – Σαϊττά
Ένα ακόμα μεγάλο έργο που θα προκηρυχθεί το 2019 είναι το Κρατικό Χημείο με προϋπολογισμό €33 εκατ., ενώ τα €26 εκατ. ξεπερνά το κόστος της πρώτης φάσης του δρόμου Λεμεσού – Σαϊττά, για το οποίο αναμένονται απαλλοτριώσεις και ζήτηση προσφορών αρχές του νέου έτους.

Στα €17,5 εκατ. ανέρχεται το έργο για το οδικό δίκτυο στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, ενώ προωθούνται οι διαδικασίες για ανέγερση νέου κτηρίου για το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης στην περιοχή Λατσιών κόστους €12 εκατ.

Γύρω στα €8 εκατ. θα στοιχίσει η βελτίωση του δρόμου Σωτήρας – Δερύνειας, την ώρα που το κόστος του έργου για τους σταθμούς λεωφορείων στην Πάφο (Καραβέλλα, Λιμανάκι και Τάφοι των Βασιλέων) φτάνει τα €7 εκατ.

Διαβάστε ακόμα: Bionic: Μετά την Black Friday, τα Cyber Deals

Εξωτερικά Ιατρεία Λευκωσίας και Οδοντιατρικές Υπηρεσίες
Εντός του 2019 αναμένεται επίσης η εξεύρεση αποδεκτού χώρου για τα εξωτερικά Ιατρεία Λευκωσίας και τις Οδοντιατρικές Υπηρεσίες συνολικού κόστους €7 εκατ., καθώς επίσης και η βελτίωση του δρόμου Ακρούντας- Διερώνας ύψους €6,4 εκατ.

Οδικό δίκτυο για το γήπεδο της Λεμεσού
Σημειώνεται ότι παρόλο που διακόπηκε το συμβόλαιο για το έργο που αφορά τη διεύρυνση/κατασκευή του παρακαμπτήριου δρόμου Γερμασόγειας με κόστος €5,9 εκατ., με αποτέλεσμα να σημειωθεί καθυστέρηση, εντούτοις η πρώτη φάση του έργου αναμένεται να προκηρυχθεί και πάλι τη νέα χρονιά.

Έχει επίσης προκηρυχθεί η μελέτη για το οδικό δίκτυο στο νέο γήπεδο της Λεμεσού, στην περιοχή Κολοσσίου, με κόστος €5 εκατ.

Η ενεργειακή απόδοση των κυβερνητικών κτηρίων της Πάφου αναμένεται να στοιχίσει €4,7 εκατ. και η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία Λεμεσού €3 εκατ.    

Από €2,5 εκατ. είναι το κόστος των έργων που σχετίζονται με τις Πρώτες Βοήθειες του Μακάριου Νοσοκομείου Λευκωσίας και την αποκατάσταση κτηρίου Κορωναίου στην Αθήνα, τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του 2019.

Δειτε Επισης

Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο
ΥΠΕΣ: Τα έργα που προγραμματίζονται-Αναθεώρηση στεγαστικών, «Ιππόδαμος» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα