Επιστροφή ξένων καταθετών με €129 εκατ. σε ένα μήνα

Μετά μαζική εκροή καταθέσεων που καταγράφηκε από το 2013 από μη κάτοικους Κύπρου από τις κυπριακές τράπεζες, για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες από κατοίκους τρίτων χωρών αυξήθηκαν κατά €129,1 εκατ. για να διαμορφωθούν στα €7.261,7 εκατ. τον Οκτώβριο σε σχέση με €7.132,6 εκατ. που ήταν τον Σεπτέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι συνολικές καταθέσεις μη κατοίκων Κύπρου το 2011 ανέρχονταν στα €25,6 δις και αντιπροσώπευαν περίπου το 37% των συνολικών καταθέσεων στην Κύπρο (€69,3 δις), ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο οι εν λόγω καταθέσεις μειώθηκαν στο ιστορικό χαμηλό των €10,2 δις και αντιπροσωπεύουν το 21,5% των συνολικών καταθέσεων (€47,4 δις).

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις νοικοκυριών από τρίτες χώρες σε κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα αυξήθηκαν τον περασμένο Οκτώβρη κατά €29,5 εκατ. για να διαμορφωθούν στα €2.992 εκατ. σε σχέση με €2.914,9 εκατ. τον περασμένο Αύγουστο.
 
Διαβάστε ακόμα: Τα έργα €407 εκατ. που θα προκηρυχθούν το 2019

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις κατοίκων των χωρών μελών της ΕΕ σε κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα, αυτές μειώθηκαν τον περασμένο Οκτώβρη κατά €1,5 εκατ. Από πλευράς νοικοκυριών από χώρες μέλη της ΕΕ, οι καταθέσεις τους σε κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα μειώθηκαν από €2.188 εκατ. τον Δεκέμβριο του 2017 στα €2.138,9 εκατ. τον Οκτώβριο του 2018.
 
Διαβάστε ακόμα: 130 χιλιάδες πήγαν στο Nicosia Mall

Ξένες εταιρείες απέσυραν €10 δις
Ωστόσο, κατακόρυφη πτώση καταγράφουν οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών στις κυπριακές τράπεζες και κυρίως ρωσικών συμφερόντων. Συγκεκριμένα, από €11,7 δις που ανέρχονταν οι συνολικές καταθέσεις μη χρηματοδοτικών εταιρειών από τρίτες χώρες το 2011, τον περασμένο Οκτώβριο διαμορφώθηκαν στο ιστορικό χαμηλό των €1,78 δις, μια συνολική εκροή ύψους €9,96 δις.
 
Διαβάστε ακόμα: Bionic: Μετά την Black Friday, τα Cyber Deals

Αυξημένες οι συνολικές καταθέσεις
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα οι συνολικές καταθέσεις των κατοίκων εσωτερικού τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά €308,7 εκατ. σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκαν στα €37,5 δις.
Ανακτούν το χαμένο έδαφος οι επιχειρήσεις

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων ανήλθαν στα €8,88 δις τον Οκτώβριο του 2018 σε σχέση με €8,26 δις τον Δεκέμβριο του 2017, καταγράφοντας άνοδο περίπου 7,5% κάτι το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί ως βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των κυπριακών επιχειρήσεων και αύξηση της ρευστότητας τους, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να πει πως ανακτάται και η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων προς τα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την εκροή καταθέσεων στις αρχές του 2018, οι καταθέσεις των κυπριακών νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά €10,1 εκατ. τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Αύγουστο. Σε σχέση με το 2011 οπόταν και οι συνολικές καταθέσεις των κυπριακών νοικοκυριών ανέρχονταν στα €23,1 δις, φαίνεται ότι κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα.

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως οι καταθέσεις ασφαλιστικών επιχειρήσεων και συνταξιοδοτικών ταμείων μειώθηκαν τον Οκτώβριο του 2018 σε €1.692,4 εκατ. από €1.900 εκατ. που ήταν τον Δεκέμβριο του 2017.

Δειτε Επισης

Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών