Το project €75 εκατ του νέου Κυπριακού Μουσείου

Τις βάσεις για ανέγερση των εγκαταστάσεων του νέου Κυπριακού Μουσείου, στο χώρο του παλιού νοσοκομείου Λευκωσίας, απέναντι από το Κοινοβούλιο, θέτει το Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο μελετά παράλληλα την μετακίνηση από τον χώρο, τόσο των οδοντιατρικών υπηρεσιών, όσο και του τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. 
 
Σύμφωνα με απάντηση της αρμόδιας Υπουργού, Βασιλικής Αναστασιάδου σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή, Μαρίνου Μουσιούττα,  η έναρξη οικοδομικών εργασιών για την ανέγερση του νέου Κυπριακού Μουσείου και για την ανάπλαση του χώρου του παλαιού Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, προγραμματίζεται να γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2021 και η αποπεράτωση του έργου υπολογίζεται να γίνει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024.  Εντός του 2024 θα γίνει η ετοιμασία της έκθεσης των αρχαιοτήτων, με στόχο την έναρξη λειτουργίας του νέου Κυπριακού Μουσείου αρχές του 2025.   
 
Διαβάστε ακόμα: Καταθέτει εκ νέου στην Ερευνητική η Γιωρκάτζη
 
Σύμφωνα με την υπουργό, το κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει στα €75 εκ. συν ΦΠΑ και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και τα Γραφεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και άλλους βοηθητικούς χώρους. Η σχετική Σύμβαση με την Αρχιτέκτονα, υπολογίζεται να υπογραφεί αρχές Ιανουαρίου του 2019.
 
Σημειώνεται ότι κατά προτεραιότητα θα προωθηθεί η πρώτη φάση του έργου με κόστος €50 εκ. συν ΦΠΑ, που διαλαμβάνει το κτίριο με τις αίθουσες για τα εκθέματα, αποθηκευτικούς χώρους για τις αρχαιότητες, εργαστήρια, εστιατόριο, καφετέρια, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κατάστημα/art shop του μουσείου, υπόγειους χώρους στάθμευσης για 100 οχήματα και μέρος της τοπιοτέχνησης των εξωτερικών χώρων.
 
Διαβάστε ακόμα: Φεύγει ο Αλέκος Μιχαηλίδης από το Υπουργείο Μεταφορών
 
 
 
 
Σταδιακά το κονδύλι
Όπως τονίζει η κα Αναστασιάδου, ο χρόνος προκήρυξης προσφορών είναι συνυφασμένος με την μετακίνηση του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, των Εξωτερικών Ιατρείων Λευκωσίας και των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών και προωθούνται σχετικές διαδικασίες. Υπολογίζεται ότι για τη μετακίνησή τους θα χρειαστεί μία περίοδος 2-3 χρόνων.  Ως εκ τούτου, στους προϋπολογισμούς του 2019 προτάθηκε ποσό €1.100.000 και του 2020 €200.000 για ολοκλήρωση των Αρχιτεκτονικών Μελετών. 
Πρόνοια ύψους €6 εκ. προτάθηκε στον προϋπολογισμό του 2021, για έναρξη των οικοδομικών εργασιών για την ανέγερση του νέου Κυπριακού Μουσείου, ενώ τα υπόλοιπα ποσά θα συνεχίσουν να περιλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, μέχρι το 2024.
 
 
 
Στα Λατσιά το Τμήμα Μετανάστευσης
Αξίζει να σημειωθεί ότι  για την μεταστέγαση του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, έχει εξευρεθεί κρατική γη από το Κτηματολόγιο στην περιοχή του Ιδρύματος Χρίστου Στ. Ιωάννου στα Λατσιά και γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση ανέγερσης του κτηρίου που θα στεγάσει το Τμήμα, με στόχο την ολοκλήρωση του κτιρίου το Δεκέμβριο του 2020.
 
 
Σε πρώην κτήριο της ΣΚΤ οι οδοντιατρικές υπηρεσίες
Όσον αφορά τη μεταστέγαση των Εξωτερικών Ιατρείων Λευκωσίας και των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών, έχουν ετοιμαστεί προσχέδια από τον Τομέα Κτιρίων του Τμήματος Δημοσίων Έργων, τα οποία ικανοποιούν τις στεγαστικές ανάγκες και των δύο υπηρεσιών, σε κτίριο της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας, επί της οδού Κωστή Παλαμά, για την εξασφάλιση του οποίου, προωθούνται οι δέουσες ενέργειες.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί για την κατασκευή του Μουσείου, κέρδισε η αρχιτέκτονας Θεώνη Ξάνθη, στην οποία αναμένεται να ανατεθεί η ετοιμασία των λεπτομερών κατασκευαστικών σχεδίων και εγγράφων προσφορών για υλοποίηση του έργου.
 
 
Μουσείο σε 3 οριζόντια επίπεδα
Τα σχέδια της αρχιτέκτονα προβλέπουν τη δημιουργία ενός μουσείου σε τρία επίπεδα, αλλά και σε τρεις χωρικές και νοηματικές ενότητες.
  
Σε ότι αφορά τις νοηματικές ενότητες, το κτήριο θα διαχωρίζεται στον τόπο που διηγείται την προϊστορία, από την πρώιμη κατοίκηση του νησιού μέχρι την εποχή του λίθου και του χαλκού, τη θάλασσα, που αναφέρεται στη αδιάλειπτη σχέση του νησιού με το θαλάσσιο στοιχείο και τον κόσμο που διηγείται τους ιστορικούς χρόνους των κυπριακών βασιλείων μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή και το τέλος της αρχαιότητας.
Τρεις διακριτοί όγκοι και τρία οριζόντια επίπεδα, της πόλης, του ποταμού και του υπεδάφους οργανώνουν τη διάρθρωση του κτιρίου.
 
 
Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική πρόταση, στο πρώτο οριζόντιο επίπεδο το City level, ξεκινά με την κεντρική πλατεία που αναφέρεται και στο κοινοβούλιο, συνεχίζει με την υπαίθρια περιοχή της στεγασμένης εισόδου που εξελίσσεται σε ένα κατακόρυφο αίθριο. Η είσοδος μεταξύ των δύο αιθρίων επιτρέπει τις φυγές μέχρι τη φυτεμένη πλατφόρμα των υπαίθριων εκθέσεων, που καταλήγει στο νέο πάρκο του ποταμού. 
Στο δεύτερο επίπεδο, το River level, μια μικρή πόλη περιβάλλει το αίθριο του μουσείου, μαζί με εστιατόριο, περιοδικές εκθέσεις και βιβλιοθήκη.
 
 
 
Περιλαμβάνει επίσης εργαστήρια με διαμπερή φυσικό φωτισμό και δικές τους μικρές ημιυπαίθριες αυλές, ενώ στο κέντρο τοποθετείται ο εκπαιδευτικός κήπος των παιδιών. 
Σημειώνεται ότι οι αρχιτέκτονες έδωσαν έμφαση στην προσβασιμότητα, με ποδηλατόδρομους, υπαίθρια και υπόγεια πάρκινγκ, προκειμένου να προσεγγίζεται από τους επισκέπτες, την τροφοδοσία και της βοηθητικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης.
 
Εξάλλου, στο δώμα του μεσαίου όγκου υπάρχει το roof garden εστιατόριο που μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα.
 

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών