Διεθνής Διαφάνεια: Ζητά κυρώσεις για κράτη-μέλη που πουλούν «χρυσές βίζες»

Η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International EU) ζητά από τις Βρυξέλλες κοινούς κανόνες για την απονομή του καθεστώτος της "χρυσής βίζας" από τα Κράτη Μέλη, με εξίσου κοινά πρότυπα, αξιολόγηση των κινδύνων και δημιουργία μηχανισμού συλλογής και συντονισμού των πληροφοριών σχετικά με τις αιτήσεις, τις επενδύσεις και τις απορρίψεις αιτήσεων.

Την ίδια ώρα ζητά και "να κινηθεί δικαστική διαδικασία εναντίον κρατών μελών, τα συστήματα των οποίων θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη συλλογική ασφάλεια των εθνών της ΕΕ", με ταυτόχρονη "διεύρυνση των κανόνων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ώστε να ισχύουν για όλους τους φορείς της  βιομηχανίας θεωρήσεων".

Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, η Transparency International EU από κοινού με την οργάνωση Global Witness, αναφέρει ότι "οι πόρτες της Ευρώπης είναι ανοιχτές στους εγκληματίες και τους διεφθαρμένους, χάρη στα χαλαρά, αδιαφανή και με κακοδιαχείριση  συστήματα χρυσής βίζας. Οι δύο οργανώσεις καταπολέμησης της διαφθοράς αναφέρουν ότι "το οικονομικό όφελος από τις βίζες είναι χαμηλότερο από τους κινδύνους που προκύπτουν από την ανεπαρκή επιμέλεια, τις συγκρούσεις συμφερόντων και τις ευρείες διακριτικές εξουσίες".

"Λαμβανομένων υπόψη αυτών των εγγενών κινδύνων, τα συστήματα αυτά πρέπει να έχουν τα υψηλότερα πρότυπα των ελέγχων της δέουσας επιμέλειας, ώστε οι χώρες να γνωρίζουν από πού προέρχονται τα χρήματά όσων αιτούνται χρυσής βίζας", αναφέρει η Naomi Hirst, ανώτερος εκπρόσωπος της Global Witness, προειδοποιώντας ότι "αυτή η προσέγγιση εκθέτει τις χώρες σε διεφθαρμένα άτομα και διακινδυνεύει τη διαφθορά του ίδιου του κράτους, καθώς οι κυβερνήσεις που πεινούν για κέρδη αγνοούν τους κινδύνους".

"Η έκθεση έρχεται λίγες μόνο εβδομάδες μετά την επέμβαση της αστυνομίας στη Φινλανδία σε πρακτορείο ακινήτων στο κέντρο μιας επιχείρησης ύποπτης νομιμοποίησης εσόδων ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, από Ρώσο επιχειρηματία ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αγόρασε την ιθαγένεια της Μάλτας", ανέφερε.

Ο  Laure Brillaud, αξιωματικός της πολιτικής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της Transparency International, δήλωσε πως "τα κακώς διαχειριζόμενα προγράμματα επιτρέπουν σε διεφθαρμένα άτομα να εργάζονται και να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς σε ολόκληρη την ΕΕ και να υπονομεύουν τη συλλογική μας ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απαιτείται επειγόντως δράση σε επίπεδο ΕΕ. Οι Βρυξέλλες πρέπει να καθορίσουν πρότυπα για τα προγράμματα αυτά και να διασφαλίσουν ότι τηρούνται σε όλα τα κράτη μέλη που προσφέρουν άδειες διαμονής και διαμονής για επενδύσεις".

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, τουλάχιστον έξι χιλιάδες διαβατήρια και σχεδόν 100.000 άδειες παραμονής έχουν πωληθεί στην ΕΕ κατά την τελευταία δεκαετία. Η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χορηγήσει τον μεγαλύτερο αριθμό αυτών - πάνω από 10.000 το καθένα, με έσοδα 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε ξένες άμεσες επενδύσεις κατά την τελευταία δεκαετία. Η Κύπρος έχει κέρδισε 4,8 δισ. Ευρώ από το 2013, ενώ η Μάλτα έχει περίπου 718 εκατ. Ευρώ από το άνοιγμα ενός καθεστώτος το 2014. Η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να κερδίζουν από μισό δισεκατομμύριο έως σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, αναφέρει η έκθεση.

"Παρά τα μεγάλα χρηματικά ποσά, η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν φαίνεται να αμφισβητούν την πηγή του πλούτου των αιτούντων", καταγράφει η έκθεση. "Στη Μάλτα, οι υποψήφιοι που έχουν ποινικό μητρώο ή υπόκεινται σε έρευνα μπορούν ακόμη να θεωρηθούν επιλέξιμοι σε ειδικές περιστάσεις, στην Πορτογαλία, το 95% των συνολικών επενδύσεων βρίσκεται σε ακίνητη περιουσία, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση της πίεσης στην αγορά κατοικίας και δεν έχει μεγάλη σημασία για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, στην Ουγγαρία, τη Λετονία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα ποσοστά επιτυχίας των αιτούντων ανήλθαν στο 90%, δημιουργώντας αμφιβολίες σχετικά με το πόσο επιλεκτικοί είναι οι έλεγχοι των αιτούντων σε ορισμένα κράτη μέλη", καταγράφεται.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street
Fed: Η επιμονή του Πάουελ να διατηρήσει τα υψηλά 20ετίας και το στοίχημα των επενδυτών
Μόσχα: Προειδοποιεί τη Δύση με «σκληρή» απάντηση αν πειραχτούν τα περιουσιακά της στοιχεία
Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι