Ισλανδία: Παράνομο να πληρώνονται οι άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες

Η Ισλανδία είναι η πρώτη χώρα που κήρυξε παράνομο το να είναι οι αμοιβές των ανδρών μεγαλύτερες από εκείνες των γυναικών.

Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, η πολιτική ίσων αμοιβών είναι πλέον υποχρεωτική για εταιρείες με 25 ή περισσότερους υπαλλήλους. Όσες δεν μπορούν να αποδείξουν ότι παρέχουν ίσες αμοιβές, θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα.

Η Ισλανδία είναι ήδη χώρα-ηγέτης στην ισότητα των φύλων. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την κατατάσσει στην πρώτη θέση ως προς την ισότητα των φύλων τα τελευταία εννέα χρόνια, βάσει κριτηρίων που αφορούν την οικονομία, την εκπαίδευση, την υγεία και την πολιτική.

Για παράδειγμα, οι Ισλανδές απαρτίζουν το 48% του κοινοβουλίου της χώρας – χωρίς σύστημα ποσοστώσεων. Και ξεκινώντας μια δεκαετία πριν, η Ισλανδία έκανε μεγάλα βήματα για να κλείσει το μισθολογικό χάσμα.

Παρά ταύτα, η μισθολογική ανισότητα συνεχίζεται. Το 2016, χιλιάδες γυναίκες στην Ισλανδία εγκατέλειπαν κάθε μέρα τη δουλειά τους στις 14:38, για να διαμαρτυρηθούν για την ανισότητα στις αμοιβές. Η συγκεκριμένη επιλογή της ώρας ήταν συμβολική: πρόκειται για την ώρα που οι γυναίκες έπαυαν ουσιαστικά να αμείβονται κατά τη διάρκεια μιας εργάσιμης ημέρας 09:00 – 17:00 σε σύγκριση με τους άνδρες.

Το μισθολογικό χάσμα στην Ισλανδία ήταν 72 σεντς για κάθε δολάριο που λάμβανε ο άνδρας εργαζόμενος, σύμφωνα με το Atlantic.

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 2017, η Ισλανδία έθεσε ως στόχο να βάλει ένα τέρμα σε αυτή την κατάσταση. Η μικροσκοπική χώρα των 323.000 κατοίκων έχει ως στόχο την πλήρη εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μέχρι το 2020.
 
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street
Fed: Η επιμονή του Πάουελ να διατηρήσει τα υψηλά 20ετίας και το στοίχημα των επενδυτών
Μόσχα: Προειδοποιεί τη Δύση με «σκληρή» απάντηση αν πειραχτούν τα περιουσιακά της στοιχεία
Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό