Ο «καημός» του Αρχιεπισκόπου για τράπεζα

Δεν φαίνεται να εγκαταλείπει την ιδέα για δημιουργία ιδιωτικής τράπεζας με μοναδικό μέτοχο την Εκκλησία της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, ο οποίος φαίνεται να οραματίζεται μια τράπεζα υπό τη μορφή του συνεργατισμού που θα βρίσκεται υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας. Πάντως δεν πρόκειται,  όπως ο ίδιος εξηγεί, για μια τράπεζα όπως την Banco di Santo Spirito στο Βατικανό.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο Αρχιεπίσκοπος φάνηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος για τις επενδύσεις στις τράπεζες που έκανε η Εκκλησία στο παρελθόν, οι οποίες με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχουν απολέσει μεγάλο μέρος από την αξία τους. Με γνώμονα τη μείωση τη συμμετοχής της Εκκλησίας στις κυπριακές τράπεζες, ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε πως εάν και εφόσον προχωρήσει στη δημιουργία τράπεζας, αυτό θα γίνει με μοναδικό μέτοχο την Εκκλησία. Πρόσθεσε πως η Εκκλησία έχει χάσει αρκετά εκατομμύρια από τη συμμετοχή της στην Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα, ενώ ξεκαθάρισε πως η δημιουργία τράπεζας παραμένει ιδέα, χωρίς να υπάρχει κάτι απτό στο κοντινό μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, η ιδέα δημιουργίας τράπεζας από την Εκκλησία της Κύπρου δεν εμπίπτει στις προτεραιότητες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, αν και στο πρόσφατο παρελθόν είχε προσεγγιστεί από ξένους επενδυτές που ήθελαν να συμμετέχουν σε κυπριακές τράπεζας και επιθυμούσαν να το πράξουν με τη συμμετοχή της Εκκλησίας.

Πολιτική για επενδύσεις
Την ίδια ώρα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφέρθηκε και στην πολιτική για μελλοντικές επενδύσεις, υπογραμμίζοντας ότι για όποια επένδυση που θα πραγματοποιεί η ΙΑΚ, θα πρέπει οι αποδόσεις να ξοφλούν το αρχικό κεφάλαιο και τόκους σε χρονικό ορίζοντα επτά με δέκα έτη, διαφορετικά δεν θα πραγματοποιείται. 
Τουρισμός

Πάντως, ο τομέας του τουρισμού παραμένει ανάμεσα στις προτεραιότητες της ΙΑΚ και μάλιστα στόχος είναι όπως υπάρχει άμεση διαχείριση των ξενοδοχειακών μονάδων και όχι να ενοικιάζονται σε τρίτους.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, κατά το 2017 η ΙΑΚ αναμένεται να εισφέρει σε διάφορα νομικά και φυσικά πρόσωπα γύρω στα €7εκατ.

Δειτε Επισης

Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»
Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική