Ψηφίστηκε το ΦΠΑ 19% στα οικόπεδα

Με 26 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων υπερψήφισε την εναρμονιστική νομοθεσία για επιβολή συντελεστή ΦΠΑ 19% σε οικόπεδα.

Υπέρ ψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης και Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών. Εναντίον ψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ, καθώς και οι Βουλευτές ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας και Αλληλεγγύης Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Διαβάστε ακόμα: Λαβύρινθος η απόδοση ΦΠΑ στα ακίνητα;

Η Κύπρος έπρεπε να είχε εναρμονιστεί με το κοινοτικό κεκτημένο σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη επιβάρυνση με ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2008. Η Επιτροπή Οικονομικών είχε εξετάσει το νομοσχέδιο σε 14 συνεδρίες της από τις 23 Ιουνίου 2016. Αφορά μόνο πωλήσεις οικοπέδων προς οικοδόμηση οι οποίες εμπίπτουν στο πλαίσιο άσκησης οικονομικής, εμπορικής δραστηριότητας.  Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Οικονομικών ενώπιον της Επιτροπής από το νομοσχέδιο αναμένεται να επηρεαστεί μόνο το 5% των συνολικών συναλλαγών του τομέα των ακινήτων. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Πρόεδρος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι το ΦΠΑ είναι ανακτήσιμο και θα επιβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις που πωλείται από επιχείρηση ή επιχειρηματία που είναι εγγεγραμμένος στο ΦΠΑ και θα πληρώνεται στις περιπτώσεις που η επιχείρηση ή ο ιδιώτης είναι εγγεγραμμένος στο ΦΠΑ. «Και οι μεν και οι δε έχουν το δικαίωμα της ανάκτησης», πρόσθεσε.

Η επιβολή του ΦΠΑ, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, μπορεί να δημιουργήσει κάποια βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας για μερικούς μήνες μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα θέματα των εισροών και εκροών που υποβάλλει ο κάθε φορολογούμενος στο ΦΠΑ.  Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ήδη έχει παραληφθεί δεύτερη προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Διαβάστε ακόμα: RICS: Αναταράξεις φέρνει στην αγορά ο ΦΠΑ στα οικόπεδα

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΥΠΕΣ: Τα έργα που προγραμματίζονται-Αναθεώρηση στεγαστικών, «Ιππόδαμος» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή