Lautenschlager: Τα Μετέωρα …και οι προκλήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών
07:28 - 21 Νοεμβρίου 2017
Αναφορά στα Μετέωρα της Ελλάδας και το σχοινί που χρησιμοποιούν οι μοναχοί για να έχουν πρόσβαση στα μοναστήρια, ανεβάζοντας και κατεβάζοντας το καλάθι, χρησιμοποίησε η Sabine Lautenschläger, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, για να αναφερθεί στις προκλήσεις του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα και στο γεγονός ότι θα πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα ενόψει των κινδύνων.
Συγκεκριμένα η κ. Lautenschläger ανέφερε πως τα Μετέωρα είναι ψηλοί βράχοι στην Ελλάδα στην κορυφή των οποίων χτίστηκαν πολλά μοναστήρια αιώνες πριν. «Όπως μπορείτε να φανταστείτε, είναι πολύ δύσκολο να φτάσετε σε αυτά τα μοναστήρια. Στην πραγματικότητα, μέχρι τη δεκαετία του 1920, ο μόνος τρόπος για να φτάσετε εκεί ήταν να καθίσετε σε ένα καλάθι που οι μοναχοί έπειτα τραβούσαν με σχοινί. Μια μέρα, ένας τουρίστας παρατήρησε ότι το συρματόσχοινο που ήταν συνδεδεμένο με το καλάθι του φάνηκε πολύ παλιό και φθαρμένο. Έτσι, ρώτησε τον μοναχό που τον συνόδευε αν αλλάζουν το σχοινί. Φυσικά το κάνουμε, ... απάντησε ο μοναχός, ... κάθε φορά που σπάει».
Διαβάστε ακόμα: Έργα €200 εκατ. προκηρύσσονται το 2018 στη Λευκωσία
Δεν χρειάζεται να σας πω, συνέχισε η κ. Lautenschläger ότι δεν πρόκειται για τον ιδανικό τρόπο διαχείρισης κινδύνων. «Είναι δική μας δουλειά, η δουλειά των διαχειριστών κινδύνων και των εποπτικών αρχών, να είμαστε πιο προνοητικοί. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το σχοινί θα αντικατασταθεί πριν σπάσει. Και πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη κατάλληλων μέτρων ασφαλείας σε περίπτωση που το σχοινί σπάσει απροσδόκητα».
Σερ ό, αφορά τις τράπεζες δεν είναι μόνο ένα σχοινί που μπορεί να σπάσει, αναφέρει η κ. Lautenschläger, αλλά υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπιστούν σωστά για να εξασφαλιστεί η ευημερία των τραπεζών. Μερικοί κίνδυνοι είναι πολύ πιθανό να υλοποιηθούν, άλλοι λιγότερο.
Μη εξυπηρετούμενα δάνεια - Ανάγκη ανάληψης δράσης
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν έναν κίνδυνο που έχει ήδη υλοποιηθεί. Τα πράγματα έχουν ήδη πάει στραβά. Ορισμένοι πιστωτές δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν και να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν κίνδυνο για τις επηρεαζόμενες τράπεζες και για την οικονομία.
Μόνο οι υγιείς τράπεζες με καθαρούς ισολογισμούς μπορούν να χρηματοδοτήσουν αξιόπιστα την οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, οι ισολογισμοί που επιβαρύνουν τα μη εξυπηρετούμενα πρόσωπα αποτελούν τεράστιο βάρος για τις τράπεζες. Μπορεί επίσης να αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες και να αποτρέπουν τις τράπεζες από το δανεισμό προς την οικονομία.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να επιλύσουμε το πρόβλημα, αναφέρει η κ. Lautenschläger. Από το 2015, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε από περίπου 7,5% σε περίπου 5,5%. Σε απόλυτες τιμές, υπήρξε μείωση της τάξης των περίπου €200 δισ.
Η εξάλειψη των NPLs δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, σημειώνει η κ. Lautenschläger για να προσθέσει ότι είναι αρκετά δύσκολο για τις τράπεζες να τα πουλήσουν. Αν μια τράπεζα δεν είναι σε θέση να ανακτήσει την αξία της εξασφάλισης για ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο εντός επαρκούς χρονικού πλαισίου, είναι αμφίβολο αν αυτή η εξασφάλιση πρέπει να αναγνωριστεί ως κάλυψη κινδύνου, συμπλήρωσε η κ . Lautenschläger.
Διαβάστε ακόμα: Παμπορίδης: «Ήρθε η ώρα να αποχωρήσω»
Εσωτερικά μοντέλα - ρύθμιση κεφαλαίων
Για την αντιμετώπιση των κινδύνων, υπογραμμίζει η κ . Lautenschläger, οι τράπεζες πρέπει να διαθέτουν επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα. Αυτά τα αποθέματα χρησιμεύουν ως γενική προστασία έναντι πιθανών απωλειών. Τα στοιχεία ενεργητικού που σταθμίζονται με βάση τα στοιχεία κινδύνου μιας τράπεζας πρέπει να είναι η βάση επί της οποίας υπολογίζονται οι κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Οι τράπεζες καθορίζουν τα βάρη κινδύνου χρησιμοποιώντας τα δικά τους εσωτερικά μοντέλα. Έτσι τα μοντέλα πρέπει να λειτουργούν σωστά. Και πρέπει να υπάρχουν ίσοι όροι ανταγωνισμού όσον αφορά την εποπτική έγκριση αυτών των μοντέλων. «Γνωρίζετε ακριβώς πόσο οι διαδικασίες για την έγκριση εσωτερικών μοντέλων διέφεραν στις χώρες της ζώνης του ευρώ στο παρελθόν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αξιολογούμε τώρα όλα τα μεγάλα εσωτερικά μοντέλα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες που εποπτεύονται άμεσα από την ΕΚΤ».
Αυτή η στοχοθετημένη αναθεώρηση των εσωτερικών μοντέλων, το TRIM για συντομία, είναι ένα τεράστιο έργο. Σχεδιάζουμε να κάνουμε περίπου 200 επιτόπιες έρευνες. Είναι ίσως το μεγαλύτερο έργο από τον έλεγχο υγείας για τις τράπεζες που πραγματοποιήσαμε το 2014.
Τι θέλουμε να επιτύχουμε με το TRIM; Λοιπόν, υπάρχουν τέσσερα γκολ.
Πρώτον, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες συμμορφώνονται με τα ρυθμιστικά πρότυπα.
Δεύτερον, θέλουμε να εναρμονίσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα εσωτερικά μοντέλα από την εποπτική πλευρά. Δεν πρέπει να υπάρξει αδικαιολόγητη ανομοιογένεια των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες με παρόμοια χαρακτηριστικά κινδύνου, μόνο και μόνο επειδή έχουν έδρα σε διαφορετικές δικαιοδοσίες εντός της ζώνης του ευρώ.
Τρίτον, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα αποτελέσματα των εσωτερικών μοντέλων θα οδηγούνται μόνο από κινδύνους. Δεν πρέπει να καθοδηγούνται ουσιαστικά από τις επιλογές μοντέλων.
Και τέταρτον, ως αποτέλεσμα όλων αυτών, θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις είναι πράγματι επαρκείς.
Έτσι, μόλις ολοκληρώσουμε το TRIM και μόλις οι τράπεζες αντιμετωπίσουν όλα τα πιθανά ευρήματα, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις θα υπολογίζονται με πιο συνεπή τρόπο σε όλα τα ιδρύματα.