Λαμασούρ: Πλήρως συμμορφωμένη η Κύπρος σε θέματα φορολογίας

Η Κύπρος έχει κάνει πρόοδο και βρίσκεται στο σωστό δρόμο συμμόρφωσης με τις αποφάσεις που ήδη λήφθηκαν και τις συστάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι τόσο σε επίπεδο της ΕΕ όσο και του ΟΟΣΑ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις φορολογικές αποφάσεις τύπου «tax ruling» (TAXE 2), προσθέτοντας υπάρχει πρόοδος που απομένει να γίνει.

Συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της Επιτροπής, ο κ. Λαμασούρ συναντήθηκε με τον Έφορο Φορολογίας και τον προϊστάμενο του Τμήματος Φορολογίας στο Υπουργείο Οικονομικών και με τον ΓΔ του ΥΠΟΙΚ, Χρίστο Πατσαλίδη, ο οποίος τόνισε πως η Κύπρος έχει υιοθετήσει όλες τις αποφάσεις τόσο σε σχέση με την φοροδιαφυγή όσο και με τις φορολογικές αποφάσεις (tax rulings).

«Έχουμε εκτιμήσει την πρόοδο που έχει γίνει. Η Κύπρος βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις που ήδη λήφθηκαν ή τις συστάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και ΟΟΣΑ, αλλά υπάρχει πρόοδος που πρέπει να γίνει», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Γάλλος Ευρωβουλευτής.

Ο κ. Λαμασούρ είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στο τέλος του χρόνου την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (CCTB), εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι κυπριακές Αρχές θα συμφωνήσουν με την πρόταση.

«Ο πολιτικός στόχος είναι να έχουμε μεταξύ των 28 κρατών-μελών τον ίδιο ορισμό του φορολογητέου (εταιρικού) εισοδήματος, περιλαμβανομένης της πνευματικής ιδιοκτησίας και το κάθε κράτος – μέλος θα μπορεί να θέτει το φορολογικό συντελεστή», είπε.

Για τα έγγραφα του Παναμά, ο κ. Λαμασούρ είπε ενεθάρρυνε τις κυπριακές αρχές να κάνουν ό,τι κάνουν τα υπόλοιπα κράτη – μέλη. «Κατά κάποιο τρόπο εμπλεκόμαστε όλοι σε αυτά τα έγγραφα...πρέπει να ξεκινήσουμε δικαστική έρευνα και να διασφαλίσουμε ότι όλες οι πληροφορίες στις χώρες μας είτε από τράπεζες είτε από ελεγκτικούς οίκους παραμένουν διαθέσιμες και δεν θα καταστραφούν.

Η Κύπρος δεν έχει μηδενικούς φόρους
Πάντως, ο συν-εισηγητής έκθεσης της Επιτροπής Μίκαελ Τέουρερ εξήγησε ότι τα διάφορα συστήματα φορολογίας δημιουργούν τρύπες που επιτρέπουν σε πολυεθνικές εταιρείες να επωφελούνται από μηδενικές φορολογίες.

Όπως είπε, η κυπριακή Κυβέρνηση εργάζεται επ` αυτών των ζητημάτων. «Υπάρχουν μεγάλες βελτιώσεις, το αναγνωρίζω αυτό, αλλά ειδικά τώρα με τα έγγραφα του Παναμά πιστεύουμε ότι η διάσταση της εξωτερικής φορολογίας πρέπει να είναι στο επίκεντρο της μελλοντικής εργασίας», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι η Κύπρος δεν διαθέτει μηδενικές φορολογίες, ο κ. Τρόιερ είπε πως έχουν δει περιπτώσεις με φορολογίες κοντά στον μηδέν, αλλά όχι στην Κύπρο.

Τόσο ο κ. Λαμασούρ ότι και ο δεύτερος εισηγητής της Επιτροπής Γιέπε Κόφοντ παρατήρησαν ότι η Κύπρος έχει ένα από τους πιο χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές πνευματικής ιδιοκτησίας, που ανέρχεται στο 2.5% και είναι ένας από τους χαμηλότερους συντελεστές στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ Κόφορντ αν κοιτάξει κανείς το 2,5% και το μεγάλο εύρος, μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιβλαβής φορολογική πρακτική.

«Θα ταυτοποιήσουμε και θα μαυροπινακίσουμε τους φορολογικούς παραδείσους και βέβαια θέλουμε συνεργασία σε αυτό το θέμα το οποίο επείγει υπό το φως των εγγράφων του Παναμά», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Λαμασούρ είπε πως με την ποιότητα των επαγγελματιών της, η Κύπρος θα είναι από τις χώρες που θα επωφεληθούν πιο πολύ από ένα διαφανές και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Πατσαλίδης: Δεν βοηθά ο θόρυβος για τα έγγραφα του Παναμά
Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Πατσαλίδης επέστησε την προσοχή σε σχέση με τα έγγραφα του Παναμά, λέγοντας πως «ο πολύς θόρυβος που κάνουμε για τα Panama Papers δεν βοηθά θετικά την Κύπρο και τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια για να δείξουμε διεθνώς ότι είμαστε ένα καθόλα αξιόπιστο διεθνές κέντρο υπηρεσιών».

«Αυτό αναγνωρίστηκε τόσο από τις θεσμούς της ΕΕ όσο και από τον ΟΟΣΑ και το Παγκόσμιο Φόρουμ», είπε και συνέχισε: « Άρα το να συνδέουμε συνεχώς την Κύπρο με τα έγγραφα του Παναμά και ένα μικρό κομμάτι που πιθανόν να σχετίζεται με την Κύπρο θεωρώ κατά την άποψή μου ότι δεν είναι και τόσο σωστό».

Ο κ. Πατσαλίδης υπενθύμισε, πάντως, ότι με οδηγίες τόσο του Προέδρου και του ΥΠΟΙΚ, το Τμήμα Φορολογίας εξετάζει όλες τις πληροφορίες που προέκυψαν από τα έγγραφα του Παναμά και θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για διερεύνηση όλων των θεμάτων που προκύπτουν από τα αρχεία του Παναμά.

Όχι σε κοινό φορολογικό συντελεστή
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πατσαλίδης είπε πως ως Κύπρος δεν βλέπουμε θετικά την κοινή φορολογική βάση και τους πιθανούς κοινούς φορολογικούς συντελεστές.

«Διότι», τόνισε, «θα αποξενώσει από το κράτος από ακόμα ένα εργαλείο οικονομικής πολιτικής, την δημοσιονομική πολιτική και θα πλέον χωρίς δημοσιονομική και νομισματική πολιτική περιορίζεται σημαντικά ο ρόλος του κράτους στη διαμόρφωση της εσωτερικής οικονομικής πολιτικής».

Σημείωσε τέλος ότι μέχρι στιγμής η Κύπρος έχει υιοθετήσει τα πάντα τα οποία ισχύουν για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, του ξεπλύματος και του επιθετικού παραδείσου φορολογικής πολιτικής και λοιπά.

Τις επόμενες μέρες τα επόμενα βήματα για τη λίστα Λαγκάρντ
Τέλος, ο κ. Πατσαλίδης επανέλαβε πως σύντομα ολοκληρώνεται η έρευνα για τις περιπτώσεις των φυσικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ και ήδη άρχισε η έρευνα για τα νομικά πρόσωπα.

«Εντός των επόμενων ημερών με τη νομική Υπηρεσία θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα για τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανεβαίνουν ξανά οι τόνοι στον τομέα της παραγωγής χαλλουμιού-Σημείο τριβής η ποσόστωση
Κέρδη στο ΧΑΚ εν μέσω υψηλού όγκου στους τραπεζικούς τίτλους
Ανέκαμψαν τα έσοδα από τον τουρισμό-Ετήσια αύξηση 15% τον Φεβρουάριο
Ξένοι ομιλητές στο 9ο Cyprus Professional Services Conference
Μακρύς ο...δρόμος για την ηλεκτροκίνηση στην Κύπρο-Από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. το ποσοστό των ηλεκτρικών οχημάτων
Σημαντική μείωση στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο τρίμηνο
Αδυνατούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού τους οι επιχειρήσεις
Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν Αστυνομία και Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού
Επί τάπητος μέτρα για αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας-Συνέρχεται το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
AstroBank: Προς πώληση οικιστικά και εμπορικά ακίνητα