Στις μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι επενδυτές

Οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί όσον αφορά τα κέρδη ορισμένων από τους πρωταγωνιστές των αγορών της Ευρώπης, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πιο παραμελημένες εταιρείες της αγοράς εμφανίζονται και πάλι στις οθόνες τους, ιδίως καθώς οι μειώσεις των επιτοκίων γίνονται πιο πιθανές.

Οι δύο πολυτιμότερες εταιρείες της Ευρώπης, ASML και Novo Nordisk, δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα. Η ASML κατέγραψε απώλειες 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις, ενώ η Novo υπέστη τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση των τελευταίων 18 μηνών. Η Ferrari την Τρίτη υποχώρησε σχεδόν 5%, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της εδώ και δύο χρόνια.

Η πτώση των μετοχών τους, όμως, θεωρείται ότι δεν αφορά τόσο την απογοήτευση για τους αριθμούς όσο μια «παύση για ανάσα» μετά την άνοδο ρεκόρ που έχει οδηγήσει τις αποτιμήσεις σε σημείο όπου αυτές οι δημοφιλείς μετοχές φαίνονται ευάλωτες σε απομειώσεις της κερδοφορίας των εταιρειών.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες αλλού. Η σταδιακή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και η προοπτική μείωσης των επιτοκίων στην περιοχή έως τον Ιούνιο καθιστούν τις χαμηλά αποτιμημένες και υποτιμημένες μετοχές ιδανικό στόχο για τους επενδυτές.

«Όλα έχουν να κάνουν με την τοποθέτηση», δήλωσε το στέλεχος της ιταλικής τράπεζας Banor SIM, Άντζελο Μέντα. «Ορισμένα αφηγήματα που έχουν οδηγήσει τις αγορές πρέπει να πάρουν μια ανάσα».

Τους τελευταίους δύο μήνες, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα ακίνητα έχουν ηγηθεί της αγοράς, αλλά εξακολουθούν να είναι οι δύο τομείς με τις χειρότερες επιδόσεις μέχρι σήμερα. Η ASML και η Novo Nordisk έχουν μείνει πίσω από την αγορά σε αυτό το διάστημα.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η μείωση του κόστους δανεισμού θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις μετοχές των ευαίσθητων στα επιτόκια επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, που θεωρούνται υποκατάστατο των ομολόγων και των ακινήτων, τα οποία επωφελούνται επίσης άμεσα από τη μείωση των επιτοκίων.

Οι υποτιμημένες μετοχές εταιρειών μικρότερης κεφαλαιοποίησης οι οποίες έχουν υποφέρει κατά τη διάρκεια του κύκλου αύξησης των επιτοκίων λόγω της μεγαλύτερης έκθεσής τους σε δανεισμό κυμαινόμενου επιτοκίου, θα μπορούσαν επίσης να καταγράψουν ανάπτυξη.

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας διαπραγματεύονταν κατά μέσο όρο στο ίδιο επίπεδο με την αποτίμηση της συνολικής αγοράς. Τώρα καταγράφουν έκπτωση 10%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της LSEG Datastream. Η ακίνητη περιουσία, από την πλευρά της, εμφανίζει τώρα premium 12%, λιγότερο από το ήμισυ του μέσου όρου του premium της τάξης του 30%.

Επιπλέον, αυτοί οι τομείς είναι ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμοι, γεγονός που τους εκθέτει σε πιθανή κάλυψη των βραχυπρόθεσμων πωλήσεων σε περίπτωση που η αγορά αλλάξει ρότα.

«Η τοποθέτηση σπάνια ήταν τόσο ακραία. Πιστεύω ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια αντιστροφή. Θα μπορούσε να είναι βίαιη και αναπόφευκτα θα ανταμείψει αυτούς που δεν έχουν επενδύσει ακόμα στις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης», δήλωσε ο επικεφαλής ευρωπαϊκών μετοχών και θεματικών τομέων της Kairos Partners SGR, Αλμπέρτο Τόκιο.

«Οι πρώτες ύλες, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης είναι οι τρεις τομείς στους οποίους θα άρχιζα να σταθμίζω υπερβολικά. Έχουμε ήδη αρχίσει να το κάνουμε σε όλα τα αμοιβαία κεφάλαιά μας», προσέθεσε.

Εν τω μεταξύ, ένα άλλο παράδειγμα «κόπωσης» το οποίο καταγράφουν οι αποδόσεις των high-cap εταιρειών διαφαίνεται στο γεγονός πως οι μετοχές αμυντικών προϊόντων στην Ευρώπη κινούνται πλάγια από τότε που υπέστησαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους σε διάστημα ενός έτους πριν από ένα μήνα, κυρίως λόγω ανησυχιών για την αποτίμησή τους.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Reuters, η εξασθένηση της δυναμικής στις συναλλαγές της Ευρώπης έχει απήχηση στη Wall Street. Η Berkshire Hathaway περιόρισε το μερίδιό της στην Apple αυτό το μήνα, αλλά ο Γουόρεν Μπάφετ εξακολουθεί να επαινεί τον τεχνολογικό κολοσσό.

Γενικότερα, οι φθηνές αποτιμήσεις είναι μεταξύ των λόγων που αναφέρουν όσοι προτιμούν την Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ, λόγω των προσδοκιών ότι η αγορά της Γηραιάς Ηπείρου θα μπορούσε να βελτιώσει την ιστορική της υποαπόδοση.

Μεταξύ αυτών είναι ο Εμάνουελ Σάου, στρατηγικός αναλυτής της Barclays, ο οποίος ωστόσο σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ροές μετοχών προς την Ευρώπη είναι ακόμη υποτονικές, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι το κλίμα εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικό.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι «η ακόμη υψηλή συγκέντρωση σε αμερικανικές μετοχές ποιότητας και τεχνολογίας αφήνει περιθώρια για διεύρυνση σε περιοχές, τομείς και στυλ μετοχών που έχουν μείνει πίσω».

Την Τετάρτη, η Barclays αναβάθμισε τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε market-weight, επικαλούμενη τη δυνητική κορύφωση των ρυθμών ανάπτυξης της αγοράς και τη σταθεροποίηση των τιμών του φυσικού αερίου. Επεσήμανε, παράλληλα, πως οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης είναι πιθανό να επωφεληθούν από τη διεύρυνση της αγοράς.

Δειτε Επισης

«Βροχή» καταγγελιών κατά του κολοσσού fast fashion Temu
Βρετανία: Αυξήθηκαν οι μισθοί αλλά και η ανεργία το α’ τρίμηνο του 2024
Χρυσός: Σε νέα ιστορικά υψηλά λόγω επιτοκίων και γεωπολιτικών εξελίξεων
Αμετάβλητα τα επιτόκια από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας
Η Ευρώπη ψάχνει απεγνωσμένα για κεφάλαια
Ebury: Το δολάριο υποχωρεί στον απόηχο των στοιχείων του πληθωρισμού
Ο χαλκός χτυπάει ιστορικό ρεκόρ: Για πρώτη φορά πάνω από τα $11.000-Στοιχήματα ότι έρχεται έλλειψη
PBOC: Ανακοίνωσε χρηματοδότηση 300 δις γουάν για τη στήριξη της εγχώριας αγοράς ακινήτων
«Χαμηλές πτήσεις» σε νέες επενδύσεις στον εξορυκτικό κλάδο
Αλουμίνιο: Αρχίζει να ανακάμπτει η βιομηχανία στην Ευρώπη