Ανεβαίνουν ξανά οι τόνοι στον τομέα της παραγωγής χαλλουμιού-Σημείο τριβής η ποσόστωση

Τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα όλων όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής χαλλουμιού, ζητεί το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με αφορμή εκδήλωση διαμαρτυρίας των αιγοπροβατοτρόφων την Παρασκευή.

«Η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων είναι προς όφελος της προστασίας του προϊόντος», αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο διαβεβαιώνει παράλληλα ότι «εργάζεται για τη διαφύλαξη του φακέλου του χαλλουμιού ΠΟΠ υπερασπιζόμενο τη διασφάλιση της φήμης του προϊόντος και την ενίσχυση της προστασίας της ονομασίας του από προϊόντα μιμητισμού».

Αναφέρει επίσης ότι την περίοδο αυτή, είναι σε ισχύ το Διάταγμα όπου προβλέπεται η ελάχιστη αναλογία αιγινού και πρόβειου γάλακτος στο 25% στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χαλλουμιού.

Προσθέτει ότι το τελευταίο διάστημα και μετά την 21η Φεβρουαρίου 2024, διενεργούνται αυξημένοι έλεγχοι στα τυροκομία από τις εντεταλμένες υπηρεσίες. 

«Στο πλαίσιο της αύξησης των ελέγχων τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, έχουν εξουσιοδοτηθεί και είναι σε διαδικασία εκπαίδευσης επιπλέον επιθεωρητές», καταλήγει το Υπουργείο Γεωργίας.

Νωρίτερα σήμερα, οι αιγοπροβατοτρόφοι πραγματοποίησαν έκτακτη εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Γεωργίας, έπειτα από την οποία παραλήφθηκαν τελικά από τους τυροκόμους οι επιπλέον ποσότητες γάλακτος.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων, Σωτήρης Καδής, «σήμερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη εκδήλωση διαμαρτυρίας αιγοπροβατοτρόφων από όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, έξω από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Ο λόγος της διαμαρτυρίας ήταν η άρνηση των τυροκόμων να παραλάβουν τις περισσότερες ποσότητες γάλακτος που παρήγαγαν οι αιγοπροβατοτρόφοι».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καδής είπε πως «οι αιγοπροβατοτρόφοι ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του κράτους και των τυροκόμων για παραγωγή περισσότερου γάλακτος, ωστόσο οι τυροκόμοι δεν παραλάμβαναν όλη τη ποσότητα. Σήμερα με τη μεσολάβηση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, τον οποίο και ευχαριστούμε, διευθετήθηκε και παραλήφθηκε το γάλα από τους τυροκόμους».

Αυτό όμως συνέχισε «δεν είναι λύση στο πρόβλημα που υπάρχει. Ελπίζουμε ότι μετά την σημερινή παρέμβαση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας οι τυροκόμοι θα συνεχίσουν να παραλαμβάνουν το επιπλέον γάλα των αιγοπροβατοτρόφων».

Όπως είπε ο κ. Καδής «η θέση μας είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας και ευχόμαστε ότι μετά την συνάντηση που θα έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στις 4 Ιουνίου, θα ξεκαθαρίσει το θέμα της ποσόστωσης αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι και το πρόβλημα θα επιλυθεί οριστικά».

Δειτε Επισης

Δίωρη συνάντηση Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη για το τερματικό-Ουδέν ανακοινώσιμο
Κίνα: Απειλεί την Ε.Ε. με περιορισμούς στις εισαγωγές γαλακτοκομικών και κρασιών
SoftOne Technologies Α.Ε.: Οι τρεις εταιρείες που προχωρούν σε απόκτηση κοινού ελέγχου επί της εταιρείας
Φρίξος Λάρκος: Η Crowdbase και η αυξανόμενη εξοικείωση των Κύπριων επενδυτών με το crowdfunding
Κρίσιμο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Γιαντάο για το τερματικό στο Βασιλικό-Νέα «πυρά» από CPP
Δήλωσε τη συμμετοχή σου στο 9ο Cyprus Professional Services Conference
Σε τροχιά υλοποίησης 30 παραθαλάσσιες επαύλεις αξίας €20 εκατ. στην Πέγεια
Έξι προτροπές προς τις κυπριακές Αρχές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Οι μάρκες αυτοκινήτων που επέλεξαν οι αγοραστές-Σε ανοδική τροχιά η αγορά
Κόστος ηλεκτρισμού και καυσίμων: Πόσα ξόδεψαν οι εταιρείες το 2023