Χ. Γιωρκάτζη: Αισιόδοξη για τη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα

Οι συνθήκες που επικρατούν στην κυπριακή οικονομία σήμερα πόρρω απέχουν από εκείνες του Μαρτίου του 2013 καθώς η Κύπρος βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης και οι προοπτικές έχουν αποδειχτεί θετικότερες σε σχέση με τις προβλέψεις των διεθνών δανειστών της χώρας μας. Αυτό ανέφερε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας σε χαιρετισμό της στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Η Κύπρος στη Μεταμνημονιακή Εποχή».

Παράλληλα, η κ. Γιωρκάτζη εξέφρασε την αισιοδοξία της για τους ρυθμούς υλοποίησης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στον χρηματοοικονομικό τομέα και, ενώ επισήμανε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. «Έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης. Είναι γνωστά σε όλους τα προβλήματα που υπάρχουν, ιδιαίτερα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Είναι επίσης όμως γνωστές και οι επιτυχίες, όπως η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών της Κύπρου το 2014, καθώς και η ύπαρξη πλέον λειτουργικού και θεσμικού εποπτικού πλαισίου».

Οι σημαντικά αυξημένες αναδιαρθρώσεις δανείων, επισήμανε η κ. Γιωρκάτζη, αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, απελευθερώνοντας έτσι πόρους που θα διοχετευθούν για τη χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Με την ευκαιρία της διεξαγωγής της ημερίδας, η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε πως η ΚΤΚ προωθεί την κατάρτιση στα χρηματοοικονομικά θέματα, μέσα από συνεργασίες με τον κόσμο της εκπαίδευσης, και την επαρκή προετοιμασία των νέων για την οικονομική τους ζωή. Ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός, ανέφερε, είναι ένας από τους παράγοντες που συντελεί, πολλές φορές, σε λανθασμένες οικονομικές αποφάσεις με καταστρεπτικά αποτελέσματα.

Δειτε Επισης

Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»