Στη Βουλή οι κανονισμοί για τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες

Στη Βουλή στάληκαν οι Κανονισμοί  σχετικά με τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων  που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι κανονισμοί αφορούν τη διαδικασία «απεγκλωβισμού» ακινήτων που βαρύνονται από την ύπαρξη υποθηκών, ή/και εμπράγματων βαρών ή/και απαγορεύσεων, ενώ προέκυψε η ανάγκη λεπτομερούς καθορισμού των διαφόρων διαδικασιών που αυτό συνεπάγεται. Ως εκ τούτου, βάσει του  άρθρου 45 του νόμου που αναφέρει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να θεσπίζει Κανονισμούς για την καλύτερη εφαρμογή του, έχουν ετοιμαστεί οι επισυναπτόμενοι Κανονισμοί.

Στους προτεινόμενους Κανονισμούς καθορίζονται οι διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων από πρόσωπα που έχουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης για μεταβίβαση ενός ακινήτου επ’ ονόματι του αγοραστή, καθώς και της αυτεπάγγελτης εξέτασης από το Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ) προς αυτό το σκοπό, σύμφωνα με το άρθρο 44ΙΘ του νόμου. Καθορίζονται επίσης οι διαδικασίες μεταφοράς υποθήκης, καθώς και τεκμηρίωσης, τόσο των στοιχείων για υλοποίηση τέτοιας μεταφοράς όσο και τυχόν ενστάσεων που μπορεί να υποβληθούν βάσει του άρθρου 44ΚΒ του νόμου. Ρυθμίζεται επίσης η λειτουργία του προσωρινού λογαριασμού που αναφέρεται στα άρθρα 44Κ και 44ΚΑ του νόμου, όπου είναι δυνατή η κατάθεση τυχόν υπολοίπου του τιμήματος πώλησης.

Οι προτεινόμενοι Κανονισμοί έτυχαν της απαραίτητης νομοτεχνικής επεξεργασίας από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και επισυνάπτονται μαζί με το ‘Ερωτηματολόγιο Ανάλυσης του Αντίκτυπου’ ως Παράρτημα Α. 

Δειτε Επισης

Α. Βαφεάδης: Στις 16 Ιουνίου 2024 η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας-Πώς προχωρούν οι εργασίες(pics)
Στην κυπριακή αγορά μέσω της Chestertons Cyprus Residential η Chestertons Global-Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει
Ολοκληρώνεται η ανάπλαση του παλαιού ΓΣΠ-Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του έργου των €20 εκατ.
Moving Doors: Χρυσάφι το Β2Β στα ακίνητα
Οι μέσες αξίες ακινήτων το 1ο τρίμηνο του 2024-Η εικόνα για διαμερίσματα, οικίες, οικόπεδα και χωράφια
Εγκαίνια για το Beon Active Office στην Πάφο
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των εργασιών για ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ
Νέα μεικτή ανάπτυξη με διαμερίσματα και γραφεία αποκτά η Λεμεσός
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Αυτοψία Βαφεάδη σε αναπτυξιακά έργα στην Πάφο-Οι διαφορές με την εταιρεία για τον δρόμο προς την Πόλη