Νέα μεικτή ανάπτυξη με διαμερίσματα και γραφεία αποκτά η Λεμεσός

Τη λειτουργία μικτής γραφειακής και οικιστικής ανάπτυξης με την ονομασία Iskario Trading Ltd, στον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών της Επαρχίας Λεμεσού, ενέκρινε το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Το προτεινόμενο έργο, το οποίο εμπίπτει στο Τοπικό Σχέδιο Λεμεσού και χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων των Κάτω Πολεμιδιών.

Όπως αναφέρεται στην γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής, ο χώρος ανάπτυξης εμπίπτει σε δυο πολεοδομικές ζώνες, η μία εκ των οποίων αφορά εμπορικές και άλλες δραστηριότητες εκτός πυκνοκατοικημένης περιοχής πόλης ενώ η άλλη αφορά περιοχές με επικρατούσα χρήση την κατοικία.

Με βάση την περιβαλλοντική μελέτη που είχε κατατεθεί, το εκτιμώμενο κόστος της ανάπτυξης ανέρχεται στα €36,6 εκατ.

Σεπτέμβριο του 2025 η έναρξη των εργασιών
Η πρόσβαση στον χώρο ανάπτυξης θα γίνεται από τη λεωφόρο Πάφου και την οδό Μιλτιάδη Στυλιανού

Περιμετρικά του χώρου ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου εντοπίζονται διάφορες μεικτές χρήσεις γης, όπως οικιστικές, γραφειακές, εμπορικές και βιοτεχνικές.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι σε απόσταση 100 μέτρων περίπου από τον χώρο ανάπτυξης εντοπίζονται εγκαταστάσεις εκπαίδευσης (δημοτικό σχολείο Αγίου Σπυρίδωνα).

Στο υπό ανάπτυξη τεμάχιο υφίσταται ένα εμπορικό κτήριο με εμβαδό περίπου 600 τ.μ., για το οποίο έχει υποβληθεί άδεια κατεδάφισης και οι εργασίες κατεδάφισης θα προηγηθούν πριν τις κατασκευαστικές εργασίες των νέων κτηρίων.

Εξάλλου, περίπου 100 τ.μ. του επιφανειακού στρώματος του εδάφους του χώρου ανάπτυξης, το οποίο είναι καλυμμένο είτε με μπετόν, ή /και άσφαλτο, αναμένεται να αφαιρεθούν και να απομακρυνθούν. Το συνολικό εκτιμώμενο εμβαδόν του χώρου ανάπτυξης που ενδέχεται να υποστεί τις ανωτέρω εργασίες ανέρχεται περίπου σε 700 τ.μ.

iskario3

Σύμφωνα με τους μελετητές του προτεινόμενου έργου, η ανάπτυξη θα υλοποιηθεί σε μία φάση, και οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν τον Σεπτέμβριο του 2025 και θα ολοκληρωθούν σε περίπου 30 μήνες.

Τι θα περιλαμβάνει
Πιο αναλυτικά, η προτεινόμενη ανάπτυξη αφορά την ανέγερση μικτής ανάπτυξης αποτελούμενη από δύο ομότυπα κτήρια ύψους 48 μέτρων, τα οποία περιλαμβάνουν ένα υπόγειο επίπεδο (ο χώρος στάθμευσης), ένα επίπεδο που περιλαμβάνει το ισόγειο μαζί με το μεσοπάτωμα και ακόμη εννέα υπέργεια επίπεδα αποτελούμενα από διαμερίσματα και γραφεία.

Διευκρινίζεται ότι το έργο βρίσκεται μακριά από τη θάλασσα και δεν θα υπάρξει ανάγκη αποστράγγισης υδάτων από την κατασκευή του υπόγειου ορόφου.

Για το κάθε ένα υπό ανέγερση κτήριο, θα υπάρχουν 9 επίπεδα με γραφεία και 7 επίπεδα με διαμερίσματα. Το τελευταίο επίπεδο στο κάθε κτήριο (επίπεδο 10) περιλαμβάνει μεγάλη καλυμμένη βεράντα.

iskario2

Στο προτεινόμενο έργο αναμένεται να στεγάζεται στο ισόγειο και συγκεκριμένα στο δυτικό κτήριο αίθουσα διοργάνωσης εκδηλώσεων προσωπικού και στο ανατολικό κτήριο ένα γυμναστήριο για το γραφειακό προσωπικό και μια καντίνα.

Για τις ανάγκες των δύο κτηρίων θα κατασκευαστούν συνολικά 56 διαμερίσματα και 18 γραφειακοί χώροι. Για κάθε κτήριο θα υπάρχουν 4 διαμερίσματα ανά επίπεδο, εκ των οποίων τα δυο του ενός υπνοδωματίου και τα υπόλοιπα δυο των δύο υπνοδωματίων.

Για τις ανάγκες του κτηρίου θα δημιουργηθούν συνολικά 321 χώροι στάθμευσης, ανάμεσά τους 16 για ΑΜΕΑ. Επιπλέον, στο προτεινόμενο έργο θα διαμορφωθούν 30 χώροι στάθμευσης για ποδήλατα.

Τα σχετικά εμβαδά των επιπέδων της προτεινόμενης ανάπτυξης, για τα δύο ομότυπα κτίρια δίνονται παρακάτω:

Εμβαδόν υπόγειου επιπέδου: 6.339,40 τ.μ.

Εμβαδόν επιπέδου 0 (ισόγειο): 1.186,25 τ.μ.

Εμβαδόν επιπέδου 1 - 7: 9321,12 τ.μ.

Εμβαδόν επιπέδου 8 - 9: 1.461,30 τ.μ.

Εμβαδόν επιπέδου 10: 215,20 τ.μ.

Επίσης, θα παραχωρηθούν 964 τ.μ. δημόσιου χώρου πρασίνου, ενώ 1.750 τ.μ. του τεμαχίου ανάπτυξης θα αποτελείται από ιδιωτικό τοπιοτεχνημένο χώρο πράσινου.

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες του έργου, και για τα δυο κτήρια προτείνεται:

Εμβαδόν κάλυψης: 2.908,40 τ.μ.

Εμβαδόν δόμησης εμπορικής ανάπτυξης: 6.497,10 τ.μ. (Επίπεδα 1 – 9)

Εμβαδόν δόμησης οικιστικής ανάπτυξης: 4.285,40 τ.μ. (Επίπεδα 1 – 7).

Δειτε Επισης

ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής-Τρεμιθούσας
Μείωση 1,57% στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Απρίλιο
ΕΒΕ Πάφου: Εντός Μαΐου η επιλογή της αναδόχου εταιρείας για προέκταση λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων
Όμιλος Λεπτός: Παραμένει πρωταθλήτρια στην πώληση ακινήτων σε ξένους υπηκόους η Πάφος
Συνεχίζει στην προεδρία του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων ο Ανδρέας Δημητριάδης
ΕΒΕ Πάφου: Επιτακτική η ανάγκη για δρόμο αερολιμένα-τουριστικής περιοχής Πάφου
Ετήσια αύξηση 13,1% στις άδειες οικοδομής και 16,9% στην αξία το πρώτο δίμηνο
Τα διαμερίσματα ωθούν την αγορά ακινήτων-Αύξηση στις τιμές, μείωση των πωλήσεων σε ξένους
Επενδυτικά ακίνητα με απόδοση σε μειωμένες τιμές από την Gordian
Συμπλήρωσε 40 χρόνια ζωής ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών