Συμφωνία των 27 της Ε.Ε. για χρήση κερδών από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προς όφελος Ουκρανίας

Σε κατ’ αρχή συμφωνία για αξιοποίηση για αγορά για οπλισμό για την Ουκρανία, των κερδών από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των κυρώσεων της E.E., κατέληξαν την Τετάρτη οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 κρατών μελών (COREPER), ανακοίνωσε μέσω X (πρώην Twitter) η Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

«Οι πρέσβεις της Ε.Ε. συμφώνησαν κατ’ αρχήν για μέτρα που αφορούν τα έκτακτα έσοδα που προέρχονται από τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για τη στήριξη της ανάκαμψης και της στρατιωτικής άμυνας της Ουκρανίας σε σχέση με τη ρωσική επιθετικότητα», προστίθεται.

Η συμφωνία είχε μπλοκαριστεί εδώ και αρκετές εβδομάδες λόγω της επιμονής του Βελγίου να ισχύσει η φορολογία 25% επί των κερδών από τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία βρίσκονται δεσμευμένα στον φορέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και φύλαξης και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Euroclear, που έχει τη βάση του στο Βέλγιο.

Η συμφωνία θα πρέπει να λάβει την τελική επίσημη έγκριση από τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στο επόμενο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (Ecofin) στις 14 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνάντησης της COREPER την Τετάρτη, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι συμφώνησαν επίσης επί της αρχής για έγκριση του σχεδίου μεταρρυθμίσεων της Ουκρανίας, στη βάση του οποίου η χώρα θα λάβει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ μέχρι το 2027 στο πλαίσιο του Μηχανισμού για την Ουκρανία.

Σε δική της ανάρτηση η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε: «Καλωσορίζω τη σημερινή πολιτική συμφωνία επί της πρότασης μας να χρησιμοποιήσουμε τα κέρδη από τα ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την Ουκρανία».

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ισχυρό σύμβολο και καλύτερη χρήση για τα χρήματα αυτά από το να καταστήσουμε την Ουκρανία και όλη την Ευρώπη ένα πιο ασφαλές μέρος να ζει κανείς», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

«Καμπανάκι» ΔΝΤ σε ΗΠΑ για το χρέος-Συστάσεις για αυξήσεις φόρων
Γαλλία: Θετικά μηνύματα από την πρώτη έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές
Όλαφ Σολτς: Πολύ καλά μελετημένο το σχέδιο προϋπολογισμού
Γουόλερ: Πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων η Fed-Tα τρία σενάρια
ΔΝΤ: Η Ευρώπη έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας-Πώς μπορεί να το ξεπεράσει (γραφήματα)
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό-Άγγιξε τα $2.482
Maersk: Σε όλο το δίκτυο η διαταραχή στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων λόγω Χούθι
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με «καύσιμο» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed
Στον στόχο του 2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο
Έρευνα ΕΚΤ: Οι εταιρείες προβλέπουν μικρότερες αυξήσεις μισθών για τους επόμενους 12 μήνες