Νέα υποχώρηση των καταθέσεων τον Ιούνιο

Καθαρή μείωση €398,3 εκ. παρουσίασαν οι συνολικές καταθέσεις τον Ιούνιο, υποχωρώντας στα €45,8 δισ., στο χαμηλότερο επίπεδο εντός του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

 

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής ανήλθε σε -5,5%, σε σύγκριση με -5,4% τον Μάιο, όταν οι καταθέσεις παρουσίασαν καθαρή μείωση €213,6 εκ. τον Μάιο.

Τα συνολικά δάνεια τον Ιούνιο παρουσίασαν καθαρή αύξηση €453,4 εκ., και ανήλθαν στα €62,6 δισ., σε σύγκριση με καθαρή μείωση €7,6 εκ. τον Μάιο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής ανήλθε σε -1,9%, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με τον Μάιο.

Καταθέσεις
Ειδικότερα, οι καταθέσεις κατοίκων εσωτερικού, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, μειώθηκαν τον Ιούνιο του 2015 στα €32 δισ., ενώ οι καταθέσεις κατοίκων Τρίτων Χωρών, μειώθηκαν στα €11,35 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις κατοίκων κρατών μελών της Ευρωζώνης (εκτός Κύπρου) αυξήθηκαν στα €2,4 δισ.Μικρή μείωση σημείωσαν οι καταθέσεις νοικοκυριών (κατοίκων εσωτερικού), υποχωρώντας στα €22,26 δισ.

Δάνεια
Τα δάνεια κατοίκων Κύπρου μειώθηκαν τον Ιούνιο του 2015 στα €49,17 δισ, από €49,23 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Μείωση σημείωσαν τα δάνεια κατοίκων κρατών μελών Ευρωζώνης, υποχωρώντας στα €3,65 δισ., από €3,73 το Μάιο.

Αντίθετα μικρή αύξηση παρουσίασαν τα δάνεια προς κατοίκους Τρίτων Χωρών, που ανήλθαν τον έκτο μήνα του έτους στα €9,72 δισ., από €9,71 τον προηγούμενο μήνα.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της ΚΤ, τα δάνεια νοικοκυριών (κατοίκων εσωτερικού) αυξήθηκαν τον Ιούνιο του 2015 στα €21,5 δισ., σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν στα €2,83 δισ., τα οικιστικά δάνεια αυξήθηκαν στα €11,42 δισ. και τα λοιπά δάνεια αυξήθηκαν στα €7,24 δισ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»
Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς