Δημητριάδης: Επανεκκίνηση με μεγάλα έργα ανάπτυξης

Την τεράστια σημασία της υλοποίησης των μεγάλων αναπτυξιακών έργων, στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας στη χώρας μας, ανέδειξε από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ανδρέας Δημητριάδης.

Τη Συνέλευση τίμησε με την παρουσία του και απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Παρευρέθηκαν υπουργοί, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, δήμαρχοι, μεγάλος αριθμός πρέσβεων και άλλων εμπορικών ακολούθων και διπλωματών και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρηματικών και επαγγελματικών συνδέσμων.

Αποστολή του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Δημητριάδης, είναι η προώθηση και υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων στην Κύπρο. «Στόχος μας είναι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο Σύνδεσμος αντιπροσωπεύει 25 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Τα μέλη του προέρχονται από όλο το φάσμα της οικονομίας, εκπροσωπώντας, συνολικά, έργα αξίας πέραν των €8 δισεκατομμυρίων».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε επίσης ότι αρκετά από αυτά τα έργα, στα οποία περιλαμβάνονται γήπεδα γκολφ, μαρίνες, κέντρα υγείας, ευεξίας και αθλητισμού, πολυθεματικά πάρκα, εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις και άλλα, διαθέτουν επαρκές επίπεδο ωριμότητας που επιτρέπει την ολοκλήρωσή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Με την υλοποίηση των έργων αυτών, προβλέπεται η δημιουργία πέραν των 7.000 θέσεων εργασίας στο στάδιο των εργασιών ανέγερσης και κατασκευής και άλλων τόσων στο στάδιο της λειτουργίας τους, ενώ θα προκύψουν σημαντικά φορολογικά και άλλα έσοδα για το κράτος και επιπρόσθετες επενδυτικές ευκαιρίες, λόγω της ώθησης που θα δοθεί στην ευρύτερη οικονομία».

Ο επιχειρηματικός κόσμος, είπε ο κ. Δημητριάδης, είναι αυτός που θα βάλει ξανά την Κύπρο σε πορεία ανάπτυξης, όπως έπραξε το 1960 και το 1974. «Ιδιαίτερα η υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων θα είναι καταλύτης για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν ξεκινήσει και κατέθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις του Συνδέσμου, οι οποίες θα καταστήσουν την Κύπρο σαφώς πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. «Θα πρέπει και τα 25 μεγάλα σύνθετα, αναπτυξιακά και εμπλουτιστικά έργα που προωθούνται από τα μέλη του Συνδέσμου μας να αδειοδοτηθούν με γρήγορες διαδικασίες ώστε οι επιχειρηματίες μας να προωθήσουν στρατηγικές συνεργασίες με επενδυτές του εξωτερικού για την προώθηση της υλοποίησής τους. Η αδειοδότηση των έργων προτού αυτά προωθηθούν για συνεργασίες είναι απαραίτητη προϋπόθεση και το κράτος θα πρέπει να συμβάλει με θετικό τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση».

Το Κράτος, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη. «Είναι, άλλωστε, κοινή η διαπίστωση ότι μόνο με ανάπτυξη θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές επιπτώσεις της ύφεσης των τελευταίων χρόνων και η ανάπτυξη θα προέλθει, κυρίως, από πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, είτε Κυπρίων επιχειρηματιών είτε ξένων επενδυτών, είτε μέσω της συνεργασίας των δύο. Αν απέδειξε κάτι η παρούσα συγκυρία, είναι ότι ο δημόσιος τομέας δεν είναι σε θέση να φέρει ανάπτυξη, δεν μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του. Ο ρόλος του είναι να εξυπηρετεί τη χώρα και την κοινωνία και να συμβάλλει στη μείωση των εμποδίων που πλήττουν την επιχειρηματικότητα».

Κανένας επενδυτής, υπέδειξε με νόημα ο κ. Δημητριάδης, δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει την επένδυσή του σε μια χώρα όπου οι διαδικασίες προσκρούουν σε ένα πολύπλοκο και αδιαφανές πλαίσιο λειτουργίας. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ανταγωνισμός διεθνώς είναι έντονος. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να απομακρύνουμε επενδυτές, ούτε να βάζουμε εμπόδια στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Επιβάλλεται να απαλλαγούμε από τις γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες και τους επαχθείς όρους, υιοθετώντας ένα μοντέρνο και ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επενδυτών».

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση 13,1% στις άδειες οικοδομής και 16,9% στην αξία το πρώτο δίμηνο
Τα διαμερίσματα ωθούν την αγορά ακινήτων-Αύξηση στις τιμές, μείωση των πωλήσεων σε ξένους
Επενδυτικά ακίνητα με απόδοση σε μειωμένες τιμές από την Gordian
Συμπλήρωσε 40 χρόνια ζωής ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών
Λουκιανός Μιχαήλ: Η επένδυση της CyView σε πράσινες πρακτικές και οι μελλοντικοί στόχοι της εταιρείας
Εγκαινιάστηκε το πάρκο Γκογκέν στο Ζακάκι-Ο δημόσιος κήπος της δυτικής Λεμεσού (photos)
Ανησυχία Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας για λιμάνι και μαρίνα-Ζητά ενημέρωση από Βαφεάδη
Παίρνει σάρκα και οστά η ανέγερση των φοιτητικών εστιών του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό-Μπήκε ο θεμέλιος λίθος
Κ. Ιωάννου: Σύντομα διυπουργική σύσκεψη για Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών-«Παράδειγμα προς μίμηση ο Καλοπαναγιώτης»
Σε τροχιά υλοποίησης γραμμικό πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στον ποταμό Γιαλιά(pics)