Θέλουν να βάλουν πίεση σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των τιμών στο λιανεμπόριο-Η πρόθεση της Βουλής

Το ενδεχόμενο δημιουργίας περαιτέρω υποχρεώσεων στο Υπουργείο Εμπορίου όσον αφορά τους ελέγχους για τις τιμές προϊόντων άφησε σήμερα ανοικτό ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου, Κυριάκος Χατζηγιάννη.

Η επιτροπή εξέτασε σε σημερινή της συνεδρία αυτεπάγγελτα θέμα με τίτλο «τα προβλήματα στο λιανικό εμπόριο και οι ευρύτερες επιπτώσεις στο εμπόριο και την οικονομία».

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Χατζηγιάννη επέκρινε εκ νέου την Κυβέρνηση για το φαινόμενο της ακρίβειας.

«Ακόμα και μετά που η Κυβέρνηση έχει μειώσει το ΦΠΑ είτε στα τρόφιμα ή άλλως πως ακόμη και εκεί έχουμε πρόσθετες αυξήσεις σε σχέση με τις τιμές αυτών προϊόντων και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε», είπε.

Ο κ. Χατζηγιάννη επέκρινε το Υπουργείο Εμπορίου για «παθητική στάση» στο θέμα των ελέγχων έπειτα από τον περί εποπτείας της Αγοράς νόμο που ενέκρινε η Ολομέλεια, με τον οποίο το Υπουργείο Εμπορίου θα πρέπει να δημοσιοποιεί έκθεση, η οποία να περιλαμβάνει στοιχεία αναφορικά με τη διερεύνηση περιπτώσεων μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις του νόμου, είτε κατόπιν σχετικής καταγγελίας, είτε κατόπιν αυτεπάγγελτου ελέγχου, με στόχο την προστασία των καταναλωτών.

«Θέλουμε ποιοτική άσκηση των ελέγχων σε αυτή τη χώρα. Άρα λοιπόν, το γεγονός ότι ο τρόπος που ασκούν αυτή την εξουσία αλλά και οι ισχυρισμοί ότι ο τρόπος που θα εφαρμόσουν την τελευταία νομοθεσία της Βουλής ότι δεν θα είναι αυστηρή απλώς θα είναι παθητική προσέγγιση, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και θα προχωρήσουμε στην δημιουργία πρόσθετων υποχρεώσεων στην εκτελεστική εξουσία», πρόσθεσε.

Κατά τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι τους ελέγχους για την συλλογή τιμών για σκοπούς σύνταξης του παρατηρητήριο τιμών τους κάνει ιδιωτική εταιρεία, σημειώνοντας ότι ο τρόπος υπολογισμού κάποιων τιμών είναι «πλασματικός».

Με αφορμή την έγκριση της πρότασης νόμου για τους ελέγχους, ο κ. Κώστα σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει πραγματικός έλεγχος. Επέκρινε το ότι δεν τιμωρείται κάποιος που δεν συμμορφώνεται με τις τιμές και αντί αυτού του αποστέλλεται μια επιστολή με την οποία ενημερώνεται ότι πρέπει να συμμορφωθεί.

«Πρέπει να προβληματιστούμε και να δούμε νομοθετικά τι γίνεται, ώστε πραγματικά να γίνονται έλεγχοι για το αν υπάρχει αισχροκέρδεια», είπε.

Δειτε Επισης

Κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση οι δασμοί από Ε.Ε. στα εισαγόμενα κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα
€5,000 στο ΣΚΕ συμπλέγματος Κούρη-Ξυλούρικου από Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Η Honda στο ετήσιο φεστιβάλ Wheels and Waves 2024 και στο hondacustoms.com με 16 εξατομικευμένες CLs
Living Outdoors: Η νέα καλοκαιρινή συλλογή του Living είναι εδώ-Summer party και μια υπέροχη προσφορά
Παγωτά PAPAFiLiPOU: Νέες οικογενειακές συσκευασίες 1,5L και αύξηση της ποσότητας παγωτού
Νέα υπεραγορά Αλφαμέγα στην Έγκωμη
Εγκαινιάστηκε η πρώτη Damiani Boutique στην Κύπρο (pics)
Αλλάζει ο χάρτης ηλεκτρισμού στην Κύπρο: Δυνατότητα επιλογής προμηθευτή και φθηνότερο ρεύμα (video)
FT: Η Κομισιόν ετοιμάζεται να ανακοινώσει δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Marks & Spencer: Αποκλειστική συνεργασία με τη Sienna Miller