Ασφαλιστικές: Ζητούν απευθείας πληρωμή από πελάτες

Ραγδαίες και μεγάλες αλλαγές δρομολογούνται στην ασφαλιστική βιομηχανία, η οποία μαστίζεται από ασφαλιζόμενους οι οποίοι δεν καταβάλλουν στην ώρα τους τα ποσά για ασφάλιστρα κρατώντας έτσι σημαντικά ποσά εκτός αγοράς, που θα κατέληγαν σε εταιρείες, ασφαλιστικούς συνεργάτες (διαμεσολαβητές ασφαλειών) και ίσως να περιορίζουν και τον χρόνο καταβολής απαιτήσεων από εταιρείες προς πελάτες.

Η πρόταση που αυτή τη στιγμή τυγχάνει επεξεργασίας από τους εμπλεκόμενους με την ασφαλιστική βιομηχανία αφορά σε απευθείας καταβολή των χρημάτων προς τις ασφαλιστικές εταιρείες και όχι στους συνεργάτες, ασφαλιστές των εταιρειών, οι οποίοι εξυπηρετούν σχεδόν το 70% της ασφαλιστικής αγοράς. Μάλιστα, πηγές του InBusinessNews αναφέρουν ότι το ποσό που παρουσιάζει καθυστέρηση στην καταβολή για ασφάλιστρα ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ.

Εκτιμήσεις από τον ασφαλιστικό κλάδο σε σχέση με την αλλαγή, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε στάδιο ζυμώσεις και διαλόγου, αναφέρουν ότι εάν τελικώς προχωρήσουν οι υπό συζήτηση αλλαγές τότε θα εφαρμοστούν περί τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Την ίδια στιγμή πηγές από ασφαλιστικές εταιρείες αναφέρουν πως η σχέση πελάτη-ασφαλιστή που χτίστηκε εδώ και χρόνια δεν θα διαταραχθεί, αφού στις εταιρείες δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με όλους τους πελάτες σχεδιάζοντας να προσφέρουν ευκολίες πληρωμής μέσω δόσεων. Την ίδια ώρα ο πωλητής και αυτός που θα εισπράττει τα χρήματα για τα ασφάλιστρα θα παραμείνει ο ασφαλιστής με τον οποίο ο κάθε πελάτης συνεργάζεται.

Η ανάγκη για αλλαγές στον τρόπο καταβολής πληρωμών για τα ασφάλιστρα απορρέουν μέσα από δύο σημεία: αφενός στους πελάτες που δεν καταβάλλουν έγκαιρα ή καθόλου τα ασφάλιστρά τους (ανεξαρτήτως λόγου ή δικαιολογίας) και αφετέρου σε ασφαλιστές που ενώ έχουν εισπράξει ποσά δεν τα καταβάλλουν τα αντίστοιχα ποσά στους λογαριασμούς των εταιρειών με τις οποίες συνεργάζονται.

Λόγο και ρόλο στην όλη διαδικασία αναμένεται να διαδραματίσει η Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών, που είναι και η εποπτική αρχή της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Σε επίπεδο εμπλεκόμενων φορέων ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών τονίζει πως ακόμη οι όποιες διεργασίες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Την ίδια ώρα από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Διαμεσολαβητών Ασφαλειών τονίζεται πως εν πρώτοις δεν αντιμετωπίζουν θετικά την πρόταση, θεωρώντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα διασαλεύσει την για δεκαετίες σχέση που έχουν κτίσει με πελάτες τους. Ο Σύνδεσμος αριθμεί κάπου 650 μέλη, από σύνολο 1.000 –περίπου- αδειοδοτημένων Διαμεσολαβητών που υπάρχουν στην κυπριακή αγορά.

 

Δειτε Επισης

Χρυσό βραβείο προστάτη του περιβάλλοντος στην ΑΗΚ μετά από αξιολόγηση ειδικών κριτηρίων
Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Νέα ετήσια αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Ηλίας Κόκκινος: Σημαντική αναγνώριση για την οικογένεια του Smoothie Factory το IN Business Award (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
ΚΕΒΕ: Επιταγή αξίας 14.000 ευρώ στο φιλανθρωπικό ίδρυμα «Τοξότης»
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)