CIPA: Οι ξένοι αναδεικνύουν ως μεγαλύτερο πρόβλημα τη γραφειοκρατία

Σημαντικά ευρήματα για το πώς αξιολογούν αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξένοι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε -για δεύτερη συνεχή χρονιά- ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA). Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση, στη Λευκωσία.

Στην έρευνα, την οποία διενήργησε για λογαριασμό του CIPA η εταιρεία NOVERNA Analytics and Research, συμμετείχαν συνολικά 119 εταιρείες ξένων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, κυρίως στον τομέα της ναυτιλίας, των συμβουλευτικών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της ενέργειας και άλλων 15 τομέων της οικονομίας. Κύριοι στόχοι της έρευνας ήταν, μεταξύ άλλων, η αξιολόγηση της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου και επενδυτικού προορισμού, ο βαθμός ικανοποίησης των ξένων επενδυτών από τις κυπριακές υπηρεσίες, αλλά και η αξιολόγηση της πορείας της κυπριακής οικονομίας ευρύτερα.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Γενικός Διευθυντής του CIPA, Χάρης Παπαχαραλάμπους, ανέφερε ότι οι ξένοι επενδυτές εξέφρασαν αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, αναγνωρίζοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές που διαθέτει η Κύπρος. Θετικά αξιολόγησαν το φορολογικό σύστημα που προσφέρει η χώρα, το νομικό περιβάλλον, το επίπεδο των επαγγελματικών υπηρεσιών  και την αξιοπιστία του  ανθρώπινου δυναμικού μας, την ποιότητα ζωής και τον χαμηλό δείκτη εγκληματικότητας. Ως βασικότερα μειονεκτήματα της Κύπρου ανέφεραν την έλλειψη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, τη μεγάλη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση εργασιών από τον δημόσιο τομέα, την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και το υψηλό κόστος ζωής.

Πέρα από τα πιο πάνω οι ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι η Κύπρος έχει περιθώρια βελτίωσης σε θέματα χάραξης εθνικής οικονομικής/επενδυτικής στρατηγικής και στην παροχή κινήτρων προς τους επενδυτές.

Όπως φαίνεται και μέσα από την έρευνα, οι ξένοι επενδυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις αλλαγές που συντελούνται στην κυπριακή οικονομία και επιθυμούν την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή των στρατηγικών μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που προγραμματίζονται, με στόχο να καταστήσουν την Κύπρο πιο φιλόξενη σε ξένες επενδύσεις.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του CIPA κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είπε ότι «Για τον CIPA είναι απαραίτητο και εξαιρετικά σημαντικό να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν οι ξένοι επενδυτές. Αυτή η πληροφόρηση, προερχόμενη ακριβώς από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για καλύτερο προγραμματισμό και με στόχο να βελτιωθούμε». Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας, τόνισε ότι «παρόλο που τα τελευταία δύο χρόνια η Κύπρος έκανε ουσιαστικά βήματα προς την οικονομική εξυγίανση, πράγμα που αντανακλάται και μέσα από τις προσδοκίες των ξένων επενδυτών για την οικονομία μέχρι και το 2020, ταυτόχρονα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας παραμένουν το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε τους επόμενους μήνες».

Δειτε Επισης

Χρυσό βραβείο προστάτη του περιβάλλοντος στην ΑΗΚ μετά από αξιολόγηση ειδικών κριτηρίων
Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Νέα ετήσια αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Ηλίας Κόκκινος: Σημαντική αναγνώριση για την οικογένεια του Smoothie Factory το IN Business Award (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
ΚΕΒΕ: Επιταγή αξίας 14.000 ευρώ στο φιλανθρωπικό ίδρυμα «Τοξότης»
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)