EKT: Αγοράζει κυπριακά ομόλογα

Το Ευρωσύστημα ξεκίνησε το δεύτερο κύκλο αγορών κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων στο πλαίσιο της εφαρμογής του Προγράμματος Αγορών Στοιχείων Ενεργητικού του Δημόσιου Τομέα στις δευτερογενείς αγορές της ΕΚΤ, γνωστό στα αγγλικά ως Public Sector Purchase Programme (PSPP), το οποίο εφαρμόζεται από το Μάρτιο του 2015.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΚΤ, η ενέργεια αυτή αποτελεί επακόλουθο της θετικής έκβασης της αξιολόγησης του Προγράμματος Στήριξης για την Κύπρο, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την διενέργεια αγορών κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων στο πλαίσιο του PSPP.

"Μετά την απόφαση του συμβουλίου διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της επόμενης δόσης χρηματοδοτικής στήριξης προς την Κυπριακή Δημοκρατία και, κατόπιν και της αντίστοιχης απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 23 Σεπτεμβρίου 2015, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του Προγράμματος Στήριξης για την Κύπρο με θετική έκβαση", αναφέρει η εκπρόσωπος της ΚΤ Αλίκη Στυλιανού.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ευρωσύστημα πραγματοποίησε αγορές κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων για πρώτη φορά στο πλαίσιο του PSPP, τον Ιούλιο 2015.

Σύμφωνα με την κ. Στυλιανού, η συμπερίληψη των κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων στο διευρυμένο πρόγραμμα αγορών αναμένεται να συνεχίσει να έχει άμεσα οφέλη για την Κύπρο, κυρίως μέσω της περαιτέρω μείωσης του κόστους δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, και έμμεσα, μέσω της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης γενικότερα στην κυπριακή οικονομία και ειδικότερα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Οι αγορές διενεργούνται στη δευτερογενή αγορά κυρίως από κατόχους κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων, δηλαδή τράπεζες και επενδυτικά ταμεία, τα οποία είναι διατεθειμένα να ρευστοποιήσουν μέρος των επενδύσεων τους σε κυπριακά κυβερνητικά ομόλογα.

Σημειώνεται ότι, η συνέχιση της συμπερίληψης των κυπριακών ομολόγων ως επιλέξιμα για αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP προϋποθέτει θετικές αξιολογήσεις ενώ, όπως προβλέπεται από την Απόφαση ΕΚΤ/2015/10, κατά τις περιόδους που γίνεται αξιολόγηση του Προγράμματος Στήριξης για την Κύπρο δεν δύναται η διενέργεια αγορών κυπριακών ομολόγων.

Δειτε Επισης

Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»
Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027