Στα σκαριά διάταγμα για ρύθμιση των ξεπουλημάτων

Τρόπους νομοθετικής κατοχύρωσης των εκπτώσεων και των ξεπουλημάτων σε σημεία που δεν αφορούν τη ρύθμιση χρονικών περιόδων, μελετά η Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι διαβουλεύσεις αφορούν πιθανή έκδοση διατάγματος που να ρυθμίζει τις εκπτώσεις, ύστερα και από την ακύρωση από το ανώτατο δικαστήριο νόμου, που ρύθμιζε τις χρονικές περιόδους των ξεπουλημάτων.

Σε αντικατάσταση εκείνου του νόμου, μελετάται κατά πόσο κάποια άλλα σημεία του νόμου που δεν αναφέρονται στη ρύθμιση χρονικών περιόδων μπορούν να κατοχυρωθούν νομοθετικά.

Συγκεκριμένα, ο νόμος προνοούσε επίσης την αναγραφή δύο τιμών στο προϊόν, την αρχικής τιμής και της τιμής έκπτωσης, κάτι που δεν είναι πλέον υποχρεωτικό. Αυτό είναι ένα από τα σημεία που επιδιώκεται να ρυθμιστεί με το διάταγμα. Αναμένεται επίσης να ρυθμιστεί σε ποιες περιπτώσεις και με ποιο τρόπο θα πληροφορείται ορθά ο καταναλωτής ότι μια επιχείρηση προσφέρει προϊόντα σε τιμές εκπτώσεων.

Το διάταγμα αναμένεται να είναι έτοιμο σε τεχνοκρατικό επίπεδο σε ένα με δύο μήνες, ωστόσο θα περάσει από έγκριση από τη νομική υπηρεσία και θα πρέπει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού  ο οποίος θα έχει τον τελικό λόγο στην έκδοση ή όχι του διατάγματος.

Στις διαβουλεύσεις για το διάταγμα αναμένεται να συμμετάσχουν η ΠΟΒΕΚ, ο Σύνδεσμος Μεγάλων Υπεραγορών, το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ (Γενική Συνομοσπονδία Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επγγελματιών Καταστημαρχών) Στέφανος Κουρσάρης ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ότι δημιουργείται μια σύγχυση στον καταναλωτή από το γεγονός ότι υπάρχουν συνεχώς ξεπουλήματα.

Σημείωσε ως θετική κίνηση τις διαβουλεύσεις που γίνονται στο Υπουργείο Εμπορίου, κατ` απαίτηση πρωτίστως της ΠΟΒΕΚ, ώστε να δημιουργηθεί ένα διάταγμα μέσα στο οποίο να κινούνται οι εκπτώσεις. Στόχος της δημιουργίας νομικού πλαισίου, ανέφερε, η προστασία του καταναλωτή μέσα από τη ρύθμιση των εκπτώσεων και των ξεπουλημάτων.

Δειτε Επισης

Ολοκληρώθηκε ο 15ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου-Διαγωνίστηκαν 27 οινοποιεία
Ισραήλ: Ακυρώνει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία
Φωνάζουν για απανωτές αυξήσεις στο χοιρινό οι υπεραγορές-Ζητούν παρέμβαση των θεσμών
Με μεγάλη επιτυχία η απογευματινή εκδήλωση της Gaggenau στη Λευκωσία (pics)
Άλκης Γαλατόπουλος: Πορεία πέραν των 60 ετών για την Novario-Tι είπε για την προσθήκη των προϊόντων Gaggenau
R. Ramalho: Τα προϊόντα Gaggenau προσφέρουν την εμπειρία της πολυτέλειας
Έρχεται νέα υπερσύγχρονη υπεραγορά Αλφαμέγα στο Παραλίμνι-Όλες οι πληροφορίες
Θέλουν να βάλουν πίεση σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των τιμών στο λιανεμπόριο-Η πρόθεση της Βουλής
Κίνα: Άλμα 26,7% στις πωλήσεις επιβατικών οχημάτων στο τετράμηνο
Jumbo: Αυξημένες κατά περίπου 3% οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο το πρώτο τετράμηνο