Ολοκληρώθηκε ο 15ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου-Διαγωνίστηκαν 27 οινοποιεία

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει τη λήξη του 15ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου, ο οποίος ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024. Ο Διαγωνισμός ολοκληρώνεται με την τελετή βράβευσης το βράδυ της Παρασκευής 17 Μαΐου 2024. Ο Διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου και του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). Απεσταλμένος παρατηρητής/ πραγματογνώμονας του OIV διασφάλιζε, καθ’ όλη τη διάρκεια του Διαγωνισμού, την τήρηση του διεθνούς πρωτοκόλλου και των αυστηρών κανονισμών που θέτει ο προαναφερόμενος Οργανισμός για Διαγωνισμούς Οίνου.

Διαγωνίστηκαν στη βάση πνεύματος ευγενούς άμιλλας 27 οινοποιεία και συνολικά 134 οίνοι. Οι διαγωνιζόμενοι οίνοι αξιολογήθηκαν από διακεκριμένη επταμελή Κριτική Επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν, στη συντριπτική πλειοψηφία της, από ξένους κριτές. Για την κατηγορία των ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων οίνων, χρυσό μετάλλιο έλαβαν είκοσι ένας (21) οίνοι και αργυρό μετάλλιο δεκαεννέα (19) οίνοι. Για την κατηγορία των γλυκών οίνων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο οίνος Π.Ο.Π. «Κουμανδαρία» έχει απονεμηθεί ένα (1) μεγάλο χρυσό μετάλλιο και τέσσερα (4) χρυσά μετάλλια. Επιπρόσθετα, έχουν απονεμηθεί πέντε (5) ειδικές διακρίσεις.

Ο 15ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου αναδεικνύει για ακόμη μια φορά τη συνεχιζόμενη εξέλιξη της ποιότητας του Κυπριακού Οίνου, η οποία παρατηρείται σταθερά τα τελευταία έτη. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι και οι οίνοι που δεν έλαβαν κάποια διάκριση έχουν, ως επί το πλείστον, λάβει υψηλή βαθμολογία και αξιόλογη κριτική, που θα οδηγούσε σε μετάλλιο, εάν δεν υπήρχε ο κανονιστικός περιορισμός από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου για βράβευση ποσοστού όχι μεγαλύτερου του 30% των συμμετεχόντων οίνων. Συμπερασματικά, ο κυπριακός οίνος αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια οίνους με διεθνή αναγνωρισμένη αξία.

Τέλος, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ευχαριστεί όλους τους συντελεστές για τη διοργάνωση και τέλεση του 15ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου και ειδικά τους συμμετέχοντες οινοπαραγωγούς.

Δειτε Επισης

Υπ. Οικονομικών: Η αναβάθμιση από S&P's αντανακλά και την ενίσχυση των κυπριακών τραπεζών
Ν. Χριστοδουλίδης: Πρόσβαση σε διεθνείς αγορές και ξένες επενδύσεις απαραίτητα συστατικά για διατήρηση της ανάπτυξης
S&P's: Δημοσιονομικά που υπερτερούν, ενισχυμένο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου
Στο GOLD Ιουνίου: Η ανάπτυξη της Λεμεσού σε ένα δυναμικό τεχνολογικό και επιχειρηματικό κέντρο
Παίρνουν σάρκα και οστά οι τάσεις για μείωση δανειστικών επιτοκίων
Οι 1.573 θέσεις πρώτου διορισμού στο δημόσιο που πάνε με απόφαση Υπουργικού για αποπαγοποίηση στην Βουλή
ΑΔΜΗΕ: Συζητήσεις με Τρ. Κύπρου για χρηματοδότηση του Great Sea Interconnector-Τα σημαντικά βήματα σε εξέλιξη
Κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση οι δασμοί από Ε.Ε. στα εισαγόμενα κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα
Άγγιξε σχεδόν τα €600 εκ. το δημοσιονομικό πλεόνασμα το πρώτο τρίμηνο
Πάει για νέο μοντέλο διοίκησης ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου-Οι κατασταστικές αλλαγές στη γενική συνέλευση