Ολοκληρώθηκε ο 15ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου-Διαγωνίστηκαν 27 οινοποιεία

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει τη λήξη του 15ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου, ο οποίος ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024. Ο Διαγωνισμός ολοκληρώνεται με την τελετή βράβευσης το βράδυ της Παρασκευής 17 Μαΐου 2024. Ο Διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου και του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). Απεσταλμένος παρατηρητής/ πραγματογνώμονας του OIV διασφάλιζε, καθ’ όλη τη διάρκεια του Διαγωνισμού, την τήρηση του διεθνούς πρωτοκόλλου και των αυστηρών κανονισμών που θέτει ο προαναφερόμενος Οργανισμός για Διαγωνισμούς Οίνου.

Διαγωνίστηκαν στη βάση πνεύματος ευγενούς άμιλλας 27 οινοποιεία και συνολικά 134 οίνοι. Οι διαγωνιζόμενοι οίνοι αξιολογήθηκαν από διακεκριμένη επταμελή Κριτική Επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν, στη συντριπτική πλειοψηφία της, από ξένους κριτές. Για την κατηγορία των ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων οίνων, χρυσό μετάλλιο έλαβαν είκοσι ένας (21) οίνοι και αργυρό μετάλλιο δεκαεννέα (19) οίνοι. Για την κατηγορία των γλυκών οίνων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο οίνος Π.Ο.Π. «Κουμανδαρία» έχει απονεμηθεί ένα (1) μεγάλο χρυσό μετάλλιο και τέσσερα (4) χρυσά μετάλλια. Επιπρόσθετα, έχουν απονεμηθεί πέντε (5) ειδικές διακρίσεις.

Ο 15ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου αναδεικνύει για ακόμη μια φορά τη συνεχιζόμενη εξέλιξη της ποιότητας του Κυπριακού Οίνου, η οποία παρατηρείται σταθερά τα τελευταία έτη. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι και οι οίνοι που δεν έλαβαν κάποια διάκριση έχουν, ως επί το πλείστον, λάβει υψηλή βαθμολογία και αξιόλογη κριτική, που θα οδηγούσε σε μετάλλιο, εάν δεν υπήρχε ο κανονιστικός περιορισμός από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου για βράβευση ποσοστού όχι μεγαλύτερου του 30% των συμμετεχόντων οίνων. Συμπερασματικά, ο κυπριακός οίνος αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια οίνους με διεθνή αναγνωρισμένη αξία.

Τέλος, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ευχαριστεί όλους τους συντελεστές για τη διοργάνωση και τέλεση του 15ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου και ειδικά τους συμμετέχοντες οινοπαραγωγούς.

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση 1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών το εξάμηνο
Πώς μοιράζεται η πίτα των εξαγωγών-Η δυναμική και η αξία χαλλουμιού και φαρμάκων
Το Hyundai Tucson γιορτάζει δύο δεκαετίες καινοτομίας-Το ταξίδι προς την επιτυχία
Αυτοκινητοβιομηχανία: Ποιες εταιρείες άλλαξαν λογότυπο (pics)
Στις 12 Σεπτεμβρίου οι γενικές συνελεύσεις CTC, Ermes και Woolworth
Κίνα: Πώς χτίζει την παγκόσμια κυριαρχία της στην αυτοκινητοβιομηχανία
Βιώσιμη γαστρονομία: Η προστασία του περιβάλλοντος περνάει από το στομάχι
Σε περίοδο αλλαγών, ενισχύσεων και βελτιώσεων η Atterbury-Πυρετώδεις προετοιμασίες για Mall of Cyprus και Mall of Limassol
Το Hyundai TUCSON πρώτο σε πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2024
Αυθεντικά αναλώσιμα HP: Η διαχρονική επιλογή για ποιότητα, ασφάλεια, οικονομία και βιωσιμότητα