«Το θέμα του χαλουμιού είναι εθνικό θέμα»

Το θέμα του χαλουμιού είναι εθνικό θέμα και η Κυβέρνηση θα κάνει κάθε προσπάθεια για να το κατοχυρώσει, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, προσθέτοντας ότι πρέπει αυτό το προϊόν να κατοχυρωθεί υπέρ της Κύπρου «για να το προστατεύσουμε από το διεθνή ανταγωνισμό και δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Ερωτηθείς για το θέμα του χαλουμιού και για τις ενστάσεις των Τουρκοκυπρίων στη διαδικασία για κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι ο φάκελος για το χαλούμι για κατοχύρωσή του ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης έχει κατατεθεί τις προηγούμενες μέρες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει την εξέταση του φακέλου για το χαλούμι.

« Άρα, το οτιδήποτε άλλο διαδίδεται περί προβλήματος ή εμπλοκής που αφορά τη διαδικασία δεν αληθεύει. Επαναλαμβάνω, η Επιτροπή έχει ξεκινήσει τη δουλειά της, δηλαδή να εξετάζει αυτό το φάκελο. Αυτός ο φάκελος έχει τύχει ενδελεχούς ελέγχου και προετοιμασίας από την Νομική Υπηρεσία του κράτους. Θεωρώ ότι η πορεία προς την κατοχύρωση δεν έχει επιστροφή. Σε μερικούς μήνες η Επιτροπή θα εξετάσει το φάκελο και αισιοδοξώ ότι θα δώσω το πράσινο φως για την κατοχύρωση και από εκεί και πέρα, τα κράτη μέλη δικαιούνται να υποβάλουν ενστάσεις και δεν γνωρίζω αυτή την στιγμή και δεν έχω πληροφόρηση εάν κάποιο μέλος θα ήθελε να υποβάλει ένσταση ή όχι», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι εκείνο που αναμένουν τώρα είναι η εξέταση του φακέλου και η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, περίπου σε έξι με οκτώ μήνες. «Καταβάλουμε προσπάθειες ούτως ώστε αυτός ο φάκελος να τύχει ταχείας εξέτασης. Έχω στείλει επιστολή προς τον Επίτροπο Αγροτικής Ανάπτυξης της  Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητώ ταχεία εξέταση του φακέλου .Έχουμε κάνει και άλλες επαφές σε επίπεδο ΕΕ και επαναλαμβάνω ότι είμαι βέβαιος ότι αυτός ο φάκελος θα έχει επιτυχή κατάληξη.  Αυτή η διαμάχη στο εσωτερικό και αυτές οι ανακοινώσεις που βλέπω στον τύπο είναι αχρείαστες», σημείωσε.

Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο, συνέχισε ο κ. Κουγιάλης, αυτός ο φάκελος να αποσυρθεί. «Αυτός ο φάκελος κατατέθηκε και θα τον στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και το πρόγραμμα της αγροτικής ανάπτυξης είναι ένας τρόπος με τον οποίο θα στηρίξουμε αυτό το φάκελο και την παραγωγή του χαλουμιού . Έχει πολλά μέτρα σημαντικά και σημαντικά ποσά για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και των υποδομών, αλλά και στον τομέα της γεωργίας που χρειάζονται να γίνουν. Όλοι αυτοί που μας καλούν να φέρουμε το φάκελο πίσω τους λέω και δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο», είπε. 

Αναφορικά με το αίτημα του τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου να είναι Φορέας Ελέγχου της παραγωγής χαλουμιού στα κατεχόμενα, ο κ. Κουγιάλης δήλωσε κατηγορηματικά ότι το τ/κ επιμελητήριο δεν μπορεί να είναι Φορέας Ελέγχου και ότι η αρμόδια αρχή για να ασκήσει αυτούς τους ελέγχους είναι το Υπουργείο Γεωργίας.

«Όταν έρθει η ώρα θα εξεύρει τους μηχανισμούς που θα ασκήσουν εκείνους τους ελέγχους που απαιτεί ο κανονισμός 1151 του 2012 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γι` αυτό εκείνο που πρέπει τώρα να αναμένουμε είναι να κατοχυρωθεί το χαλούμι και να είναι όλοι βέβαιοι ότι θα υπάρχει ο ανεξάρτητος φορέας που θα μπορεί να ασκήσει έλεγχο εκεί που οι αρχές της Δημοκρατίας δεν μπορούν να ασκήσουν και είναι τα κατεχόμενα. Θέλω να στείλω και ένα μήνυμα στους Τουρκοκύπριους ότι δεν πρέπει να ανησυχούν γι` αυτά τα θέματα, διότι ο κανονισμός της κατοχύρωσης προνοεί τους τρόπους και τη μέθοδο με τους οποίους μπορούν να ασκηθούν έλεγχοι», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ολοκληρώθηκε ο 15ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου-Διαγωνίστηκαν 27 οινοποιεία
Ισραήλ: Ακυρώνει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία
Φωνάζουν για απανωτές αυξήσεις στο χοιρινό οι υπεραγορές-Ζητούν παρέμβαση των θεσμών
Με μεγάλη επιτυχία η απογευματινή εκδήλωση της Gaggenau στη Λευκωσία (pics)
Άλκης Γαλατόπουλος: Πορεία πέραν των 60 ετών για την Novario-Tι είπε για την προσθήκη των προϊόντων Gaggenau
R. Ramalho: Τα προϊόντα Gaggenau προσφέρουν την εμπειρία της πολυτέλειας
Έρχεται νέα υπερσύγχρονη υπεραγορά Αλφαμέγα στο Παραλίμνι-Όλες οι πληροφορίες
Θέλουν να βάλουν πίεση σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των τιμών στο λιανεμπόριο-Η πρόθεση της Βουλής
Κίνα: Άλμα 26,7% στις πωλήσεις επιβατικών οχημάτων στο τετράμηνο
Jumbo: Αυξημένες κατά περίπου 3% οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο το πρώτο τετράμηνο