ΠΟΒΕΚ: Ανησυχητική η πορεία των επιχειρήσεων

Η ΠΟΒΕΚ θεωρεί ότι η προδιαγραφόμενη πορεία των πολύ μικρών επιχειρήσεων (του ενός απασχολουμένου) και των μικρών επιχειρήσεων (μέχρι 10 απασχολουμένων), που αποτελούν το 94% του συνόλου των επιχειρήσεων στην Κύπρο, είναι άκρως ανησυχητική και αγγίζει τα όρια πλέον της επιβίωσής τους.

Σε γραπτή δήλωση ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης αναφέρει πως “είναι με γυμνό μάτι που καταγράφεται η συρρίκνωση και το συνεχιζόμενο κλείσιμο των πολύ μικρών και μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία και δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας και από το μέγεθος της ανεργίας”, προσθέτοντας ότι από την αντίπερα όχθη καταγράφεται αυξητική τάση στον αριθμό των πολύ μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων (πέραν των 250 απασχολουμένων), οι οποίες από 72 το 2005, έφθασαν στις 83 το 2013, με αντίστοιχη αύξηση του κύκλου εργασιών τους και των κερδών τους.

“Κάποιοι σίγουρα προσπαθούν να μας εμπεδώσουν τη λογική ότι όλοι φταίξαμε, άρα όλοι εμείς πρέπει να πληρώσουμε το λογαριασμό. Αυτόν το βαρύ και ασήκωτο λογαριασμό καλούνται σήμερα να πληρώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές οι πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, η ραχοκοκκαλιά δηλαδή της οικονομίας και να θέλει δεν μπορεί από οποιανδήποτε πλευρά και να το αναλύσεις, να πληρώσει. Το μόνο τίμημα που πληρώνουν και μάλιστα ακριβά είναι το κλείσιμο τους”.

Όπως προσθέτει “αυτή η καταστροφική πορεία θα έχει παράπλευρες απώλειες και αλυσιδωτές επιπτώσεις πάνω στην οικονομία του τόπου” και συμπληρώνει ότι “δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια για θεωρητικές προσεγγίσεις”.

Καταλήγοντας αναφέρει πως “είναι η ώρα των αποφάσεων που θα αναστρέψουν αυτήν την καταστροφική πορεία”, σημειώνοντας πως “πρέπει να κουρευτούν τα δάνεια και οι υπερχρεώσεις στα δάνεια και να γίνει αναδιάρθρωση στα δάνεια ρίχνοντας ταυτόχρονα τα επιτόκια”.

Δειτε Επισης

Ολοκληρώθηκε ο 15ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου-Διαγωνίστηκαν 27 οινοποιεία
Ισραήλ: Ακυρώνει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία
Φωνάζουν για απανωτές αυξήσεις στο χοιρινό οι υπεραγορές-Ζητούν παρέμβαση των θεσμών
Με μεγάλη επιτυχία η απογευματινή εκδήλωση της Gaggenau στη Λευκωσία (pics)
Άλκης Γαλατόπουλος: Πορεία πέραν των 60 ετών για την Novario-Tι είπε για την προσθήκη των προϊόντων Gaggenau
R. Ramalho: Τα προϊόντα Gaggenau προσφέρουν την εμπειρία της πολυτέλειας
Έρχεται νέα υπερσύγχρονη υπεραγορά Αλφαμέγα στο Παραλίμνι-Όλες οι πληροφορίες
Θέλουν να βάλουν πίεση σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των τιμών στο λιανεμπόριο-Η πρόθεση της Βουλής
Κίνα: Άλμα 26,7% στις πωλήσεις επιβατικών οχημάτων στο τετράμηνο
Jumbo: Αυξημένες κατά περίπου 3% οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο το πρώτο τετράμηνο