Τυροκόμοι: Αποσύρτε το φάκελο χαλλούμι

Το πρόσφατο δημοσίευμα για την απόφαση του Γραφείου Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (OHIM) το οποίο αποφάσισε στα πλαίσια αιτήσεως για εμπορικό σήμα ότι το Χαλλούμι μπορεί να παράγεται από ελεύθερη πρόσμιξη των τριών ειδών γάλακτος, φέρνει για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια τις αδυναμίες της αίτησης που στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κατοχύρωση του Χαλλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Τυροκόμων Κύπρου.

Ο Σύνδεσμος, προστίθεται, είχε τονίσει εξ’ αρχής ότι η αποστολή της αίτησης κατοχύρωσης προτού επέλθει συμφωνία σε εθνικό επίπεδο, θα είχε ως αποτέλεσμα την μεταφορά των διαφωνιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την αδυναμία κατοχύρωσης του Χαλλουμιού. «Οι πολλές αδυναμίες του φακέλου με κυριότερη τον καθορισμό ανέφικτων ποσοστών στα είδη γάλακτος, δυστυχώς όχι μόνο θα αποδειχθεί ως αχίλλειος πτέρνα του φακέλου αλλά θα βάλει σε ρίσκο τις πολύ σημαντικές για τον τόπο εξαγωγές».

Ο Σύνδεσμος, σημειώνεται, επανειλημμένα είχε προειδοποιήσει το κράτος τόσο για τις ενστάσεις που θα προκύψουν όσο και για τις επιπτώσεις στην οικονομία που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση κατοχύρωσης του χαλλουμιού με τα ποσοστά που προνοεί ο εν λόγω φάκελος.

«Η θέση του Συνδέσμου μας για καθορισμό ελάχιστου ποσοστού αιγοπρόβειου γάλακτος στο Χαλλούμι που να βασίζεται στις ποσότητες παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος των τελευταίων 3 ετών, δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα καμίας πλευράς, είτε αιγοπροβατρόφων είτε αγελαδοτρόφων παρά μόνο το συμφέρον της Κυπριακής οικονομίας».

Οι τελευταίες εξελίξεις με την απόφαση του οργανισμού ΟΗΙΜ, σημειώνεται, από την μια αποτελούν επιτυχία για τον τόπο μας αφού αναγνωρίζεται το Χαλλούμι ως αποκλειστικό κυπριακό προϊόν παραγόμενο από 100% κυπριακό γάλα , αλλά από την άλλη αποτελούν κίνδυνο για την αιγοπροβατοτροφία αφού δεν προνοείται ελάχιστη ποσότητα αιγοπρόβειου γάλακτος. «Ωστόσο καλούμε την Κυπριακή Κυβέρνηση να αποσύρει τον φάκελο και να συνεδριάσει εκ νέου με τους εμπλεκόμενους, Υπουργεία, Αιγοπροβατοτρόφους Αγελαδοτρόφους, και Τυροκόμους ώστε να αποφευχθούν και οι επιπλέον αναμενόμενες ενστάσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Να αφήσουν στην άκρη τα οποιαδήποτε συμφέροντα και να ενεργήσουν με βάση το πραγματικό συμφέρον του τόπου και του τομέα γενικότερα χωρίς σκοπιμότητες και ακραίες θέσεις».

 

Δειτε Επισης

Ολοκληρώθηκε ο 15ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου-Διαγωνίστηκαν 27 οινοποιεία
Ισραήλ: Ακυρώνει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία
Φωνάζουν για απανωτές αυξήσεις στο χοιρινό οι υπεραγορές-Ζητούν παρέμβαση των θεσμών
Με μεγάλη επιτυχία η απογευματινή εκδήλωση της Gaggenau στη Λευκωσία (pics)
Άλκης Γαλατόπουλος: Πορεία πέραν των 60 ετών για την Novario-Tι είπε για την προσθήκη των προϊόντων Gaggenau
R. Ramalho: Τα προϊόντα Gaggenau προσφέρουν την εμπειρία της πολυτέλειας
Έρχεται νέα υπερσύγχρονη υπεραγορά Αλφαμέγα στο Παραλίμνι-Όλες οι πληροφορίες
Θέλουν να βάλουν πίεση σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των τιμών στο λιανεμπόριο-Η πρόθεση της Βουλής
Κίνα: Άλμα 26,7% στις πωλήσεις επιβατικών οχημάτων στο τετράμηνο
Jumbo: Αυξημένες κατά περίπου 3% οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο το πρώτο τετράμηνο