Tράπεζες: Της τρόικας η ώρα

Μπορεί να μην συνδέθηκαν οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων με την Πέμπτη κάθοδο της τρόικας που θα αξιολογήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, ωστόσο, οι αποφάσεις που πάρθηκαν κάθε άλλο παρά τυχαίες –χρονικά- είναι.

Η Ελληνική Τράπεζα πορεύεται πλέον με νέα πρόεδρο την Ειρένα Γεωργιάδου, που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης τουλάχιστον από τους δύο εκ τους τρεις μεγαλομετόχους του οργανισμού. Τα επικείμενα stress test και ο ρόλος των νέων μετόχων καθορίζουν το μέλλον της τράπεζας. Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος του συγκροτήματος, Μάκης Κεραυνός, σε συνέντευξή του στο IN Business προ εξαμήνου τόνισε πως οι νέοι μέτοχοι παρουσιάζονται έτοιμοι να βάλουν –εάν χρειαστεί- και νέα κεφάλαια στην τράπεζα. Μένει να διαφανεί εντός των επόμενων μηνών πόσα κεφάλαια χρειάζεται η Ελληνική και πόσο θα συμβάλουν οι νέοι μέτοχοι του οργανισμού.

Την ίδια ώρα στην Τράπεζα Κύπρου πραγματοποιούνται επαφές με σκοπό να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα αναφορικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα φέρει στον οργανισμό νέα κεφάλαια, απαραίτητα για τα stress test, συνυπολογίζοντας ότι τα υφιστάμενα κεφάλαια της τράπεζας αποδυναμώνονται λόγω των υψηλών NPLs.

Κοινός τόπος και των δύο τραπεζών όπως και του Συνεργατισμού είναι ο υψηλός δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων και βασική απαίτηση όλων των ΧΠΙ της Κύπρου είναι να περάσει ο νόμος για τις εκποιήσεις. Θεωρούν πως ο εν λόγω νόμος θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στα χέρια τους προκειμένου οι δανειζόμενοι να καταλήξουν με τις τράπεζές τους σε συμφωνίες για αναδιαρθρώσεις δανείων, ούτως ώστε να εξυπηρετούνται οι οφειλές. Σε αντίθετη περίπτωση οι τράπεζες παραμένουν δεσμευμένες στον φαύλο κύκλο των NPLs, της ύφεσης και της απροθυμίας των πελατών να αποπληρώσουν τα δάνειά τους αλλά και δυνητικών υγιών πελατών να λάβουν δάνεια που μπορούν να εξυπηρετήσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο εξελίξεων η κάθοδος της τρόικας αξιολογείται ως κομβικής σημασίας τόσο για το μέλλον του κυπριακού χρηματοπιστωτικού κλάδου ευρύτερα αλλά και για την κάθε μία από τις τρεις περιπτώσεις οργανισμών, οι οποίες εξετάζονται (Κύπρου, Ελληνική και Συνεργατισμός).

 

Δειτε Επισης

Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»