Aναζητώντας ουκρανικά δισεκατομμύρια στο Λονδίνο

Διήμερη διάσκεψη διοργανώνεται αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο με σκοπό το συντονισμό των μέτρων για τον εντοπισμό των δισεκατομμυρίων δολαρίων που καταγγέλλεται ότι έχουν κλαπεί από ανθρώπους του καθεστώτος του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Τέσσερις Βρετανοί Υπουργοί και αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι μεταξύ των διοργανωτών και συμμετεχόντων στο Ουκρανικό Φόρουμ για την Ανάκτηση Περιουσίας που διεξάγεται την Τρίτη και την Τετάρτη.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών, στο Φόρουμ θα παρευρίσκονται ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δικαστικοί λειτουργοί και εκπρόσωποι χρηματοοικονομικών κέντρων και διεθνών οργανισμών. Ουκρανοί αξιωματούχοι θα έχουν την ευκαιρία να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους θέλουν τον εντοπισμό και την επιστροφή των περιουσιών.

Η διάσκεψη βασίζεται σε ανάλογες διαδικασίες για τον εντοπισμό εθνικών περιουσιακών στοιχείων που είχαν οικειοποιηθεί αξιωματούχοι των ανατραπέντων καθεστώτων σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Τυνησία κατά την Αραβική Άνοιξη.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μεσιτικούς πράκτορες της βρετανικής πρωτεύουσας που επικαλούνται οι Financial Times, πλούσιοι Ρώσοι και Ουκρανοί επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους και να αποφύγουν τις διεθνείς κυρώσεις επιχειρώντας να αγοράσουν πολυτελείς κατοικίες στο Λονδίνο.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι από τις αρχές του έτους έχει αυξηθεί σημαντικά το ενδιαφέρον επίδοξων αγοραστών από τις δύο χώρες. Μόνο το 2013 Ρώσοι αγοραστές δαπάνησαν 180 εκατομμύρια στερλίνες σε λονδρέζικα σπίτια και επαύλεις, ποσό που εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά υψηλότερο φέτος.
Πολλές από αυτές τις αγορές γίνονται μέσω εταιρικών δομών ώστε να διατηρηθεί η ανωνυμία του αγοραστή και να γίνει πιο δύσκολη η προσπάθεια εντοπισμού στοιχείων ενεργητικού που ενδεχομένως να πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στις κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση.
 

Δειτε Επισης

Παρουσιάστηκε ο πρώτος σταθμός φόρτισης υδρογόνου της Βουλγαρίας
Στις μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι επενδυτές
Πάνω από τα $10.000 σκαρφάλωσε ο χαλκός-Άλμα 17% λόγω των φόβων για ελλείψεις
Νορβηγία: Η οριακή μείωση του πληθωρισμού εξανεμίζει τις ελπίδες για μείωση επιτοκίων
Ιταλία: Απροσδόκητη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο
Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απειλούν τα δημοσιονομικά της Ευρώπης
ΗΠΑ: Ετοιμάζονται να επιβάλουν νέους δασμούς κατά της Κίνας
JP Morgan: Πώς οι εκλογικές αναμετρήσεις το 2024 θα επηρεάσουν τις χρηματιστηριακές αγορές
Η βρετανική οικονομία βγαίνει από την ύφεση-Aνάπτυξη 0,6% το πρώτο τρίμηνο
Γιατί η Νιγηρία «έκοψε» τα κρυπτονομίσματα-Τι συμβαίνει με την Binance