Γιατί η Νιγηρία «έκοψε» τα κρυπτονομίσματα-Τι συμβαίνει με την Binance

Τον Φεβρουάριο του 2024, όταν ο Tigran Gambaryan, επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης οικονομικού εγκλήματος στο γιγαντιαίο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance, έφτασε στο Λάγος για τη δεύτερη, μέσα σε ένα μήνα, επίσκεψη στη Νιγηρία είχε ήδη κακό προαίσθημα.

Η προηγούμενη επίσκεψή του είχε σημαδευτεί από ένα προειδοποιητικό μήνυμα από τις νιγηριανές αρχές- η Binance κάνει λόγο για απόπειρα εκβιασμού και δωροδοκίας.

H νέα συνάντηση είχε σκοπό να αποκρούσει τις κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή μέσω του ανταλλακτηρίου της Binance.

Η συνάντηση του Gambaryan με τους Νιγηριανούς αξιωματούχους δεν πήγε όπως ήλπιζε: τόσο ο ίδιος, όσο και ο συνεργάτης του Nadeem Anjarwalla βρέθηκαν κρατούμενοι από την αστυνομία.

Η κράτηση του Gambaryan (ο Anjarwalla κατάφερε να διαφύγει και εγκατέλειψε τη Νιγηρία) αποτελεί την κορύφωση των νομικών προβλημάτων που έχει το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του κόσμου με τις αρχές.

Η Binance, που ιδρύθηκε από τον Changpeng Zhao (γνωστό διεθνώς ως CZ) αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να κλείσει υπόθεση των αμερικανικών αρχών που την κατηγορούσαν για ξέπλυμα χρήματος.

Ο ίδιος ο Changpeng Zhao καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση για την ίδια υπόθεση και αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Στοπ στις συναλλαγές στο εθνικό νόμισμα της Νιγηρίας

Τώρα, όμως, οι Νιγηριανοί πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα: απαίτησαν από την Binance να σταματήσει τις συναλλαγές στο εθνικό νόμισμα της Νιγηρίας, το νάιρα, και ζητούν από την πλατφόρμα να τους παραδώσει τα στοιχεία των Νιγηριανών πολιτών που έχουν συναλλαγές στην πλατφόρμα.

Η σύλληψη και κράτηση του Gambaryan αποτελεί μοχλό πίεσης, που ανάγκασε τον Richard Teng, νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Binance, να κάνει λόγο για «επικίνδυνο προηγούμενο».

«Η πρόσκληση στελεχών μεσαίου επιπέδου μιας εταιρείας για συναντήσεις πολιτικής συνεργασίας, με μόνο σκοπό την κράτησή τους, δημιούργησε ένα νέο επικίνδυνο προηγούμενο για όλες τις εταιρείες παγκοσμίως», ανέφερε ο Teng σε ανακοίνωσή του.

Η Binance αναγκάστηκε τελικά να υποχωρήσει στο πρώτο αίτημα της κυβέρνησης της Νιγηρίας και πριν από ένα μήνα ανακοίνωσε ότι σταματά τις συναλλαγές σε νάιρα.

Απαιτούν τα στοιχεία όσων αγόρασαν κρυπτονομίσματα

Ωστόσο το μέτρο αυτό δεν ήταν αρκετό για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (FIRS) της Νιγηρίας για να απελευθερώσει τον Gambaryan.

Η Υπηρεσία επιμένει να τις δοθούν τα στοιχεία των Νιγηριανών που έχουν χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα της Binance για αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων, καθώς κατηγορεί την Binance για «ξέπλυμα χρήματος, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και χειραγώγηση συναλλάγματος μέσω παράνομων συναλλαγών».

«Το μήνυμα από την κυβέρνηση της Νιγηρίας είναι σαφές», έγραψε ο Teng. «Πρέπει να συλλάβουμε έναν αθώο, μεσαίου επιπέδου υπάλληλο και πρώην ομοσπονδιακό πράκτορα των ΗΠΑ και να τον βάλουμε σε μια επικίνδυνη φυλακή προκειμένου να ελέγξουμε την Binance».

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος του συμβούλου εθνικής ασφάλειας της Νιγηρίας, Zakari Mijinyawa, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Νιγηρίας θα παρουσιάσει την υπόθεσή της «με βάση τα γεγονότα και τα αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με τη δέουσα διαδικασία».

«Είμαστε βέβαιοι ότι η Νιγηρία έχει ισχυρά στοιχεία», δήλωσε ο Mijinyawa. «Η Binance θα έχει εξίσου κάθε ευκαιρία στο πλαίσιο του κράτους δικαίου να προβάλει την υπόθεσή της και να δει τη δικαιοσύνη να απονέμεται».

Παράλληλα, το Ομοσπονδιακό υπουργείο Πληροφόρησης της Νιγηρίας απάντησε με μία σκληρή ανακοίνωσε στις κατηγορίες του Teng περί απόπειρας δωροδοκίας από τους Νιγηριανούς αξιωματούχους.

«Αυτός ο ισχυρισμός του διευθύνοντος συμβούλου της Binance στερείται ουσίας. Δεν είναι παρά μια τακτική εκτροπής και μια απόπειρα εκβιασμού από μια εταιρεία που θέλει απελπισμένη να συγκαλύψει τις βαριές ποινικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει στη Νιγηρία» αναφέρει σε ανάρτηση στο Χ.

Η Νιγηρία έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων στον κόσμο μετά την Ινδία, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Chainalysis. Οι αρχές της χώρας θεωρούν υπεύθυνα τα κρυπτονομίσματα για τη κατάρρευση του εθνικού νομίσματος.

Το 2023, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζήτησαν από την Binance να σταματήσει να αναζητά επενδυτές στη Νιγηρία.

Η Binance σταμάτησε τη διαφήμισή της στη χώρα και συμφώνησε σε συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη διερεύνηση των κατηγοριών περί μαύρου χρήματος.

Μέχρι τώρα οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο. Ο Gambaryan βρίσκεται πλέον στην επικίνδυνη φυλακή της πόλης Kuje και η δίκη του αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Δειτε Επισης

Η Ε.Ε. προειδοποιεί την Apple για πρακτικές απέναντι σε δημιουργούς εφαρμογών
Άνθηση στα γερμανικά ξενοδοχεία λόγω EURO, υποτονική παραμένει η οικονομία
Το 14ο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. για Ρωσία-Μέτρα κατά του «σκιώδη στόλου» Πούτιν και του τομέα LNG
Βρετανία: Το δημόσιο χρέος κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ
UBS: Τι να επιλέξουν οι επενδυτές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους
Αισθητή επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο
«Χαλινάρι» στις δαπάνες βάζει η Κομισιόν-Επιστρέφει η δημοσιονομική πειθαρχία
Αμετάβλητο στο 5,25% το επιτόκιο της Τράπεζας Αγγλίας παρά την πτώση του πληθωρισμού
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2% για πρώτη φορά από το 2021
Χρυσός vs δολάριο: Πώς το πολύτιμο μέταλλο κερδίζει τη μάχη