JP Morgan: Πώς οι εκλογικές αναμετρήσεις το 2024 θα επηρεάσουν τις χρηματιστηριακές αγορές

Η JP Morgan επισημαίνει ότι ο παγκόσμιος εκλογικός κύκλος μόλις αρχίζει να «ζεσταίνεται», με 60 από 77 εκλογικές αναμετρήσεις να απομένουν σε βασικές γεωγραφικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ινδίας, του Μεξικού και της Νότιας Αφρικής.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις θα επηρεάσουν καταλυτικά τις αποδόσεις των μετοχών, ενώ θα προκαλέσουν υψηλότερη μεταβλητότητα από ότι τα προηγούμενα έτη εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

«Ενώ τα μακροοικονομικά θέματα παραμένουν κυρίαρχα, η εστίαση αρχίζει να επικεντρώνεται στις προεδρικές εκλογές και τις εκλογές του Κογκρέσου των ΗΠΑ, δεδομένων των πολιτικών διαφορών μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων, το μέγεθος της αμερικανικής αγοράς μετοχών και τις πιθανές επιπτώσεις σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές», επισημαίνουν οι στρατηγικοί αναλυτές του οίκου.

Στις ΗΠΑ, μια ήττα για τους Δημοκρατικούς και την τρέχουσα ηγεσία του Λευκού Οίκου θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές σε τομείς όπως: η εμπορική πολιτική (π.χ. ΗΠΑ και Κίνα), η εξωτερική πολιτική (π.χ. Μέση Ανατολή και Ισραήλ, Ρωσία και Ουκρανία κ.λπ.), στις κανονιστικές ρυθμίσεις (π.χ. περιβάλλον και ενέργεια, αντιμονοπωλιακή πολιτική) και στη δημοσιονομική και φορολογική πολιτική (π.χ. λήξη ισχύος της TCJA στο τέλος του 2025).

«Το γεγονός ότι μια τέτοια εκλογική διαδικασία με υψηλό διακύβευμα δεν μπορεί να προβλεφθεί σε αυτό το σημείο στο χρόνο θα πρέπει να αποτελεί κάποια αιτία ανησυχίας για τους επενδυτές μετοχών που επιθυμούν να διαχειριστούν την έκθεση τους σε μετοχές», εξηγούν.

Ενώ οι στοιχηματικές αποδόσεις και οι δημοσκοπήσεις παρέχουν κάποια ορατότητα σε πραγματικό χρόνο για το αποτέλεσμα, προσθέτουν, «παραμένει σημαντική αβεβαιότητα και περιθώριο για μια έκπληξη τον Νοέμβριο, δεδομένου του πόσο μικρό είναι το προβάδισμα των δύο υποψηφίων και για τα δύο σώματα του Κογκρέσου. Ειδικά για τις προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα πιθανόν να καθοδηγείται από δεκάδες χιλιάδες ψήφους (και όχι εκατομμύρια ψήφων), σε 4-5 εναλλασσόμενες πολιτείες».

«Κατά την άποψή μας, θεωρούμε τη νίκη των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές ως το πιο ουδέτερο αποτέλεσμα, μεσοπρόθεσμα, καθώς θα περιορίσει τις αλλαγές στις υφιστάμενες πολιτικές που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο της σημερινής κυβέρνησης και θα περιορίσει την εφαρμογή νέων, και ενδεχομένως ασταθών πολιτικών, αν και οι κίνδυνοι παραμένουν γύρω από τη μονομερή εκτελεστική ή και την υπηρεσιακή δράση», εξηγούν περαιτέρω οι αναλυτές του οίκου.

Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα και τι προεξοφλεί η αγορά ήδη

«Οι πολιτείες που ταλαντεύονται (swing states) εξακολουθούν να ευνοούν τους Ρεπουμπλικάνους. Oι βασικές swing states (όπως υποδηλώνει και το όνομα τους) έχουν καθορίσει τα εκλογικά αποτελέσματα στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά, καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές.

Επί του παρόντος, ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων στις πολιτείες Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Πενσυλβάνιας, Αριζόνας, Νεβάδας, και Τζόρτζιας ευνοεί τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες, αν και η διαφορά αυτή συρρικνώνεται, καθώς ήταν στο 4% πριν από τρεις μήνες. Δεδομένου του εκλογικού σώματος, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ κρίνονται από χιλιάδες ψήφους και όχι με εκατομμύρια ψήφους, όπως πολλοί νομίζουν.

Για παράδειγμα, οι εκλογές του 2020 ήταν απίστευτα στενές παρά τον αριθμό των εκλεκτόρων (306 έναντι 232). Στις εκλογές του 2015, μια μετατόπιση μόλις 44 χιλιάδων ψήφων σε 3 βασικές πολιτείες (Αριζόνα, Τζόρτζια και Ουισκόνσιν) θα είχε αποτρέψει τη νίκη των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές», εξηγεί η JPM.

«Οι στρατηγικοί μας αναλυτές για τα παράγωγα θεωρούν τις εκλογές ως πηγή μεταβλητότητας. Συγκεκριμένα, τα τελευταία 50 χρόνια, η πραγματοποιηθείσα μεταβλητότητα του S&P 500 ήταν 2% περίπου υψηλότερη σε ένα έτος εκλογών στις ΗΠΑ από ότι σε έτη χωρίς εκλογές.

Επιπλέον, ενώ απέχουμε περισσότερο από 6 μήνες μέχρι τις εκλογές, οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης τιμολογούν ένα σημαντικό ασφάλιστρο κινδύνου γύρω από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης υποδηλώνει επί του παρόντος μια κίνηση 2,8% περίπου στον δείκτη S&P 500 μετά τις εκλογές, η οποία είναι ελαφρώς υψηλότερη από τη μέση κίνηση της τάξεως του 2,1% που σημειώνει η αγορά μετά από τις εκλογές μέχρι στιγμής στον 21ο αιώνα.

Σε αντίθεση με την πορεία προς τις εκλογές του 2020, η αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης δεν τιμολογεί (μέχρι στιγμής) σημαντικό κίνδυνο ενός αμφισβητούμενου εκλογικού αποτελέσματος, αν και το 2020 αυτό άρχισε να διαφαίνεται μόνο στα μέσα Ιουλίου», καταλήγουν οι αναλυτές της JPM.

Δειτε Επισης

«Βροχή» καταγγελιών κατά του κολοσσού fast fashion Temu
Βρετανία: Αυξήθηκαν οι μισθοί αλλά και η ανεργία το α’ τρίμηνο του 2024
Χρυσός: Σε νέα ιστορικά υψηλά λόγω επιτοκίων και γεωπολιτικών εξελίξεων
Αμετάβλητα τα επιτόκια από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας
Η Ευρώπη ψάχνει απεγνωσμένα για κεφάλαια
Ebury: Το δολάριο υποχωρεί στον απόηχο των στοιχείων του πληθωρισμού
Ο χαλκός χτυπάει ιστορικό ρεκόρ: Για πρώτη φορά πάνω από τα $11.000-Στοιχήματα ότι έρχεται έλλειψη
PBOC: Ανακοίνωσε χρηματοδότηση 300 δις γουάν για τη στήριξη της εγχώριας αγοράς ακινήτων
«Χαμηλές πτήσεις» σε νέες επενδύσεις στον εξορυκτικό κλάδο
Αλουμίνιο: Αρχίζει να ανακάμπτει η βιομηχανία στην Ευρώπη