Gazprom: Οφειλές 11 δισ. από την ουκρανική Naftogaz

Η κρατική εταιρεία αερίου της Ρωσίας Gazprom ανακοίνωσε ότι οι οφειλές της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz προς την ίδια αυξάνονται κατά ακόμη 11,4 δισ. δολάρια (8,2 δισ. ευρώ), ένα ποσό που είναι πενταπλάσιο σε σχέση με τις προηγούμενες απαιτήσεις της, εντείνοντας την πίεση που ασκεί στο Κίεβο εν μέσω της βαθύτερης κρίσης στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η πολιτική κρίση στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στον τέταρτο μήνα, έχει φέρει τη Ρωσία αντιμέτωπη με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και με την Ευρωπαϊκή Ενωση - που επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα εξαιτίας της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας. Σύμφωνα με μια πηγή της Gazprom, το ποσό αυτό, των 11,4 δις. δολαρίων, προστίθεται στην οφειλή της Naftogaz (2,2 δις. δολάρια) για τις ποσότητες αερίου που προμηθεύτηκε από την ίδια το 2013 και μέχρι τώρα το 2014.

Κατά την ίδια πηγή τα έγγραφα σχετικά με τις ανεξόφλητες οφειλές της Ναφτογκάζ εστάλησαν στην εταιρεία αυτή την Τετάρτη και έχουν σχέση με το γεγονός πως η ουκρανική εταιρεία δεν τήρησε συμβατικές της υποχρεώσεις. Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, ανώτατο στέλεχος της Gazprom, παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τις οφειλές της Ναφτογκάζ προς τη ρωσική εταιρεία σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.

Ούτε η Gazprom ούτε η Naftogaz σχολίασαν τις πληροφορίες αυτές. Οι δύο πλευρές είχαν συνάψει μια σύμβαση "take or pay", δηλαδή μια εγγύηση άνευ όρων για την αγορά μιας ποσότητας αερίου με άμεση πληρωμή σε μετρητά. Βάσει αυτού του όρου, η Naftogaz ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει ένα μίνιμουμ ποσό έστω κι αν δεν παραλάμβανε όλη τη συμφωνημένη ποσότητα. Η Naftogaz είχε συμφωνήσει να εισαγάγει 41,6 δισ. κυβικά μέτρα αερίου βάσει της σύμβασης του 2013, αλλά τελικά παρέλαβε μόνο τα 12,9 δισ. κυβικά μέτρα, είπε η πηγή της Gazprom.
 

Δειτε Επισης

Παρουσιάστηκε ο πρώτος σταθμός φόρτισης υδρογόνου της Βουλγαρίας
Στις μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι επενδυτές
Πάνω από τα $10.000 σκαρφάλωσε ο χαλκός-Άλμα 17% λόγω των φόβων για ελλείψεις
Νορβηγία: Η οριακή μείωση του πληθωρισμού εξανεμίζει τις ελπίδες για μείωση επιτοκίων
Ιταλία: Απροσδόκητη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο
Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απειλούν τα δημοσιονομικά της Ευρώπης
ΗΠΑ: Ετοιμάζονται να επιβάλουν νέους δασμούς κατά της Κίνας
JP Morgan: Πώς οι εκλογικές αναμετρήσεις το 2024 θα επηρεάσουν τις χρηματιστηριακές αγορές
Η βρετανική οικονομία βγαίνει από την ύφεση-Aνάπτυξη 0,6% το πρώτο τρίμηνο
Γιατί η Νιγηρία «έκοψε» τα κρυπτονομίσματα-Τι συμβαίνει με την Binance