Τελευταία κάθοδος της τρόικας στην Πορτογαλία

Η Τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) άρχισε την Τρίτη (22/4) στη Λισαβόνα τον τελευταίο έλεγχο του προγράμματος λιτότητας της Πορτογαλίας, η οποία ετοιμάζεται να ακολουθήσει το ιρλανδικό παράδειγμα και να γίνει η δεύτερη χώρα της ευρωζώνης που απαλλάσσεται επιτυχώς από την κηδεμονία των δανειστών της.

Η Πορτογαλία δεν θα χρειαστεί ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης: "αυτός δεν είναι ένας οποιοσδήποτε έλεγχος, είναι ο τελευταίος. Είναι η εξέταση που θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε την πολιτική και δημοσιονομική αυτονομία μας", επέμεινε τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας.

Η πολυαναμενόμενη από τον πληθυσμό οριστική αποχώρηση αυτών τους οποίους στην Πορτογαλία αποκαλούν "άνδρες με τα μαύρα", δεν αναμένεται ωστόσο να οδηγήσει στον τερματισμό της αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια.

"Μια διευρυμένη δέσμευση υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι κρίσιμης σημασίας για να εξασφαλισθεί ότι το χρέος θα παραμείνει βιώσιμο και για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών", προειδοποίησε χθες, Δευτέρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να συντηρεί το σασπένς όσον αφορά τον τρόπο εξόδου από το πρόγραμμα που προβλέπεται για τις 17 Μαΐου: θα επιλέξει άραγε μια προληπτική γραμμή πιστώσεων, στην οποία θα μπορέσει να προσφύγει σε περίπτωση ανάγκης, ή μια επιστροφή στις αγορές α λα ιρλανδικά, χωρίς δίχτυ ασφαλείας;

Η απάντηση αναμένεται πριν από τις 5 Μαΐου, ημερομηνία της επόμενης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που πρόκειται να επισημοποιήσει την έξοδο της Πορτογαλίας από το ύψους 78 δισεκ. ευρώ πρόγραμμα στήριξης, πέντε μήνες μετά την Ιρλανδία.
 

Δειτε Επισης

Παρουσιάστηκε ο πρώτος σταθμός φόρτισης υδρογόνου της Βουλγαρίας
Στις μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι επενδυτές
Πάνω από τα $10.000 σκαρφάλωσε ο χαλκός-Άλμα 17% λόγω των φόβων για ελλείψεις
Νορβηγία: Η οριακή μείωση του πληθωρισμού εξανεμίζει τις ελπίδες για μείωση επιτοκίων
Ιταλία: Απροσδόκητη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο
Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απειλούν τα δημοσιονομικά της Ευρώπης
ΗΠΑ: Ετοιμάζονται να επιβάλουν νέους δασμούς κατά της Κίνας
JP Morgan: Πώς οι εκλογικές αναμετρήσεις το 2024 θα επηρεάσουν τις χρηματιστηριακές αγορές
Η βρετανική οικονομία βγαίνει από την ύφεση-Aνάπτυξη 0,6% το πρώτο τρίμηνο
Γιατί η Νιγηρία «έκοψε» τα κρυπτονομίσματα-Τι συμβαίνει με την Binance