Αναμένουν από ΕΚΤ για αποπληθωρισμό

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στρέφεται την Πέμπτη, η προσοχή των αγορών με του επενδυτές να αναμένουν ανακοινώσεις από τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι για το πώς θα ανασχεθούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιανουάριο στο 0,7% και πλέον η ΕΚΤ καλείται να πιστοποιήσει ότι είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να αποτρέψει τη μείωση του πληθωρισμού σε πιο χαμηλά επίπεδα. Ως προειδοποίηση «ήχησαν» χθες και τα στοιχεία του λιανεμπορίου στη ζώνη του ευρώ που έδειξαν πως την περίοδο των Χριστουγέννων οι πωλήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου σημείωσαν μείωση 1,6% σε ετήσια βάση.

Η ΕΚΤ, που μείωσε τον Νοέμβριο το βασικό επιτόκιό της στο 0,25%, έχει εκφράσει τη βούλησή της να αναλάβει «τολμηρή» δράση, και να διατηρήσει έναν υψηλό βαθμό νομισματικής διευκόλυνσης εάν χρειασθεί, προκειμένου να εμποδίσει οποιαδήποτε διολίσθηση της οικονομίας της ευρωζώνης σε αποπληθωρισμό.

Στις επιλογές που έχει η ΕΚΤ προκειμένου να ενισχύσει τα επίπεδα ρευστότητας περιλαμβάνονται η μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης κατά 10 ή 15 μονάδες βάσης, η μείωση του καταθετικού επιτοκίου για τα κεφάλαια που οι τράπεζες τοποθετούν στην ΕΚΤ σε επίπεδο κάτω του μηδενός, αλλά και ο τερματισμός της διαδικασίας «αποστείρωσης», της πρακτικής δηλαδή κατά την οποία η ΕΚΤ αποσύρει κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα (δεσμεύοντας ρευστότητα) όταν προχωρά σε αγορές κρατικών ομολόγων.

από in.gr

Δειτε Επισης

Πάνω από τα $10.000 σκαρφάλωσε ο χαλκός-Άλμα 17% λόγω των φόβων για ελλείψεις
Νορβηγία: Η οριακή μείωση του πληθωρισμού εξανεμίζει τις ελπίδες για μείωση επιτοκίων
Ιταλία: Απροσδόκητη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο
Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απειλούν τα δημοσιονομικά της Ευρώπης
ΗΠΑ: Ετοιμάζονται να επιβάλουν νέους δασμούς κατά της Κίνας
JP Morgan: Πώς οι εκλογικές αναμετρήσεις το 2024 θα επηρεάσουν τις χρηματιστηριακές αγορές
Η βρετανική οικονομία βγαίνει από την ύφεση-Aνάπτυξη 0,6% το πρώτο τρίμηνο
Γιατί η Νιγηρία «έκοψε» τα κρυπτονομίσματα-Τι συμβαίνει με την Binance
Τουρκία: Το 75% θα αγγίξει ο πληθωρισμός τον Μάιο
Κέρδη για τον χρυσό εν μέσω αισιοδοξίας για μείωση των επιτοκίων της Fed