Θετικά μηνύματα στην Ιταλία μετά από τρία χρόνια

 Η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε στους τρεις τελευταίους μήνες του 2013, για πρώτη φορά στα 10 τελευταία τρίμηνα, κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία Istat, επικαλούμενη προκαταρκτικά στοιχεία.

Το ιταλικό ΑΕΠ υποχώρησε 1,8% σε πραγματικούς όρους σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2012, ανακοίνωσε η Istat. Και τα δύο ποσοστά, ήταν αντίστοιχα των μέσω εκτιμήσεων 14 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση.

Της ανάπτυξης ηγήθηκαν κυρίως ο βιομηχανικός και ο αγροτικός κλάδος, ενώ ο κλάδος υπηρεσιών παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με την Istat.

Η ιταλική οικονομία είχε σταθεροποιηθεί στο γ΄ τρίμηνο αλλά συρρικνώνεται από την άνοιξη του 2011, σε μια ταραχώδη περίοδο που περιελάμβανε και την υποβάθμιση από την Standard & Poor’s λόγω του πολιτικού ρίσκου. Ο Silvio Berlusconi παραιτήθηκε λίγους μήνες αργότερα για να σχηματιστεί μια τεχνοκρατική κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει αυξήσεις στους φόρους και μέτρα λιτότητας που έπληξαν σοβαρά την εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Η ανάκαμψη αναμενόταν και είχε εκτιμηθεί και ένα υψηλότερο ποσοστό νωρίς αυτό το μήνα, από τον υπουργό Εργασίας Enrico Giovannini, πρώην πρόεδρο της Istat. Το μικρό αλλά θετικό ποσοστό έρχεται μια ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός Enricco Letta ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί αργότερα σήμερα, μετά από μια πρόκληση που δέχθηκε από τον Matteo Renzi, ηγέτη του Δημοκρατικού Κ¨ομματος.

Οι οικονομολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί για την ανάκαμψη της Ιταλίας, μετά από μια απροσδόκητη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής το Δεκέμβριο. Αυτό υποδηλώνει ότι «η ανάκαμψη θα είναι σχετικά ήπια», σύμφωνα με τον Paolo Mameli της Intesa Sanpaolo, ο οποίος είχε προβλέψει ότι το ΑΕΠ θα αναπτυσσόταν μόλις 0,5% φέτος, περίπου το μισό από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Ο Raj Badiani της IΗS είναι πιο απαισιόδοξος, προειδοποιώντας ότι το 2014 περιλαμβάνει ρίσκο για την Ιταλία. Αλλά η βελτίωση του κλίματος στην εμπιστοσύνη και στους δείκτες, πιθανώς θα τον οδηγήσει στην αναβάθμιση της πρόβλεψής του για το 2014, που αυτή τη στιγμή κάνει λόγο για συρρίκνωση (σε ετήσια βάση) του ιταλικού ΑΕΠ.

ΠΗΓΗ: capital.gr
 

Δειτε Επισης

Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία
Υποχωρεί το Bitcoin με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed
Νέα αύξηση για τον πληθωρισμό στη Γερμανία-Ένα ακόμη «αγκάθι» για την ΕΚΤ
Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street