Πρώτη άνοδος για καταθέσεις νοικοκυριών

Τις αναφορές των τραπεζιτών για καθαρές ροές καταθέσεων στο σύστημα μετά την ανακοίνωση των τεστ αντοχής επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με τον μήνα Νοέμβριο.

Οι καταθέσεις στο σύστημα ανήλθαν σε 45.8δις ευρώ παρουσιάζοντας άνοδο 86.6εκ. ευρώ ωθούμενες κυρίως από την αύξηση των καταθέσεων των Κυπρίων κατά 253εκ. ευρώ.

Οι καταθέσεις Κυπρίων ανήλθαν σε 32.2δις ευρώ δημιουργώντας αισιοδοξία για επιστροφή τους στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η αύξηση στις καταθέσεις εσωτερικού προέρχεται κυρίως από ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (174εκ. ευρώ). Αύξηση 43εκ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις μη χρηματοδοτικών εταιρειών και 22.5εκ. ευρώ οι καταθέσεις νοικοκυριών. Οι καταθέσεις ασφαλιστικών επιχειρήσεων και συνταξιοδοτικών ταμείων μειώθηκαν κατά 15.9εκ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νοέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας του 2014 που οι καταθέσεις νοικοκυριών παρουσίασαν άνοδο.  Οι καταθέσεις των νοικοκυριών ανήλθαν σε 22δις ευρώ. Των μη χρηματοδοτικών επιχειρήσεων σε 5818εκ., των ασφαλιστικών σε 2070εκ. ευρώ, των  ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών στα 1897εκ. ευρώ.

Οι καταθέσεις κατοίκων χωρών της ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 155εκ. ευρώ στο 1.9δις ευρώ ενώ οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών αυξήθηκαν κατά 12εκ. ευρώ στα 11.6δις ευρώ.
 

 

Δειτε Επισης

Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»