Πτώση στις γερμανικές εξαγωγές τον Νοέμβριο

Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σε διάστημα ενός έτους περίπου κατέγραψαν οι γερμανικές εξαγωγές το Νοέμβριο, σύμφωνα τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής αρχής της χώρας, υποδεικνύοντας πως οι εξαγωγείς της χώρας δεν έχουν μείνει ανέπαφοι από την ισχυρή ύφεση της ευρωζώνης.
 
Παρότι οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012 λόγω της ισχυρής ζήτησης για γερμανικά προϊόντα από χώρες εκτός ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα από τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και την Ασία – οι αδύναμες εξαγωγές προς χώρες εντός της ευρωζώνης έχουν επιβαρύβει το εμπορικό ισοζύγιο.
 
Συγκεκριμένα, οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 3,4% το Νοέμβριο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Οκτώβριο του 2011και ακολουθώντας μια μετριοπαθή αύξηση ύψους 0,2% τον Οκτώβριο του 2012. Τα μηνιαία στοιχεία είναι εποχικά προσαρμοσμένα.
 
Οι γερμανικές εξαγωγές ήταν αμετάβλητες σε σχέση με το Νοέμβριο του 2011, καθώς η ετήσια αύξηση ύψους 5,6% των εξαγωγών προς χώρες εκτός της Ε.Ε. αντιστάθμισε την κατά 5,7% πτώση των εξαγωγών προς χώρες εντός της ευρωζώνης.
 
Ωστόσο οι εξαγωγές της Γερμανίας ενισχύθηκαν κατά 4,3% την περίοδο από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο του 2012, καθώς οι εταιρείας αύξησαν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες με χώρες εκτός της πληγείσας από την κρίση ευρωζώνης.
 
Η ένωση γερμανών εξαγωγέων παραμένει αισιόδοξη παρά το γεμάτο προκλήση περιβάλλον. «Για το 2013 αναμένουμε μια αύξηση των εξαγωγών έως και 5% στα 1,158 τρις ευρώ και μια αύξηση των εισαγωγών ύψους έως και 5,5% στα 980 δις. ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ένωσης BGA, Anton Boerner, σε μήνυμά του για το νέο έτος.
 
Οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,7% το Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψαν πτώση της τάξης του 1,2%, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας συρρικνώθηκε ελαφρώς το Νοέμβριο το στα 14,6 δις. ευρώ από την καθοδική αναθεώρηση στα 14,8 δις. ευρώ τον Οκτώβριο – κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα 15,1 δις. ευρώ.
 
Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας διαμορφώθηκε στα 15,3 δις. ευρώ το Νοέμβριο, κάτω από τις εκτιμήσεις για 16 δις. ευρώ.
 

Δειτε Επισης

Παρουσιάστηκε ο πρώτος σταθμός φόρτισης υδρογόνου της Βουλγαρίας
Στις μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι επενδυτές
Πάνω από τα $10.000 σκαρφάλωσε ο χαλκός-Άλμα 17% λόγω των φόβων για ελλείψεις
Νορβηγία: Η οριακή μείωση του πληθωρισμού εξανεμίζει τις ελπίδες για μείωση επιτοκίων
Ιταλία: Απροσδόκητη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο
Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απειλούν τα δημοσιονομικά της Ευρώπης
ΗΠΑ: Ετοιμάζονται να επιβάλουν νέους δασμούς κατά της Κίνας
JP Morgan: Πώς οι εκλογικές αναμετρήσεις το 2024 θα επηρεάσουν τις χρηματιστηριακές αγορές
Η βρετανική οικονομία βγαίνει από την ύφεση-Aνάπτυξη 0,6% το πρώτο τρίμηνο
Γιατί η Νιγηρία «έκοψε» τα κρυπτονομίσματα-Τι συμβαίνει με την Binance