Η ανάπτυξη τράβηξε φρένο στη Γερμανία

Η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας επιβραδύνθηκε σημαντικά το 2012 εν τω μέσω της ύφεσης που συνεχώς βαθαίνει  στην ευρωζώνη, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία Destatis.
 
Το γερμανικό ΑΕΠ, προσαρμοσμένο με βάση τις τιμές, διευρύνθηκε 0,7% το 2012 ύστερα από την ανάπτυξη του 3% το 2011, ανακοίνωσε η Destatis. Η ανάπτυξη στη Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, για άλλη μία φορά οδηγήθηκε από τις εξαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν 4,1% το 2012 ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2,3%. Ως αποτέλεσμα, οι καθαρές εξαγωγές συνεισέφεραν 1,1% στην ετήσια ανάπτυξη.
 
«Υπάρχουν ανάμεικτες ενδείξεις από την εγχώρια αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος της Destatis, Roderich Egeler σε συνέντευξη Τύπου. Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,8% το 2012 ενώ η κυβερνητική κατανάλωση αυξήθηκε 1%.
 
Αλλά οι επενδύσεις το 2012 υποχώρησαν καθώς οι εταιρείες συγκράτησαν τις δαπάνες τους εξαιτίας της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και των αβέβαιων προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία. Οι επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό στη Γερμανία ήταν χαμηλότερα 4,4% το 2012, ενώ οι κατασκευαστικές επενδύσεις υποχώρησαν 1,1% με βάση τα στοιχεία.
 
Η στατιστική υπηρεσία δεν παρείχε εκτιμήσεις για το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου, αλλά η πλειονότητα των οικονομολόγων προβλέπει μια ήπιο συρρίκνωση προς το τέλος του έτους, που θα ακολουθεί από μια ήπια ανάκαμψη την Άνοιξη του 2013.
 
Η Destatis αναμένεται να ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για το γερμανικό ΑΕΠ δ΄ τριμήνου και να αναθεωρήσει τα σημερινά στοιχεία για το ΑΕΠ της χρήσης, στις 14 Φεβρουαρίου.

ΠΗΓΗ: capital.gr
 

Δειτε Επισης

Χρυσός: Σε νέα ιστορικά υψηλά λόγω επιτοκίων και γεωπολιτικών εξελίξεων
Αμετάβλητα τα επιτόκια από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας
Η Ευρώπη ψάχνει απεγνωσμένα για κεφάλαια
Ebury: Το δολάριο υποχωρεί στον απόηχο των στοιχείων του πληθωρισμού
Ο χαλκός χτυπάει ιστορικό ρεκόρ: Για πρώτη φορά πάνω από τα $11.000-Στοιχήματα ότι έρχεται έλλειψη
PBOC: Ανακοίνωσε χρηματοδότηση 300 δις γουάν για τη στήριξη της εγχώριας αγοράς ακινήτων
«Χαμηλές πτήσεις» σε νέες επενδύσεις στον εξορυκτικό κλάδο
Βρετανία: Αυξήθηκαν οι μισθοί, αλλά και η ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2024
Αλουμίνιο: Αρχίζει να ανακάμπτει η βιομηχανία στην Ευρώπη
Παγώνουν περιουσιακά στοιχεία ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ρωσία-Ανάμεσά τους Deutsche Bank, Commerzbank και UniCredit