Αλουμίνιο: Αρχίζει να ανακάμπτει η βιομηχανία στην Ευρώπη

Σε αύξηση της παραγωγής στα χυτήρια μετάλλου σε Γαλλία και Γερμανία προχωρά η Trimet Aluminium με σκοπό να φθάσει σε πλήρη δυναμικότητα το επόμενο έτος, σε μία ένδειξη ότι η πτώση των τιμών ενέργειας συμβάλλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλουμινίου από τα πρόθυρα της υπαρξιακής κρίσης.

Ο τομέας αλουμινίου στη γηραιά ήπειρο ήταν από τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, καθώς περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγικής δυναμικότητας τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά την αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Το μέταλλο είναι από τα πιο ενεργοβόρα στην παραγωγή και στην κορύφωση της κρίσης, το κόστος αγοράς ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή αλουμινίου σε χώρες όπως η Γαλλία ήταν υπερπενταπλάσιο της τιμής στην οποία θα το πουλούσαν τα μεταλλουργεία.

Τώρα, το κόστος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της τιμής, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg με βάση τις τιμές spot και την τυπική ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή αλουμινίου – η οποία είναι περίπου 40 φορές μεγαλύτερη από αυτή που απαιτείται για την παραγωγή χαλκού.

Η Trimet – που λειτουργεί τα εργοστάσιά της σε μία κλίμακα κάτω από το 50% της παραγωγικής της ικανότητας τα τελευταία δύο χρόνια – ανακοίνωσε σχέδια για επάνοδο σε πλήρη δυναμικότητα μέχρι τα μέσα του 2025, στοχεύοντας σε παραγωγή 540.000 τόνων ετησίως.

Εξασφάλισε, επίσης, μακροπρόθεσμο συμβόλαιο παροχής ρεύματος για το γαλλικό σχέδιό της με την EDF πέρυσι.

«Οι χαλαρές συνθήκες στις αγορές προμηθειών και, κυρίως, οι μειωμένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν πλέον καταστήσει εκ νέου οικονομικά βιώσιμη την παραγωγή αλουμινίου», ανέφερε η εταιρεία με έδρα το Έσεν.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υποχωρήσει απότομα από τα υψηλά που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών.

Στη Γερμανία υποχώρησαν 32% το περασμένο έτος, ενώ πλέον βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο της πενταετίας.

Σε συνδυασμό με ισχυρότερα οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία, δημιουργείται μια κάποια αισιοδοξία ότι η ζήτηση ενέργειας θα επιστρέψει.

Ορισμένα χυτήρια αλουμινίου που είναι λιγότερο εκτεθειμένα στις τιμές spot της ενέργειας έχουν ήδη πατήσει γκάζι στην παραγωγή, κάτι που έχει συμβεί και στη βιομηχανία ψευδαργύρου και χάλυβα.

Αλλά οι τεράστιες ποσότητες ενέργειας που χρειάζεται ο κλάδος αλουμινίου – και το βαρύ κόστος που απορρέει από τη μείωση και το κλείσιμο – εγκυμονούν ανησυχίες ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή δεν θα ανακάμψει πλήρως.

Οι τιμές αλουμινίου υποχώρησαν 1%, στα 2.571,50 δολάρια ανά τόνο, στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου μετά την ανακοίνωση, αντιστρέφοντας τα προηγούμενα κέρδη.

Οι τιμές του μετάλλου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 8% φέτος, καθώς οι προοπτικές για τη ζήτηση αρχίζουν να βελτιώνονται μετά την ύφεση σε τομείς όπως οι κατασκευές.

Δειτε Επισης

Αμετάβλητα τα επιτόκια από Τράπεζα της Ιαπωνίας, μειώνει τις αγορές ομολόγων
Βάζει γκολ στα έσοδα της Γερμανίας από τον τουρισμό το Euro 2024-Αναμένει ώθηση ενός δισ. ευρώ
Μειώνει τις αγορές ομολόγων η κεντρική τράπεζα Ιαπωνίας-Πέφτει το γεν
Γέλεν: Οι μισθοί δεν αποτελούν πλέον απειλή για τον πληθωρισμό
Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τη δήλωση Fed για μόνο μία μείωση επιτοκίων
Κίνα: Ένεση ρευστότητας €250 εκατ. στο τραπεζικό σύστημα
Χρυσός: Τα παγκόσμια αποθέματα εξαντλούνται και αυξάνεται η τιμή του
Πάουελ: Δεν έχουμε ακόμα αυτοπεποίθηση για μείωση επιτοκίων-Η οικονομία πάει καλά
Η απάντηση της Ρωσίας στις νέες κυρώσεις-Τέλος δολάριο και ευρώ στο Χρηματιστήριο
DBRS: Ο επόμενος προϋπολογισμός θα καταδείξει νέες προτεραιοτήτες της Ε.Ε.