Φρίξος Λάρκος: Η Crowdbase και η αυξανόμενη εξοικείωση των Κύπριων επενδυτών με το crowdfunding

Η Crowdbase, μια καινοτόμος πλατφόρμα που παρέχει μια εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης σε νεοσύστατες επιχειρηματικές επιχειρήσεις, ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία crowdfunding (συμμετοχικής χρηματοδότησης), αυτή τη φορά για την Moving Doors - μια εταιρεία PropTech (Property Technology / τεχνολογία ακινήτων) που προσφέρει μια ευρεία γκάμα από οικίες υψηλών προδιαγραφών και τεχνολογίας που επαναπροσδιορίζουν τον κόσμο της διαβίωσης.

Μόλις ξεκινήσει η εκστρατεία, οποιοσδήποτε μπορεί να επενδύσει στη νεοσύστατη επιχείρηση PropTech, ακόμη και με το ποσό των 100 ευρώ.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε την εκστρατεία crowdfunding για την Moving Doors, μια ταχέως αναπτυσσόμενη κυπριακή startups», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Crowdbase, Φρίκος Λάρκος.

Σε συνέντευξή του στο CBN, ο κ. Λάρκος μιλά για τη νέα εκστρατεία καθώς και γενικά για τον τομέα του crowdfunding που ενώ σε άλλες χώρες έχει ωριμάσει, στην Κύπρο βρίσκεται σε νηπιακό ακόμη στάδιο.

Η Crowdbase ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία crowdfunding για την Moving Doors. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για αυτή τη συνεργασία;

Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε την εκστρατεία crowdfunding για την Moving Doors, μια ταχέως αναπτυσσόμενη κυπριακή startups. Αυτή η συνεργασία μας επιτρέπει να υποστηρίξουμε μια πολύ ταλαντούχα ομάδα που έχει επιδείξει εξαιρετική ανάπτυξη και καινοτομία στον τομέα PropTech.

Με επενδύσεις που ξεκινούν από μόλις 100 ευρώ, δίνουμε τη δυνατότητα στο ευρύτερο κοινό να συμμετάσχει στην επιτυχία αυτής της ταχέως αναπτυσσόμενης τοπικής εταιρείας, κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει υπό άλλες συνθήκες.

Η Crowdbase έχει δεσμευτεί να εκδημοκρατίσει τις επενδύσεις σε τέτοιες πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις και ανυπομονούμε να δούμε πού θα οδηγήσει αυτή η συνεργασία.

Αναμένετε να επιτύχετε τον στόχο των 100.000 ευρώ; Τι θα συμβεί αν υπερβείτε τον στόχο; Την ίδια ώρα, τι θα συμβεί αν δεν συγκεντρώσετε αρκετά χρήματα;

Απολύτως, είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχουμε τον ελάχιστο στόχο των 100.000 ευρώ για την εκστρατεία Moving Doors. Το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο -από τότε που η εταιρεία ήταν γνωστή ως Staycaee- και πολλοί επενδυτές στο δίκτυό μας περιμένουν με ανυπομονησία αυτή την ευκαιρία.

Αυτό το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαιρετικά ταχεία επέκταση της εταιρείας και στους πολύ ισχυρούς δείκτες κερδοφορίας KPIs.

Η καμπάνια μας έχει ανώτατο όριο 430.000 ευρώ και σε περίπτωση που επιτύχουμε αυτόν τον μέγιστο στόχο, η καμπάνια θα κλείσει αμέσως.

Από την άλλη πλευρά, εάν δεν επιτύχουμε τον ελάχιστο στόχο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, η καμπάνια θα θεωρηθεί ανεπιτυχής και όλες οι επενδύσεις θα επιστραφούν στους επενδυτές.

Ετοιμάζετε άλλες καμπάνιες στο μέλλον;

Ναι… Μετά την καμπάνια Moving Doors, ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε μια άλλη συναρπαστική ευκαιρία, αυτή τη φορά για το Phi, την πρώτη μας καμπάνια για μια εταιρεία με έδρα την Ελλάδα.

Αυτή η καμπάνια θα σηματοδοτήσει την είσοδό μας στο εκτεταμένο και πολλά υποσχόμενο οικοσύστημα της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Η Phi είναι μια πρωτοποριακή εταιρεία λογισμικού τρισδιάστατου σχεδιασμού (3D design software company), με υποστήριξη 2 εκατ. ευρώ από το ελληνικό VC BigPi Ventures, η οποία έχει αναπτύξει εντελώς νέα μαθηματικά μοντέλα για να μεταμορφώσει και να διαταράξει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται τα τρισδιάστατα αντικείμενα.

Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι με αυτή την καμπάνια και σύντομα θα μοιραστούμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους επισκεπτόμενοι τη σελίδα της καμπάνιας για να είναι μεταξύ των πρώτων που θα μάθουν πότε θα ξεκινήσει η καμπάνια.

Πόσα χρήματα έχει συγκεντρώσει η Crowdbase για νεοφυείς επιχειρήσεις από την ίδρυσή της το 2020;

Από την επίσημη έναρξή μας τον Οκτώβριο του 2022, η Crowdbase έχει χρηματοδοτήσει με επιτυχία τρεις εκστρατείες ύψους άνω των 1,25 εκατομμυρίων ευρώ.

Διευκολύναμε τη συγκέντρωση κεφαλαίων για δύο νεοφυείς επιχειρήσεις: την easyBoat, η οποία συγκέντρωσε €470.000 από 141 επενδυτές, και τη Snap, η οποία συγκέντρωσε €210.000 από 44 επενδυτές.

Επιπλέον, διαχειριστήκαμε μια εκστρατεία επενδύσεων σε ακίνητα για την εταιρεία The Courtyard, η οποία συγκέντρωσε με επιτυχία €575.000.

Με την Moving Doors, είμαστε ενθουσιασμένοι που μπορούμε να παρουσιάσουμε μια επένδυση που συνδυάζει την ταχεία ανάπτυξη μιας νεοφυούς επιχείρησης με τις ισχυρές επενδυτικές ιδιότητες των ακινήτων, και όλα αυτά στον αναπτυσσόμενο τομέα PropTech.

Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να μπει η Κύπρος στην τάση του crowdfunding. Πώς πάει ο τομέας τώρα;

Πράγματι, έχουμε παρατηρήσει μια αυξανόμενη εξοικείωση με το crowdfunding μεταξύ των Κυπρίων επενδυτών σε σύγκριση με τις πρώτες ημέρες μας, αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

Ενώ το crowdfunding έχει ωριμάσει σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, στην Κύπρο και σε άλλα μέρη της Ευρώπης βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο.

Το σενάριο αυτό παρουσιάζει προκλήσεις, καθώς πρέπει να επενδύσουμε σημαντικούς πόρους για την εκπαίδευση της αγοράς.

Ωστόσο, προσφέρει επίσης τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, θεωρώντας το ως μια ευκαιρία να πρωτοπορήσουμε και να διαμορφώσουμε το τοπίο του crowdfunding στην Κύπρο και πέραν αυτής.

Δειτε Επισης

Η GDEV ενισχύει το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λεμεσού
Ο σταθερός υποστηρικτής σε κάθε μεγάλη στιγμή του Κυπριακού Αθλητισμού
Η CNP Ασφαλιστική στηρίζει την αριστεία και επιβραβεύει την πρωτιά
Ανανεώθηκε η συλλογική σύμβαση των εργαζομένων της Nicosia Public Transport-Τι προνοεί η νέα συμφωνία
Οριστική συμφωνία για εξαγορά του SCSS Fund Management Ltd από την CPI Holdings Plc
Μ. Δημοπούλου: Οι στόχοι ESG της Philip Morris και οι στέρεες βάσεις σε θέματα βιωσιμότητας στην κυπριακή αγορά
Καταναλωτικές συνήθειες και σπατάλη τροφίμων στην Κύπρο-Η επιρροή του Waste Wisely Cyprus
Ακόμη μια πράξη ανθρωπιάς από ΕΚΟ Κύπρου-Εθελοντική αιμοδοσία εις μνήμην εκλιπόντος μέλους της εταιρείας
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συλλογική σύμβαση στον κλάδο διανομής και ταχυμεταφορών-Όσα προβλέπει
payabl. KidIT Cyprus και PAYABL EKA AEΛ διοργανώνουν μια συναρπαστική εκδήλωση για τα παιδιά